REAL TIME |

Weather Icon

Πορεία υπέρ των Κούρδων στην Κύπρο

Πορεία υπέρ των Κούρδων στην Κύπρο

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Κυπροκουρδικής Φιλίας, με αφορμή την 5η επέτειο της εξέγερσης των Κούρδων στις 12 Μαρτίου του 2004, στο Κάμισλι της Συρίας.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν γύρω στους 150, ξεκίνησαν στις 13:45 από την Πλατεία Ελευθερίας και κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία της Γερμανίας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των Κούρδων.
Στη συνέχεια, οι Κούρδοι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Υπουργείο Εσωτερικών και ακολούθως στη Βουλή, όπου διαδήλωσαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους υπέρ των Κούρδων απεργών πείνας στη…Γερμανία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, τους διαδηλωτές συνόδευαν αστυνομικές δυνάμεις.
Σε διακήρυξή τους, οι Κούρδοι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην εκδήλωση διεκδικούν «την απελευθέρωση όλων των Κούρδων προσφύγων που βρίσκονται στις φυλακές και καμιά απέλαση Κούρδων προσφύγων».
Επίσης, διεκδικούν «ακύρωση της προκλητικής συμφωνίας της γερμανικής κυβέρνησης με τη συριακή, για μαζικές απελάσεις».
Όπως αναφέρει στη διακήρυξή του ο Σύνδεσμος Κυπροκουρδικής Φιλίας, «πέντε χρόνια μετά την επίθεση της συριακής κυβέρνησης στην εξέγερση των Κουρδών, η συριακή κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει νόμους, που στερούν βασικά δικαιώματα των Κούρδων, όπως η ιδιοκτησία και η εργασία».
Επιπλέον, αναφέρουν ότι «την ίδια στιγμή φυλακίσεις και συλλήψεις χωρίς δίκη είναι μια καθημερινότητα».
«Η Συρία είναι μια σύγχρονη δικτατορία. Κάθε αντιπολίτευση θεωρείται παράνομη, συμπεριλαμβανομένων και όλων των κουρδικών κομμάτων. Την ίδια στιγμή γίνεται αποδεχτή από διάφορες δυτικές κυβερνήσεις ως ένα δημοκρατικό κράτος», προσθέτει η διακήρυξη.
Αναφορικά με τους Κούρδους απεργούς στη Γερμανία, η διακήρυξη αναφέρει ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία απέλασης εφτά χιλιάδων Κούρδων της Συρίας και ότι η συριακή κυβέρνηση δεν θα τους φυλακίσει».
«Αυτά είναι ψέματα και οι Κούρδοι το ξέρουν. Εδώ και 16 μέρες, 18 άτομα πραγματοποιούν απεργία πείνας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας», αναφέρει η διακήρυξη.
Προσθέτει ότι «παρόμοια στάση τηρεί και η κυπριακή Κυβέρνηση. Τον τελευταίο καιρό έχουν απελαθεί αρκετοί Κούρδοι χωρίς υπηκοότητα, οδηγούμενοι μάλιστα πρώτα στη συριακή πρεσβεία, για να τους βγάλουν ταξιδιωτικά έγγραφα».
Καταληκτικά η διακήρυξη γράφει ότι «η δράση αυτή είναι αντίθετη με τα κριτήρια για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών, που η ίδια η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube