Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Μαρτίου 2009

Υπάρχει κίνδυνος με το Αρμενικό;

Υπάρχει κίνδυνος με το Αρμενικό;

O Μπάρακ Ομπάμα με μέλη της αρμενικής κοινόττηας Αμερικής. Στο σύνδεσμο αυτό μπορείτε να δείτε και ομιλία του Ομπάμα σχετική με το θέμα.

Του Semih İdiz ([email protected])
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Με το καλωσόρισμα της Άνοιξης, μαζί με τις ανοιξιάτικες βροχές, όπως κάθε χρόνο, μας έρχεται και φέτος μπροστά μας και πάλι το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Αν δούμε τις αξιολογήσεις και τις αναλύσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον, η διοίκηση Ομπάμα απασχολείται σοβαρά με το θέμα.
Από τη μια πλευρά ο Ομπάμα έχει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και από την άλλη το λόγο που έχει δώσει στο αρμενικόλόμπι, ως “εκπρόσωπος της αλήθειας”, ότι θα αναγνωρίσει την “Αρμενική Γενοκτονία”. Αυξάνονται δε τα σχόλια με βάση τα οποία ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται προ ενός αδιεξόδου, από το οποίο δεν μπορεί να βρει διέξοδο.
Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Μπαμπατζάν δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν είναι πολύ ήσυχη για το θέμα. Απ’ ότι φαίνεται, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ακόμα δεν είναι σε θέση να πει: “Ο Ομπαμα έρχεται στην Τουρκία και το θέμα έχει κλείσει”.
Δεν είναι γνωστό εάν η επιφυλακτικότητα αυτή της Τουρκίας οφείλεται σε “βαθειές πληροφορίες” ή αν είναι ζήτημα τακτικής που ακολουθείται.
Η προσέγγιση του Μπαμπατζάν “Προσοχή να μην χαλάσετε τις σχέσεις των δυο χωρών που μόλις βγαίνουν από την κατάψυξη, τη στιγμή μάλιστα που είμαστε σε μια φάση να κάνουμε κάποια βήματα με την Αρμενία, βήματα που αναμένονται εδώ και χρόνια”, είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως ενός είδους προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ.

Το λόμπι δεν καθησυζάζει το Εριβάν
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που αντιμετωπίζει αδιέξοδο για το ίδιο θέμα. Είναι το Εριβάν. Ο Σαρκισιάν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική από την παραδοσιακή αρμενική πολιτική που ακολουθείται στο θέμα της γενοκτονίας. Έστω και αν αυτό επιβάλλεται από ρεαλιστικά αίτια, δεν πρόκειται να ακολουθήσει άλλη πολιτική, για΄τι αυτό θα έχει μεγάλο κόστος για τον ίδιο.
Όμως, η κυβέρνηση Σαρκισιάν, από την άλλη πελυρά, δν θέλει να χάσει τους καρπούς της προσέγγισης πυ επιχειρείται με την Τουρκία την τελευταία περίοδο. Αυτό είναι προφανές.
Είναι φανερό ότι η Αρμενία, που έχει αποκλειστεί εδώ και 15 χρόνια (λόγω του κλεισίματος των συνόρων με την Τουρκία, σ.τ.μ.), μπορεί να εξομαλύνει τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας της μέσα από την βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία.
Όμως, ανεξάρτητα από αυτά, το αρμενικό λόμπι που κατοικεί στις χώρες της Δύσης και, όπως έχει αποδειχτεί, δε δίνει σημασία σε αυτά που συμβαίνουν στην Αρμενία, δεν φαίνεται διατεθειμένο να καθησυχάσει το Εριβάν στο θέμα της γενοκτονίας.

Τα γεγονότα του 1915 πρέπει να προσεγγισθούν με ειλικρίνια
Όσοι παρακολουθούν τα αρμενικά ΜΜΕ της Διασποράς, με ευκολία μπορούν να αντιληφθούν ότι το αρμενικό λόμπι, με το σκεπτικό ότι “τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία”, έχει πανικοβληθεί και καταβάλει όλες του τις προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει ο Ομπάμα τη λέξη Γενοκτονία, στις 24 Απριλίου, ημέρα που γιορτάζεται η σχετική επέτειος, ενώ ταυτόχρονα κάνουν κινήσεις για την ψήφιση νομοσχεδίου για τη Γενοκτονία στο Αμερικανικό Κογκρέσο.
Παρόλα αυτά, αυξάνονται οι παράγοντες που δυσχεραίνουν τις κινήσεις του αμρενικού λόμπι.
Η αποδοχή από όλον τον κόσμο της πρότασης της Τουρκία για συγκρότηση “επιτροπής ιστορικών” που θα εξετάσει το θέμα, οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Εριβάν και η “καμπάνια της συγνώμης” που διεξήχθη στην Τουρκία, είναι μερικά παραδείγματα.
Εμείς εξ αρχής πιστεύουμε ότι
– Η ζωτική σημασία που έχει Τουρκία για τις ΗΠΑ
– Οι κινήσεις που γίνονται για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας
– Οι πρωτοβουλίες που παίρνονται για μια διαφορετική και ειλικρινή θεώρηση των γεγονότων του 1915,
είναι λόγοι που δεν θα επιτρέψουν στο αρμενικό λόμπι να πετύχει τους στόχους του.

ΜΙΛΛΙΕΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube