Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Μαρτίου 2009

Επενδύσεις 200 εκατ. δολ. στην Καβάλα για γεώτρηση

Επενδύσεις 200 εκατ. δολ. στην Καβάλα για γεώτρηση

Στην επίσημη παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ, που αποτελεί τον κύριο μέτοχο της Καβάλα Oil ΑΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το κράτος στηρίζει τις υγιείς και μεγάλες επενδύσεις, γιατί «μόνο έτσι επιτυγχάνεται η ανάπτυξη».

Στον τομέα του πετρελαίου από την Καβάλα Oil AE και Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ
Ως «μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιούνται, αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας, συνολικού ύψους 200 εκατ. δολαρίων», χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, τη νέαγεώτρηση πετρελαίου, που υλοποιούν η Καβάλα Oil AE και η Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ στον κόλπο της Καβάλας και ειδικότερα, στα κοιτάσματα «Ε» και «Βόρειου Πρίνου».

Ο Κ. Χατζηδάκης για τη νέα γεώτρηση στην Καβάλα
Το Σάββατο, στην επίσημη παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ, που αποτελεί τον κύριο μέτοχο της Καβάλα Oil ΑΕ, ο υπουργός τόνισε πως το κράτος στηρίζει τις υγιείς και μεγάλες επενδύσεις, γιατί «μόνο έτσι επιτυγχάνεται η ανάπτυξη».
Υπογράμμισε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επένδυση υλοποιείται εξολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια και ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να δαπανήσει ούτε ευρώ. Αντίθετα -σημείωσε- η επένδυση θα συμβάλει στη συνολικότερη ανάπτυξη της χώρας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην τοπική αγορά της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ θα εξασφαλίσει έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς 40% των εσόδων της επένδυσης θα μπουν στα κρατικά ταμεία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στη συνύπαρξη της ανάπτυξης με το περιβάλλον λέγοντας πως «η Καβάλα Oil αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, καθώς λειτουργεί τριάντα χρόνια στον κόλπο της Καβάλας, αναπτύσσεται συνεχώς με νέες γεωτρήσεις, ουδέποτε όμως δημιούργησε περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το νησί της Θάσου, που βρίσκεται απέναντι, δεν στερήθηκε της τουριστικής ανάπτυξης και προόδου».

Ο κ. Μ. Ρήγας
Παρουσιάζοντας το επενδυτικό σχέδιο της Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος, Μαθιός Ρήγας, σημείωσε πως αυτό θα επικεντρωθεί σε δυο νέα κοιτάσματα του «Βόρειου Πρίνου» και του «Ε», όπου με τρεις συνολικά πλατφόρμες, που θα στηθούν, εκτιμάται ότι θα εξορύσσονται 13.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως.
Οι δυο νέες γεωτρήσεις θα επιτευχθούν με το τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανο Energy Exerter που θα εργάζεται κάτω απ’ όλες τις καιρικές συνθήκες ακόμα και τις πιο αντίξοες και το οποίο ήρθε στον κόλπο της Καβάλας από το λιμάνι Kirkenes της Νορβηγίας, ύστερα από ταξίδι τριών μηνών. Η πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου θα είναι συνολικού βάθους 3.200 μ. και θα ολοκληρωθεί σε εξήντα ημέρες. Αμέσως μετά, θ’ ακολουθήσει η δεύτερη στο κοίτασμα «Ε».
Το γεωτρύπανο Energy Exerter είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο γεωτρύπανο που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80, όταν διενεργήθηκαν οι πρώτες γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας.
Ο κ. Ρήγας σημείωσε ακόμη, ότι ως σήμερα τα υφιστάμενα κοιτάσματα του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας, από το 1980 έχουν δώσει περισσότερα από 110 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πολύ μικρότερες. Ωστόσο, η Ενεργειακή Αιγαίου με νέες συμπληρωματικές γεωτρήσεις θα βοηθήσει ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η αποληψιμότητα των κοιτασμάτων και η ποιότητα του πετρελαίου.

Ο κ. Β. Παπάς
Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Καβάλα Oil, Βαγγέλης Παπάς, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες της εταιρείας και στον αγώνα των εργαζομένων να διατηρήσουν μια υγιή και βιώσιμη επιχείρηση.
Έκανε μια σύντομη αναδρομή σε όλους τους σταθμούς λειτουργίας της Καβάλα Oil, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας και στη στήριξη, που είχαν από την τοπική κοινωνία.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη χρονιά (2005), κατά την οποία οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση της εταιρείας. «Τότε, με χρηστή διοίκηση και σύνεση, με την ανοχή των εργαζομένων, που είχαν να πληρωθούν πέντε μήνες, η εταιρεία κατάφερε να ξεπληρώσει χρέη 15 εκατ. ευρώ και να ξεκινήσει την αναζήτηση νέων επενδυτικών κεφαλαίων καθιστώντας πλέον την Καβάλα Oil μια παραγωγική και κερδοφόρα μονάδα».
Νωρίτερα, ο κ. Χατζηδάκης με πλοίο από τη Νέα Καρβάλη, όπου βρίσκονται οι χερσαίες εγκαταστάσεις της εταιρείας, επισκέφθηκε τις πλωτές εγκαταστάσεις της Καβάλα Oil, ανοιχτά του κόλπου της Καβάλας, είδε από κοντά το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο και πάτησε το κουμπί για να ξεκινήσει η νέα γεώτρηση.

Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων
Ο υπουργός δέχθηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματά τους. Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός δήλωσε ότι «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων δέχτηκαν ότι με παρέμβαση αυτής εδώ της κυβέρνησης πέρυσι αντιμετωπίστηκε με τρόπο επιτυχή το πρόβλημα τους.
Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει φιλοσοφία. Αυτή την ώρα υπάρχει μια συγκεκριμένη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, υπάρχουν συγκεκριμένες διεργασίες που δεν αφορούν κυρίως το δικό μας υπουργείο, αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα είναι βέβαιο, ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν θα κινδυνεύσουν από τις διεργασίες αυτές, αλλά θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube