REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Μαρτίου 2009

Στο 1,035 δισ. ευρώ τα κέρδη της Finansbank το 2008

Στο 1,035 δισ. ευρώ τα κέρδη της Finansbank το 2008

Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη
Υψηλά κέρδη, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία της γείτονας, αναμένεται να παρουσιάσει η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία για το 2008.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κέρδη της Finansbank θα προσεγγίσουν το ποσό των 450 με 500 εκατ. ευρώ από 448 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2007.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συνολικά κέρδη της τουρκικής Τράπεζας, ήδη από την πρώτη ημέρα της εξαγοράς της, έφτασαν στα 1, 035 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό…τίμημα για τον όμιλο άγγιξε περίπου τα 4,3 δισ. ευρώ (5,5 δισ. δολάρια). Δηλαδή, η Εθνική έχει επανακτήσει το 23% της επένδυσης της σε μόλις 860 ημέρες (λιγότερο από 3 χρόνια). Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες 500 ημέρες από την εξαγορά της, η Finansbank παρουσίασε κέρδη 535 εκατ. ευρώ, στο α΄ εξάμηνο του 2008 τα κέρδη έφθασαν στα 238 εκατ. ευρώ, ενώ όπως εκτιμάται στο β’ τρίμηνο τα κέρδη κυμάνθηκαν μεταξύ 212 και 262 εκατ. ευρώ.
Τραπεζίτες του Λονδίνου αναφερόμενοι στην κερδοφορία της Finansbank επισημαίνουν μιλώντας στο Capital.gr ότι: «Εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τότε η αρχική επένδυση στην Τουρκία θα έχει αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 2 χρόνια η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο».
Την ίδια ώρα πάντως τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής ,όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 1,560 δισ .ευρώ, θα είναι δηλαδή αυξημένα σε σχέση με το 2007 (εάν εξαιρεθεί το έκτακτο κέρδος από την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής που άγγιξε τα 121 εκατομμύρια ευρώ).
Η έστω και οριακή άνοδος των κερδών του ομίλου, εκτιμάται από την αγορά, ότι μπορεί να σηματοδοτήσει ένα θετικότερο κλίμα σταθεροποίησης στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Οι ίδιες πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν ότι:
* ο όμιλος θα εγγράψει για το δ’ τρίμηνο έκτακτες προβλέψεις ύψους 200 έως 250 εκατ. ευρώ,
* τα δάνεια στο έτος αυξήθηκαν με ρυθμούς 12 έως 13%, ενώ στο δ’ τρίμηνο αυξήθηκαν με ρυθμούς κοντά στο 4 έως 5%.
Η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα μεγέθη της για το 2008 στις 17 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube