REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Ιανουαρίου 2009

Γιλμάζ: Το «Σουσουρλούκ» είναι γεγονός, η «Εργκενεκόν» έννοια

Γιλμάζ: Το «Σουσουρλούκ» είναι γεγονός, η «Εργκενεκόν» έννοια

Ο Μεσούτ Γιλμάζ σε επίσκεψη στην ιδαιίτερη πατρίδα του, στο Ρίζαιο του Πόντου
Μηχανισμός που δημιουργήθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 στο πλαίσιο της Γενικής Ασφάλειας για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της αρμενικής οργάνωσης ΑΣΑΛΑ, είναι αυτός που χρησιμοποιήθηκε και κατά τη δεκαετία του ’90 και εναντίον του ΡΚΚ και εξελίχθηκε στη μορφή που έγινε γνωστή με το σκάνδαλο «Σουσουρλούκ» την περίοδο 1996-97, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Μεσούτ Γιλμάζ.
Σε δηλώσεις που έκανε σε…χθεσινοβραδινή εκπομπή στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Γιλμάζ είπε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτα, με βάση το οποίο μπορεί να συσχετιστεί ο αναφερόμενος ως μηχανισμός «Σουσουρλούκ», με τη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου που συστάθηκε επισήμως στην Τουρκία, στο πλαίσιο της στρατηγικής ειδικού πολέμου του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Γιλμάζ, αρχικά, η ομάδα που δημιουργήθηκε μετά το πραξικόπημα, αριθμούσε 40-50 άτομα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε, την περίοδο 1993-1995 εναντίον του ΡΚΚ. Ο Γιλμάζ έκανε λόγο για παράνομες δραστηριότητες για την τελευταία αυτή περίοδο, υπονοώντας ότι η τότε εξουσία -πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ- γνώριζε.
Αναφερόμενος στη σύνδεση του «Σουσουρλούκ» με την υπό εξέλιξη υπόθεση «Εργκενεκόν», ο Γιλμάζ είπε πως «το Σουσουρλούκ είναι γεγονός, ενώ το Εργκενεκόν παραμένει αδιευκρίνιστη έννοια».
Μετά τη σύλληψη του πρώην υποδιοικητή της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της ασφάλειας Ιμπραχίμ Σαχίν στις 7 Ιανουαρίου, η υπόθεση Εργκενεκόν συνδέθηκε με το Σουσουρλούκ. Κι αυτό επειδή ο Σαχίν ήταν από τους κατηγορούμενος στην υπόθεση Σουσουρλούκ.
Ο Γιλμάζ αναφέρθηκε και στις ομαδοποιήσεις στο πλαίσιο της Γενικής Ασφάλειας, υπονοώντας τη μεγάλη ισχύ του τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, στην ασφάλεια. «Εάν ευσταθούν όλα όσα ακούγονται σχετικά με την ομαδοποίηση αυτή», είπε ο Γιλμάζ, «η κατάσταση είναι πιο τραγική ακόμη και από αυτήν που επικρατούσε πριν από το πραξικόπημα του 1980». Πριν από το 80, ήταν χαρακτηριστικός ο διχασμός ακόμη και στην αστυνομία, η οποία είχε διχαστεί μεταξύ των αριστερών και των δεξιών αστυνομικών, οι οποίοι διέθεταν και αντίστοιχες οργανώσεις.
Τέλος, ο Γιλμάζ αναφέρθηκε και στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ), τονίζοντας ότι «η κατάσταση το εσωτερικό της ΜΙΤ είναι χαώδης, όπως παρατήρησα και την εποχή που ήμουν πρωθυπουργός» και συνέχισε: «Διάφοροι που έχουν αναλάβει καθήκοντα στις σημαντικότερες θέσεις της ΜΙΤ, αργότερα γράφουν τις αναμνήσεις τους. Κι όταν διαβάζει κανείς τις αναμνήσεις αυτές, βλέπει κατάπληκτος, το βαθμό του εκφυλισμού. Από αυτές τις αναμνήσεις, εγώ προσωπικά, έχω μάθει πράγματα που δεν γνώριζα όταν ήμουν πρωθυπουργός».

Αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους παρακρατικούς μηχανισμούς
Σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην εθνοσυνέλευση σχετικά με τους παρακρατικούς μηχανισμούς ζήτησε σήμερα Τετάρτη στην Τουρκία το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι παράνομοι σχηματισμοί, είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά στις 6-7 Σεπτεμβρίου του 1955, με τα επεισόδια εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα, ο Ακίν Μπιρντάλ, βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος, παρατήρησε ότι πρόκειται για τους παράνομους μηχανισμούς που είχαν συσταθεί σε κάθε-χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, οι οποίοι ωστόσο εξαρθρώθηκαν σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση την Τουρκία.
«Παράνομος σχηματισμός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, με τις επιθέσεις εναντίον των μη μουσουλμάνων πολιτών της Τουρκίας που εκδηλώθηκαν μετά τον ισχυρισμό ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στην κατοικία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη», είπε ο Ακίν Μπιρντάλ και τόνισε πως οι παρακρατικοί αυτοί σχηματισμοί «είχαν πάντα για λόγο ύπαρξης, τον εχθρό, ο οποίος ήταν κατά περιόδους οι μειονότητες, οι Αρμένιοι και όσοι είχαν διαφορετική ταυτότητα».

Σύμφωνα με τον Ακίν Μπιρντάλ, «ο εχθρός του υφιστάμενου σχηματισμού, είναι οι Κούρδοι».
Ο στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, σε συνέντευξή του προς τον Τούρκο δημοσιογράφο Φατίχ Γκιουλάπογλου, είχε πει ότι «και τα επεισόδια της 6-7ης Σεπτεμβρίου ήταν έργο της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου που είχε στεφθεί με επιτυχία». Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του δημοσιογράφου που εκδόθηκε το 1991 με τίτλο «Επιχείρηση δίχως τανκς». Έκτοτε, η δήλωση αυτή του Γιρμιμπέσογλου είναι σημείο αναφοράς για τη σύνδεση του επεισοδίων του 1955, με το παρακράτος. Ο Γιρμιμπέσογλου, την εποχή των επεισοδίων, εκτελούσε καθήκοντα στη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου, ως υπαξιωματικός. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση, ήταν καθ’ όλα νόμιμη υπηρεσία, στο πλαίσιο του γενικού επιτελείου τότε, και θεωρείται στην Τουρκία, ως η παρακρατική οργάνωση που είχε συσταθεί στην Τουρκία κατά τη δεκαετία του 1950.
Έκτοτε, λειτούργησε με διάφορες επωνυμίες και με διάφορες δομές οργάνωσης, για να εξελιχθεί στο σκοτεινό και πολύπλοκο πλέγμα, το οποίο, θεωρητικά, είναι αντικείμενο της υπό εξέλιξη δίκης για την υπόθεση «Εργκενεκόν».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube