Weather Icon

Εξαγωγή αερίου σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη σχεδιάζει το Ιράκ

Εξαγωγή αερίου σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη σχεδιάζει το Ιράκ

Συνομιλίες διεξάγει το Ιράκ για πιθανές εξαγωγές ποσοτήτων φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, μέσω του αγωγού Arab Gas Pipeline, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού Πετρελαίου, Χουσέιν αλ Σαχριστάνι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του αλ Σαχριστάνι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Φάχμι στη Βαγδάτη, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου είπε ότι «διεξάγουμε συνομιλίες για να συνδέσουμε το ιρακινό πλεόνασμα φυσικού αερίου σε αυτόν τον αγωγό και να το εξάγουμε σε αραβικές χώρες και στη συνέχεια στην Ευρώπη», αναφερόμενος σε αγωγό που συνδέει την Αίγυπτο με τη Συρία και ο οποίος ενδέχεται στη συνέχεια να συνδεθεί με την Ευρώπη.

«Το Ιράκ βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής πολλών σταθμών επεξεργασίας φυσικού αερίου. Οι πλεονάζουσες ποσότητες θα εξαχθούν», τόνισε ο αλ Σαχριστάνι. Το Ιράκ εξάγει ήδη μικρές ποσότητες φυσικού αερίου στη Συρία από το πεδίο άντλησης Ακάς, στη δυτική επαρχία Ανμπάρ.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, αξιωματούχοι της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης χαιρέτησαν το σχέδιο που ανακοίνωσε η αυστριακή εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG και η ουγγρική ομοειδής εταιρία MOL Nyrt να αναπτύξουν, από κοινού με δύο ενεργειακές εταιρίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κοιτάσματα φυσικού αερίου στο ιρακινό Κουρδιστάν. Ποσότητες φυσικού αερίου από τα εν λόγω κοιτάσματα προορίζονται για τη λειτουργία της πρώτης φάσης του αγωγού Nabucco.

Ο αλ Σαχριστάνι απέρριψε τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν συμμετείχε σε αυτήν το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου. Η Βαγδάτη έχει πει ότι ποσότητες φυσικού αερίου από το πεδίο άντλησης Ακάς ενδέχεται να εξαχθούν στην Ευρώπη μέσω του Nabucco, το 2014.

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, «Ιρακινοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία αιγυπτιακές εταιρίες ενδέχεται να προχωρήσουν σε νέες γεωτρήσεις, να αναβαθμίσουν διυλιστήρια ή να κατασκευάσουν επίγειες εγκαταστάσεις και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις αργού πετρελαίου».

Πρόσθεσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Βαγδάτη αντιπροσωπεία στελεχών αιγυπτιακών ενεργειακών εταιριών ενόψει σχεδίου να ανοίξουν γραφεία εταιριών στην ιρακινή πρωτεύουσα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube