Weather Icon

Το ισπανικό κοινοβούλιο αρνείται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Το ισπανικό κοινοβούλιο αρνείται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ισπανικού Κοινοβουλίου (Κάτω Βουλή), την Πέμπτη, απέρριψε μια πρόταση υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων που έγινε στην Τουρκία μεταξύ 1915 και 1923, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης),  οι Καταλανοί  εθνικιστές της  «Σύγκλισης και Ένωσης (ΟΣΕ)», και η περιφερειακή ομάδα Unión del Pueblo Navarro (UPN) ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου.
Η καταλανική περιφερειακή ομάδα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας  «Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)», που έμπνευσε το νομοσχέδιο, και το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PN) ψήφισαν υπέρ του νόμου.
Ήταν η πρώτη φορά που μια συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο ισπανικό κοινοβούλιο σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Εκτός από την αναγνώριση αυτού του ιστορικού γεγονότος, το ERC ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να παροτρύνει την Τουρκία να αποδεχθεί τη γενοκτονία ως “χειρονομία φιλίας και καλής θέλησης με την Αρμενία στις περιφερειακές σχέσεις της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Συμμαχίας των Πολιτισμών “που προωθείται από την Ισπανία και την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη από το 2004.
Επιπλέον, ζήτησαν  από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να υιοθετήσει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας για να ξεπεραστεί αυτό το γεγονός.
Ο Joan Tarda του ERC εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα αλλά κυρίως το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE απέρριψαν την αίτησή του, διότι ο στόχος είναι να βοηθήσει να θεραπευτεί η «μεγάλη πληγή» που άφησε η σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων.
Ο Joan Tarda έκανε κριτική στους Σοσιαλιστές γιατί  δεν υπέβαλαν τροπολογία για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα εναλλακτικό κείμενο.
Η εκπρόσωπος του PSOE, Isabel Pozuelo, δήλωσε: «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρμενία σήμερα είναι άλλα” και όχι οι σφαγές που διαπράχθηκαν πριν από σχεδόν έναν αιώνα.
Η Isabel Pozuelo είπε ότι η προτεραιότητα είναι οι  πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία για να είναι πιο κοντά στην ΕΕ, και η επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο βουλευτής του λαϊκού κόμματος PP, ο Ricome Φρανσίσκο ομολόγησε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν είναι μέρος των ιδεολογικών προτεραιοτήτων του κόμματός του και θα καταλογιζόταν στον πεδίο της «ιστορικής αναθεώρησης ».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube