Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 2 Απριλίου 2012

Κόσοβο: H KFOR ανέλαβε την έρευνα για τη σύλληψη δύο αστυνομικών του Κοσόβου από τη σερβική αστυνομία

Στρατιωτική αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) ερευνά την περιοχή, όπου μέλη της σερβικής αστυνομίας συνέλαβαν δύο αστυνομικούς του Κοσόβου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι. Αν και η KFOR διεξάγει έρευνες στην περιοχή για να συντάξει έκθεση για το περιστατικό, οι αρχές στην Πρίστινα πιστεύουν ότι πρόκειται για απαγωγή που έγινε στο έδαφος του Κοσόβου.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου δήλωσε χθες ότι οι αρχές στην Πρίστινα με αφορμή τη σύλληψη των δύο αστυνομικών είναι σε επαφή με τη διεθνή κοινότητα, κυρίως με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συλληφθέντες αστυνομικοί στους οποίους επιβλήθηκε 48ωρη κράτηση στη φυλακή της Κουρσούμλια, στη νότια Σερβία, να αφεθούν ελεύθεροι και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Ζητήσαμε μέσω των διεθνών μηχανισμών που έχουμε στη διάθεσή μας, κυρίως μέσω της Eulex και του εκπροσώπου της ΕΕ στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες πιέσεων προς τη Σερβία να αφήσει ελεύθερους τους αστυνομικούς που απήχθησαν, ανέφερε ο κ. Ρετζέπι σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Free Europe».

Ο κ. Ρετζέπι είπε ακόμη ότι οι αρχές της Πρίστινας γραπτώς απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλους οργανισμούς για να απελευθερωθούν οι δύο αστυνομικοί που «συνελήφθησαν στο έδαφος του Κοσόβου».

Η Eulex σε ανακοίνωσή της εξέφρασε έκπληξη για την κίνηση της Σερβίας, μετά τις θετικές εξελίξεις και την επίτευξη συμφωνίας για τη συνολική διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου – Σερβίας.

Ο κ. Ρετζέπι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έρευνα των διεθνών αποστολών στο Κόσοβο, της KFOR και της Eulex θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία της Πρίστινας, ότι η σύλληψη των μελών της αστυνομίας του Κοσόβου έγινε στο έδαφος του Κοσόβου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε το Σάββατο ότι στη διάβαση Μέρνταρε συνελήφθησαν δύο ένοπλα μέλη της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσόβου (KPS).

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι οι αστυνομικοί ήταν ένστολοι, οπλισμένοι με πιστόλια και αυτόματα τουφέκια και ότι έφεραν ειδικό εξοπλισμό για νυχτερινή παρακολούθηση.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι μέλη της σερβικής αστυνομίας συνέλαβαν δύο αστυνομικούς του Κοσόβου την ώρα που περιπολούσαν στη ζώνη ευθύνης τους.

Κ.Γ.© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube