“Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ινδία σαν μέλος του ΝΑΤΟ”, ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν! Ανοίγει ο δρόμος για εμπόριο υψηλής τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών

“Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ινδία σαν μέλος του ΝΑΤΟ”, ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν! Ανοίγει ο δρόμος για εμπόριο υψηλής τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών

Η παρουσία της Ινδίας στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2023 αλλά και τη συμμετοχή της στην άσκηση Orion δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ανακαλύψαμε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα στον ινδικό Τύπο που παρουσιάζει πως βλέπουν οι ΗΠΑ την Ινδία, όχι μόνο από στρατιωτική άποψη αλλά και εμπορική. Είναι ξεκάθαρο, ότι οι ΗΠΑ θέλουν χτυπήσουν το κινέζικο εμπόριο μέσω της Ινδίας. Δώστε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή όμως στο εδάφιο που αναφέρεται για ανακάλυψη λιθίου στο Τζαμού και Κασμίρ, το οποίο είναι ένα πολύ ακριβό μαλακό μέταλλο, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις μπαταρίες.

Όπως αναφέρεται στο First India,  οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τη χώρα σαν μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν το έβγαλαν οι Ινδοί από το μυαλό τους. “Αντιμετωπίζουμε την Ινδία σαν εταίρο μας στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ανώτερη αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 και σημείωσε ότι η απαίτηση άδειας για αμερικανικές εξαγωγές στην Ινδία έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία 25 χρόνια.

Το βήμα της Ινδίας προς την Ελλάδα στον «Ηνίοχο» και οι Ινδοί που αφήνουν κορυφαίες εντυπώσεις από τη συμμετοχή τους στην ελληνική άσκηση

Η Τέα Ρόζμαν Κέντλερ, Βοηθός Γραμματέας Εμπορίου για τη διοίκηση εξαγωγών, δήλωσε σε ινδικά ΜΜΕ,  ότι η Ινδία, ως σημαντικός αμυντικός εταίρος, λαμβάνει οφέλη στο πλαίσιο του αμερικανικού συστήματος που δεν λαμβάνουν άλλες χώρες. Είπε ότι υπάρχει μια εξαίρεση άδειας διαθέσιμη για ορισμένα εμπορικά είδη από τις Ηνωμένες Πολιτείες που οι ινδικές εταιρείες και οι εξαγωγείς των ΗΠΑ δεν φαίνεται να χρησιμοποιούν πολύ.

Η Κέντλερ δήλωσε ότι ο στρατηγικός εμπορικός διάλογος και η κοινή δέσμευση για ελέγχους εξαγωγών ανοίγουν το δρόμο για συνεργασία υψηλής τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών.

“Πολύ ελάχιστες απαιτήσεις άδειας για την Ινδία. Αντιμετωπίζουμε την Ινδία σαν τον εταίρο μας στο ΝΑΤΟ υπό τον έλεγχο των εξαγωγών μας και καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν αντικείμενα που θα μπορούσαν να μετακινηθούν πιο αποτελεσματικά και ομαλά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ινδία”, είπε.

” Θέλουμε λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι οι ινδικές εταιρείες και οι εξαγωγείς των ΗΠΑ εκπαιδεύονται , ώστε το εμπόριο να μπορεί να κινείται πιο ομαλά χωρίς την καθυστέρηση των αιτήσεων άδειας”, είπε.

“Η συνεργασία μας είναι μακρά και η πρόοδος είναι σταθερή. Αν συγκρίνετε πριν από 25 χρόνια, το 1998, το ένα τέταρτο των εξαγωγών των ΗΠΑ στην Ινδία απαιτούσε άδεια εξαγωγής από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τώρα 25 χρόνια αργότερα, μόνο το 0,5% των εξαγωγών των ΗΠΑ στην Ινδία απαιτεί άδεια. Είμαστε εδώ σήμερα επειδή η Ινδία έχει θεσπίσει στρατηγικούς εμπορικούς νόμους, εφαρμόζοντας αποτελεσματικούς κανονισμούς. Οι ισχυροί στρατηγικοί εμπορικοί έλεγχοι μας επιτρέπουν να μοιραζόμαστε τεχνολογία που δεν μπορούμε να μοιραστούμε με άλλους”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε επίσης, ότι “είναι μια τόσο σημαντική στιγμή για τις σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ”.

Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης: Η τρομοκρατία πρέπει να «καταδικάζεται και να ελέγχεται»

Η Κέντλερ, η οποία βρέθηκε στην Ινδία για να αξιοποιήσει τη δυναμική της επίσκεψης της Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο στην Ινδία τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται μια κοινή προοπτική ασφάλειας που κάνει τη συνεργασία πολύ πιο εύκολη.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής της, η Κέντλερ συναντήθηκε με αξιωματούχους της ινδικής κυβέρνησης και εκπροσώπους της βιομηχανίας για να συζητήσουν θέματα ελέγχου εξαγωγών διπλής χρήσης.
Συμμετείχε επίσης στον τελικό σχεδιασμό για τον στρατηγικό Εμπορικό διάλογο ΗΠΑ-Ινδίας (USISTD), η πρώτη συνάντηση του οποίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα.

Η Κέντλερ δήλωσε ότι η USISTD παρέχει ένα δομικό στοιχείο για την πρωτοβουλία για τις κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες (iCET).

“Μέσω του iCET, οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας συμφώνησαν στην ανάγκη προώθησης ανοικτού, προσβάσιμου και ασφαλούς εμπορίου. Και όχι μόνο ασφαλές εμπόριο, αλλά ασφαλές τεχνολογικό οικοσύστημα βασισμένο στην αμοιβαία εμπιστοσύνη… Οι έλεγχοι εξαγωγών παρέχουν αυτό το θεμέλιο ή το δομικό στοιχείο για την προστασία της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, χωρίς αδικαιολόγητη παρέμβαση στο εμπόριο. Τα επιτεύγματα της Ινδίας στον τομέα των στρατηγικών εμπορικών ελέγχων και του εμπορίου υψηλής τεχνολογίας βοηθούν στην υποστήριξη των κοινών στόχων ασφαλείας μας”, ανέφερε.

Ινδός ΥΠΕΞ: Εποχή πόλωσης Ανατολής-Δύσης το 2023! Η λύση για την επισιτιστική ασφάλεια

“Η εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας συνεχίζει να αυξάνεται και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο στάδιο στη σχέση μας όπου βλέπουμε τεράστιες ευκαιρίες σε στενότερες σχέσεις και ελπίζουμε ότι μέσω του νέου μας διαλόγου μπορούμε να διερευνήσουμε τρόπους ενίσχυσης του εμπορίου υψηλής τεχνολογίας”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο σκοπός των συναντήσεων της βιομηχανίας ήταν να μάθουν για το τεχνικό σύστημα που προωθεί η Ινδία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ινδικές εταιρείες σε σχέση με το στρατηγικό εμπόριο.

“Μιλήσαμε για μηχανισμούς στο πλαίσιο των στρατηγικών συστημάτων ελέγχου του εμπορίου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των συστημάτων ελέγχου των εξαγωγών που διατίθενται στην ινδική βιομηχανία και έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν το ταχύτερο και αποτελεσματικότερο εμπόριο. “

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανακάλυψη λιθίου στο Τζαμού και Κασμίρ, η Κέντλερ είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με τους εταίρους τους σε όλους τους τομείς για την τεχνολογία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την υψηλή τεχνολογία.

“Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να πω για το λίθιο, αλλά σίγουρα θα θέλαμε να συνεργαστούμε με την Ινδία σε όλους τους τομείς, όταν δεν πρόκειται μόνο για την ίδια την τεχνολογία, αλλά για τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τεχνολογίες. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ινδίας σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε για την καινοτομία νέων τεχνολογιών”, ανέφερε.

Η Ινδία συμμετείχε στη Συνάντηση BRICS Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Τζίνα Ραϊμόντο στην Ινδία τον περασμένο μήνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν Μνημόνιο Συμφωνίας για τη σύσταση Υποεπιτροπής ημιαγωγών στο πλαίσιο του Εμπορικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Σουμπρανμανιάν Τζαϊσανκάρ και η Αμερικανίδα ομόλογός του ξεκίνησαν “στρατηγικό εμπορικό διάλογο” για την αντιμετώπιση των ελέγχων των εξαγωγών, τη διερεύνηση τρόπων ενίσχυσης του εμπορίου υψηλής τεχνολογίας και τη διευκόλυνση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε κοινή δήλωση, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Πιγιούς Γκογιάλ και η Υπουργός Ραϊμόντο χαιρέτισαν την πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ινδίας για την αναδυόμενη τεχνολογία (iCET), η οποία ανυψώνει και επεκτείνει τη στρατηγική τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των δύο χωρών μας. Σημείωσαν τη σημασία του συντονισμού με τον μόνιμο μηχανισμό που καθιέρωσαν οι δύο κυβερνήσεις στο πλαίσιο της iCET, ο οποίος στοχεύει στην αντιμετώπιση ρυθμιστικών φραγμών και άλλων ζητημάτων που εμποδίζουν τους ομαλούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς.

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την ανάγκη για αυξημένο διμερές Στρατηγικό και υψηλής τεχνολογίας εμπόριο και συνεργασία, δεδομένης της κοινής προτεραιότητας της οικοδόμησης ανθεκτικών και αξιόπιστων παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και του αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την προώθηση των αποτελεσμάτων της iCET.
Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την έναρξη μιας νέας ομάδας εργασίας για τα ταλέντα, την καινοτομία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς στο πλαίσιο του Εμπορικού διαλόγου, η οποία θα υποστηρίξει επίσης τις προσπάθειες στο πλαίσιο της iCET, ιδίως για τον εντοπισμό συγκεκριμένων ρυθμιστικών εμποδίων στη συνεργασία και την προώθηση μεγαλύτερης συνδεσιμότητας μεταξύ του οικοσυστήματος καινοτομίας μας.

Επίθεση του Ινδού ΥΠΕΞ κατά του Πακιστάν! «Πολύ δύσκολο» να συνεργαστείς με γείτονες που ασκούν διασυνοριακή τρομοκρατία

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία ΗΠΑ-Ινδίας για την κριτική και αναδυόμενη τεχνολογία (iCET) τον Μάιο του 2022 για την ανύψωση και επέκταση της στρατηγικής τεχνολογικής συνεργασίας και της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων δύο χωρών.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ινδίας, Ατζίτ Ντοβάλ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζέικ Σάλιβαν εγκαινίασαν την πρώτη συνάντηση του iCET στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube