Weather Icon

Ινδός ΥΠΕΞ: Εποχή πόλωσης Ανατολής-Δύσης το 2023! Η λύση για την επισιτιστική ασφάλεια

Ινδός ΥΠΕΞ: Εποχή πόλωσης Ανατολής-Δύσης το 2023! Η λύση για την επισιτιστική ασφάλεια

Επίσκεψη στη Λατινική Αμερική πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, ο οποίος συμμετείχε στην 4η υπουργική συνάντηση Ινδίας-SICA (Σύστημα Ολοκλήρωσης Κεντρικής Αμερικής), η οποία πραγματοποιήθηκε στον Παναμά.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι το σύνθημα της Ινδίας για τους G20 είναι μια “γη, μια οικογένεια, ένα μέλλον”.

«Μια Ινδία που είναι ένας ψηφιακός προμηθευτής, που είναι λάτρης των startups, που είναι ένα φαρμακείο του κόσμου, που είναι μια αυξανόμενη παραγωγική δύναμη, που είναι ηγέτης για το κλίμα και είναι εταίρος επιστήμης και τεχνολογίας», πρόσθεσε.

«Θαυμάζουμε τον ρόλο που διαδραμάτισε η SICA στην περιφερειακή ολοκλήρωση της Κεντρικής Αμερικής και σας ευχαριστούμε συλλογικά και ατομικά για την πολύτιμη υποστήριξη που έχετε παράσχει στη δημιουργία μιας ισχυρής σχέσης, καθώς και στη στήριξη της Ινδίας σε διάφορα διεθνή και πολυμερή φόρουμ», δήλωσε ο Ινδός διπλωμάτης. 

Παγκόσμιες προκλήσεις

Ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι ως αναπτυσσόμενες χώρες, τα μέλη της SICA μοιράζονται κοινές προοπτικές και αντιμετωπίζουν κοινές παγκόσμιες προκλήσεις.

«Μπορώ να πω ότι υποφέρουμε από τον Covid και τη σύγκρουση της Ουκρανίας, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε προϋπάρχουσες συνθήκες, και αυτές είναι η κλιματική αλλαγή, η μείωση της φτώχειας και η ασφάλεια τροφίμων και ενέργειας, μεταξύ άλλων», πρόσθεσε ο Ινδός πολιτικός, τονίζοντας διάφορες παγκόσμιες ανησυχίες.

«Με αυτές τις συνθήκες (προϋπάρχουσες συνθήκες) κατά νου ότι ο Πρωθυπουργός Μόντι ανέλαβε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει τη φωνή της Συνόδου Κορυφής του Παγκόσμιου Νότου 125 εθνών στην οποία συμμετείχατε πολλοί από εσάς. Και σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Μόντι ήταν, ότι καμία ομάδα δεν πρέπει να διεκδικεί την ηγεσία χωρίς να σκέφτεται αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο», είπε ο Τζαϊσανκάρ.

«Το 2023 είναι μια πολύ ξεχωριστή χρονιά λόγω της προεδρίας (G20). Αλλά είναι επίσης ένα έτος εξαιρετικής ευθύνης, διότι αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη σε μια εποχή που η πόλωση Ανατολής-Δύσης είναι πολύ ισχυρή και οι διαχωρισμοί Βορρά-Νότου γίνονται όλο και βαθύτεροι. Το βασικό θέμα της Προεδρίας μας είναι η Vasudaiva Kutumbakum, που σημαίνει ότι ο κόσμος είναι μια οικογένεια. Και πάλι, προσπαθήσαμε να το μετατρέψουμε αυτό σε πρακτική δράση», δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ σχετικά με την παγκόσμια ενότητα.

Κορωνοϊός

«Πολλοί από εσάς είδατε μόνοι σας κατά τη διάρκεια του COVID μέσω του Vaccine Maitri, της Πρωτοβουλίας για τη Φιλία Εμβολίων, που επικεντρώθηκε σε αυτήν την περιοχή», πρόσθεσε.

«Μιλάω για τους G20 εκτενώς γιατί όλοι μας θα επηρεαστούμε από το τι κάνει ή δεν κάνουν οι G20. Εφιστώ στην προσοχή σας τη σκέψη του πρωθυπουργού Μόντι, η άποψη του οποίου είναι ότι τα ζητήματα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε δεν εμποδίζουν εκείνα που μπορούμε», είπε ο Τζαϊσανκάρ, επικαλούμενος τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

«Σήμερα, είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ ως χώρες με ισχυρούς διμερείς δεσμούς, ως εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και SICA ως έκφραση της κοινής συνεργασίας Νότου-Νότου στην οποία είμαστε όλοι δεσμευμένοι, αλλά και ως μέρος της ευρύτερης δέσμευσής μας για την οικοδόμηση ενός δικαιότερου και πιο δίκαιη διεθνή τάξη», είπε ο Τζαϊσανκάρ

«Η ενέργεια και η επισιτιστική ασφάλεια είναι οι δύο πιο άμεσες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Νότος. Υπάρχουν οι πιο μακροπρόθεσμες τάσεις, οι προτεραιότητες που θα υπερβαίνουν την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ανάπτυξης, της ανάπτυξης, του εμπορίου, των επενδύσεων, της απασχόλησης, της μείωσης της φτώχειας», ανέφερε ο Ινδός ΥΠΕΞ.

Σχετικά με τα παγκόσμια ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ινδία, ο Τζαϊσανκάρ είπε: «Θα ήθελα να επισημάνω δύο αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες που πήραμε, τη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία και τον Συνασπισμό για την Ανθεκτική Υποδομή Καταστροφών. Θα σας παροτρύνω όλους να δείτε πώς μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο».

Παραγωγή κεχρί και επισιτιστική ασφάλεια

Μιλώντας για την τρίτη πρωτοβουλία σχετικά με την ανακήρυξη του Διεθνούς Έτους Κεχρί*, είπε: «Η ουσιαστική επέκταση της παγκόσμιας παραγωγής κεχρί έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ασφάλεια σε μόνιμη βάση. Όχι μόνο διατροφική ασφάλεια, αλλά και διατροφική ασφάλεια, γιατί είναι καλή πηγή σιδήρου, βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών».

Δήλωσε ότι τα κεχρί αποτελούν μέρος της ινδικής παράδοσης για πολλούς αιώνες, και ο κόσμος θα εξυπηρετούνταν καλύτερα αν αναζωογονούνταν.

«Έτσι, εν κατακλείδι, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι σήμερα είναι μια νέα Ινδία που επιδιώκει να συνεργαστεί με τη SICA», είπε.

«Εκτιμώ τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα της SICA, Werner Vargas στο India-SICA FMM. Οι προσπάθειές του για την υποστήριξη του τέταρτου India-SICA FMM ήταν αξιέπαινες. Συμφώνησα να το προωθήσουμε μέσω ενός συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης», έγραψε στο Twitter ο Jaishankar.

Στο περιθώριο της SICA, το ΕΑΜ Τζαϊσανκάρ συναντήθηκε επίσης με ομολόγους του και διάφορους υπουργούς από κράτη της Κεντρικής Αμερικής.

Συναντήθηκε την Τρίτη με την υφυπουργό Cindy Rodriguez της Ονδούρας στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της SICA. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η συνεργασία Ινδίας-SICA προσφέρει πολλές δυνατότητες.

Ο Τζαϊσανκάρ συνάντησε επίσης τον υφυπουργό της Γουατεμάλας Roberto Urzua στο Υπουργικό Συμβούλιο Ινδίας-SICA.

Συνάντησε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών Eamon Courtenay της Μπελίζ στο περιθώριο της SICA.

Ο υπουργός Εξωτερικών αντάλλαξε επίσης λόγια με τον ομόλογό του από τη Νικαράγουα Denis Moncada στο περιθώριο του India-SICA FMM.

Ο ηγέτης της ινδικής διπλωματίας συναντήθηκε επίσης με την Υπουργό Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ, Alexandra Hill Tinoco.

Το Κεντρικό Αμερικανικό Σύστημα Ολοκλήρωσης (SICA) ιδρύθηκε το 1991 ως το ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο για την Περιφερειακή Ολοκλήρωση στην Κεντρική Αμερική.

Η SICA εξελίχθηκε από τον αρχικό Οργανισμό Κρατών της Κεντρικής Αμερικής (ODECA) που ξεκίνησε αρχικά το 1951 και την Κοινή Αγορά της Κεντρικής Αμερικής που δημιουργήθηκε το 1960.

Η SICA αποτελείται από επτά πλήρη μέλη: Μπελίζ, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα και Παναμάς και Δομινικανή Δημοκρατία ως συνδεδεμένο μέλος (Σύνολο 8).

Οι 14 παρατηρητές στη SICA είναι οι: ΗΠΑ, Χιλή, Μεξικό, Βραζιλία, Αργεντινή, Περού (ως περιφερειακοί παρατηρητές) και Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Αυστραλία (ως μη περιφερειακοί παρατηρητές).

Οι ΗΠΑ εντάχθηκαν στη SICA ως Παρατηρητής το 2012 και η ιδιότητα του Παρατηρητή της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας έχει εγκριθεί από το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της SICA και σύντομα πρόκειται να υπογραφούν επίσημες συμφωνίες.

Η Γραμματεία της SICA εδρεύει στο Σαν Σαλβαδόρ. 

 

  • Το κεχρί είναι η γενική ονομασία διαφόρων ειδών ποωδών φυτών της οικογένειας των Αγρωστωδών, τα οποία παράγουν μικρά εδώδιμα σπέρματα και χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου ή ως ζωοτροφή. Το κεχρί ανακαλύφθηκε και καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κίνα το 7500 π.Χ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube