Ισραήλ , Παλαιστίνη 8 Μαΐου 2024

Νετανιάχου: Απαραίτητη η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα για να διαλυθεί η Χαμάς και να πάρουμε πίσω τους ομήρους

Νετανιάχου: Απαραίτητη η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα για να διαλυθεί η Χαμάς και να πάρουμε πίσω τους ομήρους

Η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς

Η κατάληψη του περάσματος στη Ράφα και γενικότερα η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διάλυσης της Χαμάς τόνισε σε διάγγελμα του το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή των αιχμαλώτων.

Όσον αφορά την πρόταση για εκεχειρία που αποδέχεται η Χαμάς αλλά απορρίπτει το Ισραήλ, δήλωσε πως “υπολείπεται κατά πολύ των βασικών απαιτήσεων του Ισραήλ”.

Πρόσθεσε πως η εν λόγω πρόταση για κατάπαυση του πυρός “στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα”. “Αλλά αυτό δε συνέβη”, υπογράμμισε.

“Η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων”, σημείωσε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν νωρίτερα υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, μια εξέλιξη την οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως “ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς”.

Γκάλαντ: Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων, η επιχείρηση στη Γάζα “θα ενταθεί”     

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα ότι ο στρατός είναι έτοιμος να “εντείνει” τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς “σε όλη τη Λωρίδα” της Γάζας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.

“Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα – στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά”, δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ εν μέσω των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, όπου το Ισραήλ έστειλε αντιπροσωπεία έπειτα από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών.

Η συμφωνία πρέπει να αφορά κυρίως την ανταλλαγή Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας μέχρι να καταστραφούν οι δυνάμεις της Χαμάς στην περιοχή ή το ισλαμιστικό κίνημα παραδώσει έναν από τους Ισραηλινούς ομήρους που συνεχίζει να κρατά, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

“Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου εξοντώσουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος”, δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube