Weather Icon

Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης: Η τρομοκρατία πρέπει να «καταδικάζεται και να ελέγχεται»

Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης: Η τρομοκρατία πρέπει να «καταδικάζεται και να ελέγχεται»

Τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) κατέληξαν την Παρασκευή (28/4/2023) σε ομόφωνο ψήφισμα ότι η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της, πρέπει να «καταδικάζεται και να ελέγχεται», ανέφερε ο Ινδός γραμματέας Άμυνας, Γκιρίντχαρ Αραμάνε, προσθέτοντας ότι η Ινδία, ως έχουσα την προεδρία στον SCO φέτος, θα εξασφαλίσει ένα ασφαλές μέλλον.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της SCO την Παρασκευή, ο Αραμάνε είπε: «Όλες οι χώρες μέλη είπαν ομόφωνα στη δήλωσή τους ότι η τρομοκρατία, σε οποιαδήποτε μορφή, θα καταδικαστεί και θα ελέγχεται».

«Οι εξωεδαφικές τρομοκρατικές δραστηριότητες, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά και άλλες περιοχές, που έχουν προσδιοριστεί ως τομείς συνεργασίας, θα αντιμετωπιστούν τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Η διήμερη σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της SCO ξεκίνησε στις 27 Απριλίου και συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού όπως οι Ινδία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία, Πακιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Ο Ινδός πολιτικός πρόσθεσε ότι η Ινδία «θα πρωτοστατήσει στη διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για αυτήν την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο στο ευρύτερο πλαίσιο».

Χαρακτηρίζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της SCO «επιτυχημένη», ο Αραμάνε είπε: «Είμαστε τυχεροί που υπήρξε κοινό ανακοινωθέν και πρωτόκολλο που υπογράφηκε από όλους τους υπουργούς Άμυνας σήμερα».

«Είναι πράγματι ένας φόρος τιμής στη συνεργατική στάση όλων των χωρών-μελών αυτού του οργανισμού ότι μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συναίνεση σχετικά με πολλούς τομείς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Όπως υπογράμμισε,  οι κύριοι τομείς συνεργασίας θα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια και η ανακούφιση από καταστροφές στους ευάλωτους πληθυσμούς, η συνεργασία για την ενίσχυση της ασφάλειας των ευάλωτων πληθυσμών που ζουν σε διάφορες χώρες της περιοχής και επίσης η συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών σε αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας, Ραζνάθε Σίνγκ, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της SCO στην εθνική πρωτεύουσα, είπε ότι η Ινδία πιστεύει στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας με βάση τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προέτρεψε όλα τα κράτη μέλη να καταβάλουν «συντονισμένες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν win-win συνεργασία για μεγάλο κέρδος».

Ο Σινγκ έθιξε επίσης τις δύο δραστηριότητες που σχετίζονται με την άμυνα που ξεκίνησε η Ινδία, ως πρόεδρος της SCO, για την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών μελών. Αυτά είναι — ένα εργαστήριο για την «Ανθρωπιστική βοήθεια και την ανακούφιση από καταστροφές (HADR)» και ένα σεμινάριο με θέμα «αμυντικές δεξαμενές σκέψης των χωρών SCO». Και στις δύο εκδηλώσεις σημειώθηκε συμμετοχή από όλες τις χώρες της SCO.

Εξέφρασε επίσης τη δέσμευση της Ινδίας για την ανάπτυξη αμυντικής ικανότητας των κρατών μελών της SCO μέσω της εκπαίδευσης. Δήλωσε ότι καθώς οι προκλήσεις ασφαλείας δεν περιορίζονται σε καμία χώρα, η Ινδία προχωρά με μια προσέγγιση συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής εταιρικής σχέσης, έχοντας κατά νου τα κοινά συμφέροντα.

Υπουργοί Άμυνας της Κίνας (Στρατηγός Λι Σανγκφού), Ρωσίας (Στρατηγός Σεργκέι Σόιγκου), Ιράν (ταξίαρχος Μοχαμάντ Ρεζά Γκαράεϊ Αστιάνι), Λευκορωσίας (Αντιστράτηγος Κρενίν), Καζακστάν (Συνταγματάρχης Ρουσλάν Ζαχυλυκοβ), Ουζμπεκιστάν (Αντιστράτηγος Μπαχοντίρ ΚΟυρμπάνοφ), του Κιργιστάν (Αντιστράτηγος Μπεκμπολότοβ Μπακτίμπεκ Ασανκαλίεβιτς) και του Τατζικιστάν (Συνταγματάρχης Σεραλί Μιρζό) συμμετείχαν στη συνάντηση. Οι υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια στο πλαίσιο του καταστατικού της SCO κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Ο Σινγκ κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη της SCO να εργαστούν συλλογικά για την εξάλειψη της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της και να καθορίσουν τη λογοδοσία αυτών που βοηθούν ή χρηματοδοτούν τέτοιες δραστηριότητες.

Το θέμα της Προεδρίας του Οργανισμού από την Ινδία το 2023 είναι «Secure-SCO». Το Νέο Δελχί αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον SCO για την προώθηση πολυμερών, πολιτικών, ασφάλειας, οικονομικών και αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων στην περιοχή. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2001. Εκτός από τα κράτη μέλη, δύο χώρες παρατηρητές — η Λευκορωσία και το Ιράν — συμμετείχαν επίσης στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της SCO.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube