Πολλές πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους και η ουκρανική πρωτεύουσα, έγιναν στόχος ρωσικών επιθέσεων το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, εκρήξεις ακούστηκαν στις πόλεις Ντνίπρο, Κρέμεντσουκ και Πολτάβα (κεντρικά), Μικολάιφ (νότια) και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Στη Ντνίπρο, της κεντρικής Ουκρανίας, οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, μία γυναίκα και ένα παιδί τριών ετών, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ. «Μια νεαρή κι ένα παιδί τριών ετών σκοτώθηκαν», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Στο μεταξύ, βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν μέρος πολυκατοικίας να έχει χτυπηθεί και να φλέγεται στην πόλη Ούμαν, επίσης στην κεντρική Ουκρανία, ενώ η αστυνομία ανέφερε πως έχουν σπεύσει επιτόπου οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Τμήμα του κτιρίου έχει καταρρεύσει και διακρίνονται συντρίμμια και κομμάτια μπετόν σκορπισμένα στον δρόμο. Ο Ζόγια Βοβκ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην περιοχή, έκανε γνωστό πως οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας επιχειρούν επιτόπου.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές που επικαλούνται τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Ίχορ Κλιμένκο. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται στο σημείο.

Στο Κίεβο, καταρρίφθηκαν ένδεκα ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, ανακοίνωσε ο δήμος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, 11 πύραυλοι Κρουζ καταστράφηκαν στον εναέριο χώρο του Κιέβου. Πέραν των πυραύλων, καταρρίφθηκαν επίσης δυο drones», ανέφερε ο δήμος του Κιέβου μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου ανέφερε ότι αυτή ήταν η πρώτη ρωσική πυραυλική επίθεση στην πρωτεύουσα σε διάστημα 51 ημερών.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται ότι προετοιμάζονται για την αντεπίθεσή τους με νέο εξοπλισμό που έχουν προμηθευθεί από τους δυτικούς συμμάχους τους.

Ναυτεμπορική