Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 15 Οκτωβρίου 2021

Mεγαλώνει ο Τεχνολογικός Ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας – Στον αέρα δισεκατομμύρια προσωπικά δεδομένα

Mεγαλώνει ο Τεχνολογικός Ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας – Στον αέρα δισεκατομμύρια προσωπικά δεδομένα

Xωριανόπουλος Άγγελος

Η Κίνα του Xi Jinping πρόσφατα ανακοίνωσε την έναρξη επενδύσεων άνω των 1.4 Τρισεκατομμυρίων Δολαρίων με σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής που θα της δώσουν το συγκριτικό βιομηχανικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ μέχρι το 2025. Όπως έχουμε ξανά-αναφέρει το Κινεζικό Κράτος επενδύει σε τεχνολογίες ασύμμετρης σύνδεσης δικτύων μέσω 5G συσκευών, πρακτικής χρήσης αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, ανάπτυξης κβαντικών υπολογιστών και ραντάρ, αλλά και πρακτικής χρήσης επικοινωνίας δικτύων μέσω blockchain. Σε γενικές γραμμές βλέπουμε πως αναπτύσσονται συστήματα ελέγχου της ψηφιακής οικονομίας και του Internet of Things.

Η Κίνα του Xi Jinping επιδιώκει να κυριαρχήσει σε αυτές τις τεχνολογίες, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί/ιχνηλατεί, να επεξεργάζεται, να πρωτοπορεί και επομένως να ελέγχει τον κόσμο. Η Ουάσινγκτοναπό εποχής Τραμπ βρέθηκε σε ξαφνική εγρήγορση για αυτήν την απειλή και φαίνεται να προσπαθεί να περιορίσει τη διείσδυση των παγκόσμιων αγορών από κινέζους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Huawei.

Για δεκαετίες, η ανοχή του ΚΚΚ στον καπιταλισμό δημιούργησε μερικές από τις πιο καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Η Κίνα είχε εννέα από τις 20 κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες σε σχέση με την αγοραία αξία το 2018. Τα έσοδα από την βιομηχανία ανάπτυξης λογισμικού της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με το 14,5% των κερδών.

Με την δημιουργία ενός ολόκληρου κρατικού στρατού από μηχανικούς λογισμικού και πολλούς ”τόνους” κεφαλαίου, ο Xi θα μπορούσε να ανταγωνιστεί με ευνοϊκότερους όρους την Δύση απλώς κρατώντας τα χέρια του μακριά από την κινεζική οικονομία. Αντίθετα, είναι απασχολημένος με τη διεξαγωγή μιας εκστρατείας ”μαοϊκής” διόρθωσης εναντίον των πιο καινοτόμων εταιρειών της Κίνας. Αυτό ξεκίνησε με την ακύρωση της αρχικής δημόσιας προσφοράς του Ant Group και την αναγκαστική ρήξη του ΚΚΚ με τον επιχειρηματία Jack Ma. Από τότε το ΚΚΚ έχει στοχεύσει τις κινεζικές επιχειρήσεις με περιορισμούς ξεκινώντας μια εκστρατεία «κοινής ευημερίας» εναντίον των πλουσίων. Η πολιτιστική επανάσταση του ΚΚΚ αναμφίβολα θα είναι πιο περίπλοκη σε σύγκριση με την αρχική, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο. Η απερισκεψία του Xi θα αμβλύνει το τεχνολογικό πλεονέκτημα της χώρας του όταν το έχει περισσότερο ανάγκη.

Δεδομένης της αυτοκαταστροφικής στρατηγικής του Xi, ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να είναι σε θέση να κερδίσει αυτόν τον αγώνα χωρίς να κάνει καμία σημαντική κίνηση. Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό στη σημερινή Ουάσινγκτον. Αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ είναι επίσης ικανές να σαμποτάρουν τον εαυτό τους, η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο ξεκινούν μια εκστρατεία εναντίον των πιο επιτυχημένων εταιρειών των ΗΠΑ.

Στο Κογκρέσο, ένας διμερής συνασπισμός με επικεφαλής την γερουσιαστή Amy Klobuchar (D. Minn.) και τον γερουσιαστή Chuck Grassley (R. Iowa) ανακοίνωσαν πρόσφατα τη νέα νομοθεσία της Γερουσίας που στοχεύει να απαγορεύσει στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να δίνουν προτεραιότητα στα δικά τους αγαθά και υπηρεσίες. Η νομοθεσία θα απαιτούσε από αυτές τις εταιρείες να είναι “διαλειτουργικές” με ανταγωνιστές, μια διάταξη που θα μπορούσε εύκολα να έχει ως αποτέλεσμα την πρόσβαση της Κίνας σε τεράστιους όγκους δεδομένων πελατών των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι της Κίνας: μια ανεξάρτητη δικαστική εξουσία που μπορεί να σταματήσει αυτή την τρέλα. Αν όχι, στον διαγωνισμό μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ το ερώτημα μπορεί να είναι: Ποιος θα χάσει περισσότερα;

Με πληροφορίες από ChinaDaily, WSJ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube