Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση 1 Ιουλίου 2020

Τα τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα του δημοσίου κρατάνε την χώρα σε κατάσταση παρακμής με τραγικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Τα τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα του δημοσίου κρατάνε την χώρα σε κατάσταση παρακμής με τραγικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

 Εδώ και 10 χρόνια, από την αρχή της κρίσης, βλέπουμε ότι το τέρας του δημοσίου επιβιώνει μέσω της υπεροφορολόγησης του ιδιωτικού τομέα, ενώ δεν έχει γίνει καμά ουσιαστική μεταρρύθμιση για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων.

Με βάση το τελευταίο δελτίο του ΣΕΒ, μπορούμε να δούμε με στοιχεία και αριθμούς την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υπερφορολόγησης και του δημοσίου τομέα. Συγκεκριμένα έχουμε και λέμε:

1) Υπερφορολόγηση. Η μεσαία τάξη πληρώνει σήμερα το 51% των φορολογικών εσόδων, ενώ πριν την κρίση κατέβαλε το 39,3%. Στην σημερινή Ελλάδα, 4 εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους και εισφορές ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις 3 συνταξιούχων και να καλύπτονται οι ανάγκες σε παροχή δημοσίων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, άμυνας κ.λ.π.
«Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό στην διάρκεια της κρίσης (2009-2014) απώλεσε 4 ποσοστιαίες μονάδες του εισοδήματός του (που μειώθηκε λόγω της ύφεσης κατά 30%) λόγω αύξησης της επιβάρυνσης σε φόρους εισοδήματος, πλούτου κ.λ.π. και σε ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή η απώλεια είναι πολλαπλάσια εκείνης των νοικοκυριών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ζούμε μάλιστα το παράδοξο ενώ οι συντελεστές του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, η μέση φορολογική επιβάρυνση εξακολουθεί να είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη, γεγονός που υποδηλώνει την έκταση της φοροδιαφυγής. Με το εισόδημα των νοικοκυριών να διαμορφώνεται σε €153,2 δισ. (χωρίς παροχές σε είδος) και το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα των νοικοκυριών σε €74 δισ. περίπου, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η φοροδιαφυγή παραμένει τεράστια. Συνεπώς, οι αυξήσεις φόρων θα εξωθήσουν είτε στην παραοικονομία είτε στη μετανάστευση και άλλα παραγωγικά τμήματα της μεσαίας τάξης»2)

Δημόσιος τομέας:
«Το ελληνικό κράτος πληρώνει υψηλότερους μικτούς μισθούς από τον ιδιωτικό τομέα, ακριβώς όπως γίνεται και στην μέση ευρωπαϊκή χώρα, με τη διαφορά ότι στην Ελλάδα είναι 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο απ’ ό,τι στην ΕΕ-28. Επίσης, η Ελλάδα απασχολεί στο «στενό» δημόσιο τομέα διπλάσιους μισθωτούς εργαζόμενους (16%), ως ποσοστό του συνόλου της μισθωτής απασχόλησης απ’ ό,τι η ΕΕ-28 (8%). Στην Ελλάδα, οι αμοιβές του προσωπικού της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται στο 12,2% του ΑΕΠ ενώ στην ΕΕ-28 στο 10,2%, για συγκριτικά, πολύ χαμηλότερης ποιότητας προσφερόμενες υπηρεσίες.»
«Επιπρόσθετα, όσον αφορά στην ποιότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι για να λειτουργήσει το κράτος στην Ελλάδα, σε κάθε €100 που ξοδεύονται, €72 πάνε σε μισθούς και €28 σε αναλώσιμα. Όταν ξοδεύονται τα ίδια €100 στην Ευρώπη, €63 γίνονται μισθοί και €37 αναλώσιμα. Την ίδια ώρα, οι μισθοί των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης (μεικτά, δηλαδή με τις εισφορές των εργαζομένων) είναι μικρότεροι στην Ελλάδα (€1.600 το μήνα) απ’ ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (€2.400 το μήνα, σε 16 από τις 28 χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία), και το κόστος των αναλώσιμων είναι θεωρητικά περίπου το ίδιο (ενιαία αγορά/ευρωζώνη). Αυτό καταδεικνύει ότι το ελληνικό δημόσιο έχει μικρότερη παραγωγικότητα από το ευρωπαϊκό δημόσιο (απασχολεί δηλαδή περισσότερους υπαλλήλους) και, ενδεχομένως, ως εκ τούτου, παρέχει χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών.»

Συνοπτικά, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων σε σύγκριση με των ιδιωτικών, είναι 20% πιο υψηλοί σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.
‘Εχουμε τους διπλάσιους υπαλλήλους(16%) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες(8%).
Οι μισθολογικές δαπάνες του ελληνικού δημοσίου είναι στο 12% σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι στο 10%. Δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν 2% παραπάνω σε μισθούς και εισφορές των ΔΥ, ένα ποσό που μεταφράζεται σε 3-4 δις.

Κλάψε κορόιδο Έλληνα για την μιζέρια σου. Κλάψε για τις τριτοκοσμικές υποδομές σε υγεία και εκπαίδευση, για την υποβάθμιση των ΕΔ που τρώνε την μια σφαλιάρα μετά την άλλη από τους εχθρούς, για τις ανύπαρκτες επενδύσεις σε δημόσια έργα που είναι απαράιτητα για την οικονομία. Κλάψε για τις μειώσεις φόρων που δεν βλέπεις και το ξεζούμισμα που δέχεσαι, για την φτωχοποιήση και την μαζική μετανάστευση των νέων.ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΟΡΟΙΔΟ ΕΛΛΗΝΑ για τα 10 δις κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πλήρωνε 12% για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πλήρωνε για τα 11δις συσσωρευμένες ζημιές των ΔΕΚΟ.

ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΙΤΙΑ: ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΘΥΣΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΔΕΚΑ χρόνια το ίδιο βιολί. Δέκα χρόνια εθνική καταστροφή, αναλύσεις επί αναλύσεων, ενω το πρόβλημα έχει εξαρχής αποτυπωθεί με στοιχεία και η λύση είναι τόσο απλή και αυτονόητη. Έπρεπε να είχαμε κατέβει εκατομμύρια Ελλήνων στο σύνταγμα με μια και μόνο απαίτηση: μειώστε το δημόσιο, απολύστε κόσμο, μειώστε μισθούς των δημοσίων, μειώστε την περίττη γραγειοκρατεία, κλείστε ΔΕΚΟ. Και όποιος κηφήνας του δημοσίου αντιδρου΄σε, πογκρομ και ξύλο. Καθόμαστε μέσα στην μπανανία και απολαμβάνουμε την μιζέρια μας. Έχουμε δεχθεί σφαλιάρες από τους εταίρους, τους Τούρκους, τα Σκόπια κλπ και δεν κάνουμε τίποτα, γιατί πολύ απλά είμαστε ένα αδύναμο έθνος προς εξαφάνιση.

Κάποιοι νομίζουν ότι επειδή οι “Έλληνες” υπάρχουν σαν ιστορική οντότητα εδώ και 3000 χρόνια, έχουν κερδίσει το μυστικό της αθανασίας. Μόνο που δεν είναι έτσι. Δεκάδες λαοί και αυτοκρατορίες εξαφανίστηκαν όταν έπεσαν σε παρακμή και δεν επανήλθαν. Η μοντέρνα Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε “ευλογημένο “εθνος” και άλλες τέτοιες φαιδρότητες. Οι πράξεις στον πραγματικό κόσμο είναι αυτές που θα καθορίσουν την πορεία μας σαν έθνος…και δυστυχώς οδεύουμε προς τα τάρταρα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube