REAL TIME |

Γαλλικά οβιδοβόλα CAESAR απέκτησε η Αρμενία!

Γαλλικά οβιδοβόλα CAESAR απέκτησε η Αρμενία!

Το CAESAR είναι μια γαλλικής κατασκευής αυτοκινούμενη εγκατάσταση πυροβολικού 155/52 χλστ. Ταχύτητα ανάπτυξης (60 δευτερόλεπτα) και συναρμολόγησης (40 δευτερόλεπτα), μεγάλη απόσταση, χαμηλό κόστος συντήρησης, χαμηλή τιμή σε σύγκριση με άλλα σύγχρονα οβιδοβόλα, τα πλεονεκτήματα του συστήματος

Επιμέλεια: ΧΑΚ

Συμφωνία για την αγορά οβιδοβόλων CAESAR υπέγραψαν  Αρμενία και Γαλλία υπέγραψαν. “Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις μας με την Αρμενία στον αμυντικό τομέα”, ήταν τα λόγια του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού στо Χ, όπου ανήρτησε για τη νέα συμφωνία μεταξύ Παρισίου και Ερεβάν, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία με τον Αρμένιο ομόλογό του, Σουρέν Παπικιάν, στην οποία οι δύο υπουργοί κρατούν ένα μοντέλο αυτού του συστήματος πυροβολικού. Υπενθυμίζεται, ότι στις 17 Μαΐου είχε υπογραφεί στη Γαλλία συμφωνία στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με τη γαλλική στρατιωτική-βιομηχανική εταιρεία KNDS.

Η γαλλοαρμενική συνεργασία στον τομέα της άμυνας έχει εμβαθύνθει τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής Γερουσίας, η Αρμενία υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση για την αγορά τριών ραντάρ GM200 από την εταιρεία Thales και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος MISTRAL 3.. Επίσης παραδόθηκαν στο Ερεβάν από το Παρίσι 24 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού “Bastion” που κατασκευάστηκαν από τη γαλλική εταιρεία “Arquus”, ενώ αναμένεται εντός του καλοκαιριού να παραχωρηθούν άλλα 26 οχήματα ίδιου τύπου.

Ενόχληση από Αλίγιεφ

Ο άξονας υπεράσπισης της Αρμενίας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει μόνο χώρες όπως η Γαλλία, έχει ενοχλήσει εντονόνατα το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο βγήκε νικητής στον πόλεμο των 44 ημερών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020 με τουρκική και ισραηλινή υποστήριξη, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 κατέλαβε όλη την επικράτεια της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Αρτσάχ αμαχητί. Υπενθυμίζεται, ότι τον Νοέμβριο του 2023 ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε εκφράσει ενόχληση, ισχυριζόμενος, ότι το Παρίσι “αποσταθεροποιεί” την περιοχή “εξοπλίζοντας” την Αρμενία και “προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα νέο πόλεμο στην περιοχή μας”.

Απειλές Αλίγεφ κατά Γαλλίας, Ινδίας, Ελλάδας και Αρμενίας

Τον περασμένο Φεβρουάριο διέρρευσε πριν την επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Άμυνας, ότι το Ερεβάν θα εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Mistral, ενώ την ίδια χρονική περίοδο επιβεβαιώθηκε, ότι η γαλλική πλευρά μετέφερε 20 εκτοξευτές πυραύλων LRU στην αρμενική. Ακολούθως τον Απρίλιο, ο Αλίγιεφ επέστρεψε στο θέμα, απείλησε ευθέως Ελλάδα, Γαλλία και Ινδία, ότι εξοπλίζουν την Αρμενία, η οποία το τελευταίο έτος έχει σχεδόν διπλασιάσει τις αμυντικές της δαπάνες.

Το CAESAR είναι μια γαλλικής κατασκευής αυτοκινούμενη εγκατάσταση πυροβολικού 155/52 χλστ. Τοποθετείται σε σασί 6×6 ή 8×8. Αν κρίνουμε από τη φωτογραφία που δημοσίευσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, η έκδοση με 6τροχο σασί θα προμηθεύεται στην Αρμενία. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 100 χλμ./ώρα, σε εκτός δρόμου διαδρομές – χλμ./ώρα. Ο θάλαμος είναι θωρακισμένος και παρέχει προστασία από σφαίρες διαμετρήματος έως 7,62μμ. και θραύσματα βλημάτων (2 STANAG 4569). Υπάρχει σύστημα κλιματισμού. Το προσωπικό αποτελείται από 5 άτομα. 

Εξοπλισμένο με σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και βαλλιστικό υπολογιστή, το CAESAR μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων. Το βεληνεκές μπορεί να φτάσει τα 55 χιλιόμετρα σε περίπτωση χρήσης πυρομαχικών με πυραύλους ή ευφυή συστήματα.

Συμφωνία για anti-drone συστήματα υπέγραψε η Αρμενία με την Ινδία!

Είναι εξοπλισμένο με το σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς Sigma-30, το οποίο περιλαμβάνει δέκτη συστήματος πλοήγησης NAVSTAR. Το σύστημα ελέγχου περιλαμβάνει ένα ραντάρ προ-ταχύτητας, μια ενσωματωμένη μονάδα βαλλιστικού ελέγχου που είναι πλήρως ενσωματωμένη στο FCS ATLAS. Διαθέτει πλήρως αυτόνομη καθοδήγηση του όπλου, ημιαυτόματο σύστημα τροφοδοσίας βλημάτων. Σε κανονική λειτουργία, μπορεί να εκτοξεύσει 6-8 βολές σε 1 λεπτό.  

Η τιμή 1 μονάδας αυτοκινούμενου πυροβολικού CAESAR κυμαίνεται μεταξύ 4-5 εκατ. ευρώ.  

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 αύξησε τη ζήτηση για αυτά τα συστήματα. Ο Γάλλος υπουργός Σεμπαστιέν Λεκόρν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Ουκρανία με 78 αυτοκινούμενα οχήματα CAESAR φέτος. 

Η Ουκρανία πλήρωσε για 6 CAESAR και η Γαλλία παρείχε 50 εκατομμύρια ευρώ για να προμηθεύσει άλλα 12.

Εκτός από την Ουκρανία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Τσεχία, το Βέλγιο, η Κολομβία, το Μαρόκο, η Μαλαισία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη  έχουν επίσης αποκτήσει ή παραγγείλει πυροβολικά συστήματα CAESAR.

Πλεονεκτήματα

Οι ειδικοί επισημαίνουν τα πλεονεκτήματα του συστήματος CAESAR ως υψηλή στρατηγική και τακτική κινητικότητα, ταχύτητα ανάπτυξης (60 δευτερόλεπτα) και συναρμολόγησης (40 δευτερόλεπτα), μεγάλη απόσταση, χαμηλό κόστος συντήρησης, χαμηλή τιμή σε σύγκριση με άλλα σύγχρονα οβιδοβόλα. 

Μειονεκτήματα

Κατά τους στρατιωτικούς ειδικούς το σύσημα δεν έχει υψηλή κινητικότητα σε εκτός δρόμου διαδρομές,  καθώς και έχει χαμηλό βαθμό προστασίας από τα εχθρικά πυρά, μικρό σύνολο πυρομαχικών.    

Για την εταιρεία KNDS

Η KNDS είναι μια γαλλική κρατική εταιρεία κατασκευής όπλων που ιδρύθηκε στις Βερσαλλίες. Το 2015, η Nexter (Γαλλία) και η Krauss Maffei Wegmann (Γερμανία), σχεδιαστής συστημάτων και ολοκληρωτής των Leclerc και Leopard MBT, συγχωνεύτηκαν ως KNDS, καθιστώντας μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες άμυνας εδάφους. Σκοπός αυτής της ενοποίησης ήταν η κάλυψη των αναγκών του γαλλικού και του γερμανικού στρατού. 

Η KNDS έχει ετήσιο τζίρο περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Η γκάμα προϊόντων περιλαμβάνει κυρίως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα πυροβολικού, ρομπότ, πυρομαχικά, στρατιωτικές γέφυρες, συστήματα διαχείρισης μάχης, λύσεις εκπαίδευσης, αμυντικές λύσεις και μεγάλη γκάμα εξοπλισμού.

Από το 2019, η εταιρεία λειτουργεί το οπλικό πρόγραμμα SCORPION, το οποίο διασφαλίζει τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των ομάδων μάχης (GTIA). Αυξάνει τη μαχητική ικανότητα και την προστασία των ενόπλων δυνάμεων αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις νέες ευκαιρίες για ανταλλαγή πληροφοριών που προσφέρει η ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών.

Χατσατούρ Στεπανιάν στο Monitor: Κίνδυνος διάλυσης της Αρμενίας υπό την απειλή πολέμου του Αζερμπαϊτζάν!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube