Weather Icon

Συμφωνία για anti-drone συστήματα υπέγραψε η Αρμενία με την Ινδία!

Συμφωνία για anti-drone συστήματα υπέγραψε η Αρμενία με την Ινδία!

Ο Randhir Jaiswal, ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, απαντώντας στην κριτική του Αζερμπαϊτζάν για την παροχή όπλων από την Ινδία στην Αρμενία, δήλωσε: «Η Ινδία έχει καλές σχέσεις με το Μπακού και το Ερεβάν, αλλά το Νέο Δελχί ενδιαφέρεται επίσης για τις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας.

Η συνεργασία Αρμενίας-Ινδίας εισήλθε σε ενεργό φάση μετά τον πόλεμο των 44 ημερών το 2020. Η Ινδία υιοθέτησε ένα πιο καθαρά φιλοαρμενικό στυλ εργασίας, οι επίσημες επισκέψεις έγιναν πιο συχνές και ως αποτέλεσμα, ανακοινώθηκε ότι το Ερεβάν και το Δελχί εργάζονταν για συγκεκριμένη και μακροπρόθεσμη συνεργασία και στον στρατιωτικό τομέα. Μετά την επιτυχή συμφωνία για παροχή των ινδικών οβίδων, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν για τη νέα συμφωνία.

Η ινδική εφημερίδα The Eurasian Times ανέφερε ότι το επίσημο Ερεβάν υπέγραψε σύμβαση με την Zen Technologies με έδρα το Χαϊντεραμπάντ για την αγορά συστημάτων κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνολικού ύψους 41,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Μία από τις πηγές τόνισε: “Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να κάνει μια συμφωνία με την Ινδία.

Το σύστημα άμυνας drone της Zen Technologies είναι μια δοκιμασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη από τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό Βαν Χαμπαρτζουμιάν, αυτό που συμβαίνει τώρα μεταξύ της Αρμενίας και της Ινδίας είναι αρκετά θετικό και ενθαρρυντικό.

«Ένα σημαντικό πράγμα πρέπει να γίνει κατανοητό: η Ρωσική Ομοσπονδία, το νούμερο ένα προμηθευτής όπλων στη Δημοκρατία της Αρμενίας, αποκλείεται επί του παρόντος από τη λίστα των χωρών που εξάγουν στρατιωτική βιομηχανία από την παγκόσμια αγορά».

Ο ειδικός πιστεύει ότι από διάφορες απόψεις η Ινδία είναι η καταλληλότερη εναλλακτική λύση από την άποψη αυτή, διότι παρά τους καταγγκελίες του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία Αρμενίας-Ινδίας, είναι ένα από τα λίγα κράτη που δεν έχει προβλήματα από την άποψη αυτή και ενδιαφέρεται για την αύξηση του στρατιωτικού δυναμικού της Αρμενίας.

Αρμένιοι ειδικοί που μελετούν την Ινδία σημειώνουν ότι οι αρμενο-ινδικές σχέσεις είναι υπερβολικά υπερεκτιμημένες σε όλα τα επίπεδα.

Τα ινδικά περιοδικά έχουν επίσης γράψει για την επαναξιολόγηση των αρμενο-ινδικών σχέσεων.

Η Αρμενία διαπραγματεύεται να ενταχθεί στο λιμάνι Chabahar του Ιράν σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Αυτή είναι η άποψη του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών. Το Ερεβάν έχει προσφέρει στην Ινδία να γίνει μέρος του σχεδίου του Ιράν για τον Περσικό Κόλπο-Μαύρη Θάλασσα. Όσον αφορά άλλους τομείς των οικονομικών σχέσεων Αρμενίας-Ινδίας, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει τακτικά ότι οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Αρμενίας και Ινδίας μπορούν να ανοίξουν ήδη από το 2024.

Ο ερευνητής Αραράτ Κοστανιάν υποστηρίζει ότι η Αρμενία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα οικονομικά και πολιτικά σχέδια της Ινδίας να προσεγγίσει τη Δύση. Λέει ότι η κινητοποίηση της συνεργασίας δεν είναι τυχαία, καθώς τα θέματα ασφάλειας είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την Ινδία.

” Αυτό είναι επίσης ανησυχητικό για την Ινδία, διότι υπάρχει το ζήτημα της τρομοκρατίας και υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η ανοικτή υποστήριξη του Πακιστάν προς την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Αυτό αποτελεί σημαντικό μέρος της εξωτερικής πολιτικής και της επιρροής της Ινδίας στην περιοχή. Ειδικά από τη στιγμή που η Ινδία έχει προτείνει το σχέδιό της να εισέλθει στην οικονομική ζώνη. Ως εκ τούτου, η Ινδία θεωρεί την Αρμενία ως έναν αξιόπιστο φίλο-εταίρο στην περιοχή αυτή”.

Ο Κοστανιάν σημειώνει ότι η εμβάθυνση των αρμενο-ινδικών σχέσεων είναι σημαντική και από την άλλη πλευρά. Η Ινδία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναδυόμενη “νέα τάξη πραγμάτων”.

ΠΗΓΗ: Η φωνή της Αρμενίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube