Weather Icon
ΗΠΑ , Ιαπωνία , Κίνα , Φιλιππίνες 24 Απριλίου 2024

Vietnam Times: Ο συνασπισμός Ιαπωνίας Φιλιππίνων και ΗΠΑ στον Ινδοειρηνικό ανησυχεί την Κίνα

Vietnam Times: Ο συνασπισμός Ιαπωνίας Φιλιππίνων και ΗΠΑ στον Ινδοειρηνικό ανησυχεί την Κίνα
Η Κίνα μπορεί να βρει την επιθετική της πολιτική στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού να αντιμετωπίζεται με σθεναρή άμυνα από την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και τις ΗΠΑ, καθώς όχι μόνο έχουν δεσμευτεί να «απαντήσουν αποφασιστικά» σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Πεκίνου να αλλάξει μονομερώς το status quo στην Ανατολή και της South China Seas, συμφώνησαν επίσης να «ενισχύουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας μέσω του διαλόγου μεταξύ των αμυντικών αρχών».

Ωστόσο, το ζήτημα που έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει περισσότερο την Κίνα θα ήταν η επιβεβαίωση της Αμερικής των «σιδερένιων» δεσμεύσεών της στη συμμαχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στις Φιλιππίνες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και στην Ουάσιγκτον και η βασική απόφαση του Τόκιο να στηρίξει τη Μανίλα στον αμυντικό της εκσυγχρονισμό σχέδιο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε ιδιαίτερα ξεκάθαρος στην προσέγγιση ασφαλείας της χώρας του έναντι των Φιλιππίνων. «Οποιαδήποτε επίθεση σε αεροσκάφη, πλοία ή ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα επικαλεστεί την αμοιβαία αμυντική συνθήκη μας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης τριμερούς συνόδου κορυφής που μόλις ολοκληρώθηκε μεταξύ ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Φιλιππίνων στην Ουάσιγκτον. Διεξήχθη όταν η «επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά» της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κλιμάκωσε την ένταση μεταξύ του Πεκίνου και των γειτόνων του από τη Νοτιοανατολική Ασία. Η Κίνα λέει ότι ολόκληρο το τμήμα του μήκους 3,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων υδάτινου σώματος του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού ανήκει σε αυτήν, ακόμη και όταν το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης στην ετυμηγορία του στις 12 Ιουλίου 2016, αποφάνθηκε κατά του ισχυρισμού του Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες κατέστησαν σαφές ότι για να υποστηρίξουν έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό, δεν θα διέλυαν άλλη κινεζική επιθετικότητα στην περιοχή και θα την αντιμετωπίσουν μέσω ισχυρής αμυντικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συνδυασμένης ναυτικής εκπαίδευσης και ασκήσεων μεταξύ των τρεις χώρες.

Η Κίνα, η οποία αναστατώθηκε από τις κοινές ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις της 7ης Μαρτίου από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και την Αυστραλία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, θα δει περισσότερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε τριμερές και πολυμερές επίπεδο στην περιοχή. Σύντομα θα ξεκινήσει με την προγραμματισμένη περιπολία της αμερικανικής ακτοφυλακής στον Ινδο-Ειρηνικό φέτος μαζί με την Ιαπωνία και τα μέλη της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων.

Το 2025, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητα θαλάσσιας εκπαίδευσης σε όλη την Ιαπωνία. Την ίδια χρονιά, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τριμερείς ασκήσεις και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες στον Ινδο-Ειρηνικό για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας και την προώθηση της θαλάσσιας ασφάλειας και ασφάλειας. «Ανακοινώνουμε την καθιέρωση ενός τριμερούς θαλάσσιου διαλόγου για την ενίσχυση του συντονισμού και των συλλογικών απαντήσεων για την προώθηση της θαλάσσιας συνεργασίας», ανέφερε κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες στο τέλος της τριμερούς συνόδου κορυφής.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη South China Morning Post , οι Φιλιππίνες έχουν προσκαλέσει την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν μια «θαλάσσια άσκηση διαλειτουργικότητας» στη Θάλασσα Visayan τον Ιούνιο. Η θάλασσα Visayan, που βρίσκεται στις Φιλιππίνες, είναι μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτή η εβδομάδα στην Ασία , η οποία είναι μια δημοσίευση επικαιρότητας με επίκεντρο την Ασία, ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, Αντιναύαρχος Armand Balilo, δήλωσε ότι το επίκεντρο της προτεινόμενης κοινής άσκησης θα είναι η διαλειτουργικότητα σε λειτουργίες όπως η έρευνα και η διάσωση.

Οι ανακοινώσεις αυτών των κινήσεων προφανώς έχουν αναστατώσει την Κίνα. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέδωσε ισχυρή δήλωση κατά των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην πρακτική της πολιτικής του μπλοκ από τις σχετικές χώρες. Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε οποιεσδήποτε ενέργειες πυροδοτούν και αυξάνουν τις εντάσεις και βλάπτουν τη στρατηγική ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών. Είμαστε σοβαρά κατά του σχηματισμού αποκλειστικών ομάδων στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ.

Για τις ΗΠΑ και τις ασιατικές χώρες τους, η κύρια αιτία ανησυχίας είναι οι αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στην Ανατολική και Νότια Θάλασσα της Κίνας (Ανατολική Θάλασσα) και ο αντίκτυπός τους στην ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.

Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έχει κατασκευάσει λιμάνια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδιάδρομους στα νησιά Paracel (Hoang Sa) και Spratly (Trương Sa). Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, η Κίνα έχει αποκτήσει de facto έλεγχο σε επτά θαλάσσια στοιχεία στα νησιά Spratly και έχει κατασκευάσει στρατιωτικές δομές στα επτά χαρακτηριστικά. Επίσης, έχει αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και σύστημα ραντάρ στο Woody Island.

Τα τελευταία χρόνια, το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας, η Ακτοφυλακή και η Ναυτική Πολιτοφυλακή παρενόχλησαν επανειλημμένα τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ στις αντίστοιχες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της αμφισβητούμενης Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Οπλισμένοι με μεγαλύτερα και πιο βαριά στρατιωτικά σκάφη, οι κινεζικές ακτοφυλακές πραγματοποιούν πιο συχνές και επεμβατικές επισκέψεις σε αυτές τις ΑΟΖ. Αυτές οι κινήσεις οδήγησαν συχνότερα σε στενές συναντήσεις με τα ναυτικά των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Nikkei Asia , ο πρεσβευτής των Φιλιππίνων στις ΗΠΑ, Jose Manuel Romualdez προειδοποίησε ότι οι αψιμαχίες μεταξύ φιλιππινέζικων και κινεζικών πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια μεγάλη σύγκρουση ανά πάσα στιγμή. Είπε επίσης στη Nikkei Asia ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας «είναι το σημείο ανάφλεξης, όχι η Ταϊβάν. Και (αν) συμβεί κάτι στην περιοχή μας, είναι σαν την αρχή ενός άλλου πολέμου, παγκόσμιου πολέμου».

Ωστόσο, στην ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, η εμφάνιση της Κίνας ως απειλής για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Η εμβάθυνση της στρατηγικής ευθυγράμμισης από τις ΗΠΑ με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες ή με την Αυστραλία και άλλους εταίρους είναι μια απάντηση στην επιθετική ώθηση της Κίνας στην περιοχή.

Εφόσον η Κίνα αρνήθηκε να συμπεριφερθεί υπεύθυνα στην τυφλή της κίνηση να πραγματοποιήσει επεκτατισμό, είναι λογικό για τις ΗΠΑ και τους εταίρους της συμμαχίας να κάνουν αυτό που θα έβλαπτε τη δεύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες μέσω της τριμερούς συνόδου κορυφής έχουν δημιουργήσει μια δυναμική κατά της Κίνας – στρατιωτικά και οικονομικά στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

ΠΗΓΗ: Vietnam Times

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube