Weather Icon
Ινδία , Οικονομία & Αγορές 19 Απριλίου 2024

Times of Oman: Αξιοσημείωτη ανάπτυξη για τις εξαγωγές της Ινδίας

Times of Oman: Αξιοσημείωτη ανάπτυξη για τις εξαγωγές της Ινδίας

Η Ινδία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους ανθεκτικούς εξαγωγείς στην παγκόσμια εμπορική τροχιά. Το μέλλον επιφυλάσσει μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για την τροχιά ανάπτυξης των εξαγωγών της Ινδίας με την υποστήριξη ενός προορατικού περιβάλλοντος πολιτικής και την αυξανόμενη ευκολία των εξαγωγών.

Τα τελευταία χρόνια, το παγκόσμιο εμπόριο έχει επηρεαστεί από πολλά δυσμενή γεγονότα, όπως διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, γεωπολιτικές εξελίξεις, αβεβαιότητες στα επιτόκια και διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Ωστόσο, παρά τα εμπόδια αυτά, η Ινδία έχει αποδειχθεί ανθεκτικός εξαγωγέας

Σύμφωνα με το Global Trade Outlook του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Απρίλιος 2024, η Ινδία έχει λάβει προληπτικά μέτρα για την εφαρμογή ψηφιακών πρωτοβουλιών σε διάφορους τομείς, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών ψηφιακών υπηρεσιών από το 2019 έως το 2023.

Αυτός ο τομέας γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη, με τις εξαγωγές να έφτασαν τα 257 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, διπλασιάζοντας από 124 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Ως αποτέλεσμα, η Ινδία κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των πέντε κορυφαίων εξαγωγέων υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στην παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον, η Ινδία κατέχει την 7η θέση όσον αφορά τις εξαγωγές εμπορικών υπηρεσιών, ενισχύοντας τη θέση της ως ένας από τους 10 κορυφαίους εξαγωγείς παγκοσμίως. Η Ινδία κατατάσσεται στην 17η θέση μεταξύ των 20 κορυφαίων εξαγωγέων στις παγκόσμιες εξαγωγές εμπορευμάτων για το έτος 2023.

Η δυναμική των εξαγωγών της Ινδίας υπογραμμίζει τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών από το 2001-02 έως το 2022-23. Οι συνολικές εξαγωγές έχουν επιταχυνθεί από 44 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2001-02 σε 776 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022-23, αντιπροσωπεύοντας το 22% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε τρέχουσες τιμές. Τα χρόνια μετά την πανδημία υπήρξαν μάρτυρες σημαντικής ανθεκτικότητας καθώς η αξία των εξαγωγών εκτινάχθηκε στα 776 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022-23 από 497 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020-21, παρουσιάζοντας σχεδόν διψήφια αύξηση.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η συνεχής εστίαση της κυβέρνησης σε βαθμονομημένες μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των εξαγωγών θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου των 2 τρισεκατομμυρίων USD έως το 2030, εκ των οποίων το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια θα προέρχεται από τις εξαγωγές εμπορευμάτων και το ένα τρισεκατομμύριο από τις εξαγωγές υπηρεσιών.

Επιπλέον, από τον Φεβρουάριο 2024, οι συνολικές εξαγωγές για το τρέχον οικονομικό έτος (Απρίλιος 2023-Φεβ2024) ανέρχονται σε 709 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που είναι 0,8% υψηλότερες από τις συνολικές εξαγωγές για την ίδια περίοδο (Απρίλιος 2022-Φεβ2023) το οικονομικό έτος 2022-23 τα οποία ήταν 704 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο. Οι εξαγωγές αναμένεται να σημειώσουν νέα υψηλά και το 2023-24.

Οι δέκα κορυφαίες εξαγωγές της Ινδίας τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν ορυκτά καύσιμα, φυσικά και καλλιεργημένα μαργαριτάρια, ηλεκτρικά μηχανήματα, πυρηνικούς αντιδραστήρες, οργανικές χημικές ουσίες, οχήματα εκτός των σιδηροδρόμων, φαρμακευτικά προϊόντα, δημητριακά, σίδηρο και χάλυβα και είδη από σίδηρο και χάλυβα.

Οι δέκα κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ολλανδία, την Κίνα, το Μπαγκλαντές, τη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία και την Ινδονησία. Οι κύριες πηγές εισαγωγών περιλαμβάνουν την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, την Κορέα και την Αυστραλία.

Η ανάπτυξη των εξαγωγών της Ινδίας παραμένει ισχυρή παρά τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις διακοπές στην Ερυθρά Θάλασσα. Η χώρα έχει επιδείξει ανθεκτικότητα στην πλοήγηση σε ταραγμένα ύδατα εφαρμόζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές μετριασμού.

Με μια προσέγγιση μετριασμού της σύγκρουσης, η Ινδία είναι σε θέση να διατηρήσει θετική ανάπτυξη των εξαγωγών το 2023-24 επίσης με αυξημένη ζήτηση για τις εξαγωγές της Ινδίας στις παγκόσμιες αγορές. Παρά τον σημαντικό ρόλο της διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας στη σύνδεση ινδικών εταιρειών με αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και μέρη της Μέσης Ανατολής, η Ινδία παραμένει ανθεκτική.

Πρόσφατα, η RBI δημοσίευσε στοιχεία ακαθάριστης τραπεζικής πίστης, όπου η εξαγωγική πίστη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τους τελευταίους 12 μήνες έως το τέλος Ιανουαρίου 2024. Παρά τις προκλήσεις που θέτει η Ερυθρά Θάλασσα, οι Ινδοί εξαγωγείς επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, αξιοποιώντας την ανανεωμένη διεθνή ζήτηση για ινδικά προϊόντα. Αυτή η αύξηση των εξαγωγικών πιστώσεων αντανακλά την εμπιστοσύνη του χρηματοπιστωτικού τομέα στην υποστήριξη των εξαγωγέων, διευκολύνοντας έτσι την επέκτασή τους στις παγκόσμιες αγορές. Οι ΜΜΕ επωφελούνται ιδιαίτερα από την πιστωτική επέκταση του τραπεζικού τομέα. Πολλές ΜΜΕ προσανατολίζονται στις εξαγωγές και συνδέονται σημαντικά με τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Συμπερασματικά, η Ινδία έχει αναδειχθεί ως φάρος ελπίδας εν μέσω του ταραχώδους και απρόβλεπτου παγκόσμιου εμπορικού τοπίου. Η Ινδία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους ανθεκτικούς εξαγωγείς στην παγκόσμια εμπορική τροχιά. Το μέλλον επιφυλάσσει μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για την τροχιά ανάπτυξης των εξαγωγών της Ινδίας με την υποστήριξη ενός προορατικού περιβάλλοντος πολιτικής και την αυξανόμενη ευκολία των εξαγωγών.

Το επίκεντρο της νέας Πολιτικής Εξωτερικού Εμπορίου της Ινδίας (FTP) 2023 στη διάρκεια, τον δυναμισμό, την αποκέντρωση, την κατεύθυνση και την προστασία από καταστροφές, στοχεύει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους εξαγωγείς στις παγκόσμιες αγορές. Το νέο FTP ενισχύει τις εξαγωγικές ικανότητες της Ινδίας, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ινδικής οικονομίας και τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Με την προώθηση και την ανάπτυξη κάθε κράτους ώστε να ενσωματωθεί στο παγκόσμιο εμπόριο, το FTP 2023 στοχεύει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ινδίας στις παγκόσμιες αγορές. Το δυναμικό περιβάλλον πολιτικής σε συνδυασμό με τον ζήλο των εξαγωγέων να γίνουν ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί θα ενισχύσουν τη συνολική πορεία των εξαγωγών στα πολύ-πολύ υψηλότερα επίπεδα τους επόμενους χρόνους.

ΠΗΓΗ: Times of Oman

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube