Τα μέλη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων στη γερμανική Bundestag δεν βλέπουν προς το παρόν κανένα λόγο για να επαναληφθούν οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Αγκυρα, παρά την επιτυχία της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, δήλωσε  ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Ματσίτ Καραχμέτογλου, πρόεδρος της Γερμανοτουρκικής Επιτροπής.

«Πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε στην Άγκυρα ψεύτικες ελπίδες»

«Πριν από ένα τέτοιο βήμα, πρέπει να υπάρξει πραγματική πολιτική αλλαγή» στην Τουρκία, δήλωσε ο βουλευτής του SPD.

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Σεράπ Γκιουλέρ τόνισε επίσης πώς ανεξάρτητα από την καλή επίδοση της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, «πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε στην Αγκυρα ψεύτικες ελπίδες». Μιλώντας στο δίκτυο  RND, ο Γκιουλέρ είπε ότι «οι άνθρωποι εκεί βρίσκουν τη συζήτηση για την ένταξη στην ΕΕ περισσότερο από κουραστική, γιατί πρόκειται για μια πολύ απογοητευτική διαδικασία και για αυτούς συνολικά».

Η προϋπόθεση για τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Πρασίνων Μαξ Λακς έθεσε ως προϋπόθεση για τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία, την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την άμεση αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα και του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς ως προϋπόθεση για περαιτέρω ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία. Ο Λακς είναι επίσης πρόεδρος της Γερμανο-τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Δεν τίθεται ζήτημα επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία», πρόσθεσε και ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Μάικλ Λινκ.«Μια Τουρκία που κυβερνάται από τον Ερντογάν με αυταρχικό τρόπο δεν μπορεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ», τόνισε ο βουλευτής των Φιλελεύθερων.

Ναυτεμπορική