Οι ισραηλινές δυνάμεις εγκατέλειψαν σήμερα το νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, μετά από μια επιχείρηση δύο εβδομάδων από ειδικές δυνάμεις, αφήνοντας πίσω τους μια ερημιά από κατεστραμμένα κτίρια.

Με την πρόσβαση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας να είναι αυστηρά περιορισμένη, η ισραηλινή και η παλαιστινιακή εκδοχή διέφεραν έντονα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την επιδρομή στο νοσοκομείο που νοσηλεύει βαριά τραυματισμένους ασθενείς ως έγκλημα πολέμου, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησαν στοχευμένο χτύπημα εναντίον ενός προπυργίου της Χαμάς που βρισκόταν σκόπιμα ανάμεσα σε ευάλωτους πολίτες.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι – 6.200 σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό – είχαν καταφύγει στο συγκρότημα, ένα από τα λίγα σημεία στα βόρεια της Γάζας με κάποια πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Ο Ismail Al-Thawabta, διευθυντής του γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 400 Παλαιστίνιους μέσα και γύρω από το νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα γιατρό και ο γιος της, επίσης γιατρός, και έθεσαν τις εγκαταστάσεις εκτός λειτουργίας.

Η Χαμάς και οι γιατροί αρνούνται οποιαδήποτε ένοπλη παρουσία στα νοσοκομεία, αλλά ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Daniel Hagari δήλωσε ότι ο χώρος είχε μετατραπεί σε σημαντικό επιχειρησιακό κέντρο από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο τόπος καταστράφηκε

Η Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ συνέλαβε 350 άτομα από το εσωτερικό της Σίφα, συμπεριλαμβανομένων ασθενών και εκτοπισμένων και δεκάδες άλλους από κοντινές συνοικίες.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μη επαληθευμένα από το Reuters, έδειχναν πτώματα, ορισμένα καλυμμένα με βρώμικες κουβέρτες, διάσπαρτα γύρω από το απανθρακωμένο κουφάρι του νοσοκομείου, πολλοί από τους εξωτερικούς τοίχους του οποίου έλειπαν. Έδειχναν έδαφος βαριά οργωμένο και πολυάριθμα κτίρια έξω από την εγκατάσταση ισοπεδωμένα ή καμένα.

Ήταν η δεύτερη μεγάλη ισραηλινή εισβολή στο νοσοκομείο Al Shifa μετά από μια προηγούμενη επιχείρηση τον Νοέμβριο.

ΗΠΑ: Είναι πολύ ανησυχητικό

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για τα πτώματα που βρέθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, απ΄όπου ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε σήμερα έπειτα από δύο εβδομάδες επιχειρήσεων, είναι “πολύ ανησυχητικές”.

“Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, εάν αληθεύει”, δήλωσε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιέρ αναφέροντας ότι η Ουάσινγκτον θα “επικοινωνήσει με την ισραηλινή κυβέρνηση για να έχει περισσότερη πληροφόρηση”, μετά τις δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο γιατρών και πολιτών που βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα ότι τουλάχιστον 20 πτώματα βρέθηκαν, ορισμένα εκ των οποίων έδειχναν ότι πέρασαν από πάνω τους στρατιωτικά οχήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters