Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του στο Κυπριακό κα να μην αποκαλύπτει τις κινήσεις του, ενώ και οι τοποθετήσεις από πλευράς κυβερνητικού εκπροσώπου γίνονται με φειδώ. Αυτή την τακτική επιλέγουν αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του στο Κυπριακό. Ούτε οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ερσίν Τατάρ, αλλά ούτε και η πίεση της αντιπολίτευσης, δείχνουν ικανές μέχρι στιγμής να διαφοροποιήσουν την κυβερνητική τακτική.

Στον Λόφο επιμένουν ότι υπήρξαν κάποιες προτάσεις από πλευράς του Γενικού Γραμματέα τις οποίες τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλουν να αποκαλύψουν. Και αυτό παρά τις πιέσεις των κομμάτων για να τύχουν ενημέρωσης τόσο για τις προτάσεις Γκουτέρες όσο και ευρύτερα για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο Κυπριακό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλοντας να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του υπέδειξε ότι «εμείς εργαζόμαστε όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις, εργαζόμαστε με τα Ηνωμένα Έθνη έτσι ώστε να υπάρξουν προοπτικές για κινητικότητα στο Κυπριακό». Εμφανίστηκε και ενημερωμένος για το τι διημείφθη στη συζήτηση που είχαν Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Επέμεινε και χθες πως υπάρχουν προτάσεις και τις γνωρίζει αλλά δε θεωρεί σκόπιμο να δημοσιοποιήσει: «Ήταν συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένη συζήτηση. Αλλά δεν θεωρώ σκόπιμο να δημοσιοποιήσω οτιδήποτε. Επικεντρωνόμαστε στην ουσία».

Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο τοποθετήσεων κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: «Εμείς στις προτάσεις του ΓΓ είμαστε θετικοί, παραμένουμε θετικοί, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ εντατικά με τα ΗΕ και με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ». Σε ερώτηση εάν η πρόταση του ΓΓ είναι επί της ουσίας ή της διαδικασίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Πολλές φορές η διαδικασία είναι συνδεδεμένη με την ουσία και η ουσία είναι συνδεδεμένη με τη διαδικασία». Και θέλοντας να σταματήσει τη συζήτηση είπε πως «σε αυτό το σημείο θεωρούμε ότι δεν είναι ωφέλιμο να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση».

Τα πολιτικά κόμματα, πάντως, συνεχίσουν να ασκούν πίεση προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προκειμένου να συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ώστε η πολιτική ηγεσία να ενημερωθεί επί των εξελίξεων στο Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του, τοποθετούμενο στη δήλωση του ΠτΔ ότι δέχθηκε προτάσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ, απαίτησε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ώστε «ο Πρόεδρος να ενημερώσει, όπως οφείλει, τις πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο των προτάσεων». Το ΑΚΕΛ υποδεικνύει πως «αν ο κ. Χριστοδουλίδης πιστεύει πραγματικά ότι η προσπάθεια επίτευξης λύσης πρέπει να είναι συλλογική, τότε δεν μπορεί να παραγνωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις με αυτό τον προκλητικό τρόπο».

Ο Κ. Λετυμπιώτης υπενθύμισε πως «το Εθνικό Συμβούλιο έχει συγκληθεί πέντε φορές μέχρι στιγμής». Για να προσθέσει πως «ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει ΕΣ όταν τα δεδομένα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο».

Στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπάρχει χρονικό πλαίσιο έξι μηνών για την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Υπέδειξε ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στους όρους εντολής της κ. Ολγκίν, ότι δηλαδή ο διορισμός της είναι διάρκειας έξι μηνών».

Φιλελεύθερος