Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση των εικόνων είναι τόσο εξελιγμένες που έχουμε εισέλθει στην εποχή της υπερρεαλιστικής απομίμησης.

Όπως αναφέρει το BBC, σε έναν κόσμο όπου οι εικόνες μπορούν να αλλοιωθούν ψηφιακά με μερικά μόνο κλικ ή ακόμη και να δημιουργηθούν εξ ολοκλήρου από το μηδέν από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εμπιστευόμαστε αυτό που βλέπουν τα μάτια μας.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση των εικόνων είναι τόσο εξελιγμένες που έχουμε εισέλθει στην εποχή της υπερρεαλιστικής απομίμησης. Τέτοιες εικόνες μπορούν να οδηγήσουν στη διάδοση της παραπληροφόρησης και θα μπορούσαν ακόμη και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη σε σημαντικά γεγονότα όπως οι εκλογές. Με μια φωτογραφία της πριγκίπισσας της Ουαλίας και των παιδιών της να αποσύρεται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία εν μέσω ανησυχιών ότι είχε “χειραγωγηθεί”, το θέμα έχει τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσο ποτέ άλλοτε.

Υπάρχει λοιπόν κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να εντοπίσουμε μια εικόνα που μπορεί να έχει τροποποιηθεί ή να έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη;

Αντανακλάσεις και σκιές

Ο αφύσικος φωτισμός είναι συχνά ένδειξη ότι μια φωτογραφία έχει τροποποιηθεί. Ελέγξτε τα σημεία φωτός στα μάτια των ανθρώπων, για παράδειγμα- η πηγή φωτός συχνά αντανακλάται στα μάτια τους. Αν το μέγεθος και το χρώμα δεν ταιριάζουν με τη θέση ή αν φαίνονται διαφορετικά μεταξύ των ματιών, τότε μπορεί να έχετε λόγο να είστε καχύποπτοι. Ο τρόπος με τον οποίο τα θέματα και τα αντικείμενα εμφανίζονται στις αντανακλαστικές επιφάνειες μιας εικόνας μπορεί επίσης να παρέχει ενδείξεις.

Οι σκιές των αντικειμένων στην εικόνα ενδέχεται να μην είναι ευθυγραμμισμένες, εάν έχει συναρμολογηθεί από πολλές εικόνες, αν και να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένες εικόνες μπορεί να έχουν ληφθεί με πολλαπλές πηγές φωτισμού. Αξίζει να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο το φως παίζει πάνω στο πρόσωπο του υποκειμένου. Εάν ο ήλιος βρίσκεται πίσω του, για παράδειγμα, τα αυτιά του μπορεί να φαίνονται κόκκινα.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να παράγει ασύμβατο φωτισμό και σκιές, αλλά καθώς οι αλγόριθμοι βελτιώνονται, τα πρόσωπα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη συχνά γίνονται αντιληπτά ως πιο αληθινά από τα ανθρώπινα πρόσωπα.

Χέρια και αυτιά

Μια άλλη προφητική προσέγγιση είναι να αναζητήσετε χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι προς το παρόν καλή στην απόδοση των χεριών και των αυτιών, παραποιώντας τα σχήματα, τις αναλογίες και ακόμη και τον αριθμό των δακτύλων τους. Αυτά είναι τα ίδια χαρακτηριστικά που συχνά προβληματίζουν τους καλλιτέχνες, αλλά καθώς άλλες πτυχές των εικόνων των ανθρώπων που δημιουργούνται από την ΤΝ γίνονται υπερρεαλιστικές, αυτές οι ανακρίβειες δημιουργούν μια αλλόκοτη κοιλάδα που φαίνεται αφύσικη στα μάτια μας.

Κοιτάξτε τα μεταδεδομένα

Μέσα στον κώδικα των ψηφιακών εικόνων κρύβονται ψήγματα πληροφοριών που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε μια απομίμηση. Κάθε φορά που μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τραβάει μια εικόνα, τα μεταδεδομένα εγγράφονται στο αρχείο της εικόνας. Οι χρονοσφραγίδες, για παράδειγμα, οδήγησαν σε ερωτήματα σχετικά με το αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν πράγματι στη δουλειά του στον Λευκό Οίκο την επομένη της αποκάλυψης ότι είχε πιάσει το Covid-19 τον Οκτώβριο του 2020.

Θόρυβος εικόνας

Κάθε αισθητήρας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής διαθέτει μικροσκοπικά κατασκευαστικά σφάλματα που οδηγούν σε μοναδικά σφάλματα που αφήνουν ένα είδος “δακτυλικού αποτυπώματος” στις εικόνες. Αυτό στη συνέχεια συσχετίζεται με μια συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή και μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό περιοχών μιας φωτογραφίας που έχουν υποστεί επεξεργασία. Ο κόκκος μιας εικόνας που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να φαίνεται ιδιόμορφος.

Εργαλεία επαλήθευσης

Εταιρείες του Διαδικτύου, όπως η Google, έχουν λανσάρει εργαλεία επαλήθευσης εικόνων που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εντοπίσουν εικόνες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη. Το Facebook και το Instagram έχουν αρχίσει να επισημαίνουν τις εικόνες που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και προέρχονται από τα συστήματα της Meta, ενώ σχεδιάζει να κάνει το ίδιο και για τις εικόνες που δημιουργούνται από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης άλλων εταιρειών.

Πώς θα εντοπίσετε αν μια φωτογραφία είναι επεξεργασμένη