Weather Icon

Γαβριήλ Χαρίτος: Το απροσδόκητο μέτωπο

Γαβριήλ Χαρίτος: Το απροσδόκητο μέτωπο

Στις 4 Φεβρουαρίου 2024 περιέγραψα σε ανάλυσή μου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το μέτωπο του πολέμου που είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου ολοένα και εντονότερα.

Το μέτωπο αυτό δεν ήταν το μέτωπο μεταξύ Ισραήλ και Χαμας ή μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολαχ – όλοι τους παλιοί γνώριμοι είναι άλλωστε.

Απροσδόκητο μέτωπο δεν ήταν ούτε ο αέναος ανταγωνισμός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Ακόμα και οι πρωτόγνωρες πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι δεν ξάφνιασαν τις ισραηλινές θεωρησεις (το σενάριο αυτό εξεταζόταν τουλάχιστον τρία χρόνια νωρίτερα στον δημόσιο διάλογο στο Ισραήλ)

Το απροσδόκητο μέτωπο είναι αυτό που τώρα, αρχές Μαΐου 2024, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είναι αυτό μεταξύ του Ισραήλ και των κέντρων αποφάσεων στην Ουάσιγκτον.

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχα επισημάνει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μου παρεμβάσεις τον υφέρποντα αντιαμερικανισμό στον δημόσιο λόγο στο Ισραήλ – κάτι που εν τελει φαίνεται να ενισχύει δημοσκοπικά τις φωνές των Μπεν-Γκβιρ και Σμότριτς.
Παρατηρώντας τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η μοναδική αλλαγή που σημειώνεται είναι η (για την ώρα) ήπια ενίσχυση των ποσοστών της εθνοθρησκευτικης Ακροδεξιάς – τη στιγμή που τα ποσοστά όλων ανεξαιρέτως των άλλων πολιτικών κομμάτων παρουσιάζουν στασιμότητα (Μπένι Γκαντς) ή ακόμα και καθίζηση (Νετανιάχου και Λαπίντ).
Και εάν το μέτωπο Ισραήλ-Ουάσιγκτον οξυνθεί, αυτο το απροσδόκητο μέτωπο εκτιμάται ότι θα ξετυλίξει άλλες πτυχές, εξισου απροσδόκητες.

Το ζητούμενο εν τελει είναι εάν οι παρουσες διακυβερνησεις σε Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να επανεφεύρουν από κοινού σε τι ακριβώς συνίσταται το κοινό σημείο αναφοράς τους, από την πρώτη επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο του Μπεν-Γκουριόν, υπό την ιδιότητα του πρώτου πρωθυπουργού του Ισραήλ στις αρχές της δεκαετίας του 1950, καταλήγοντας στο τι άλλαξε (και τι δεν άλλαξε) μέχρι τον Μάιο του 2024.

Διαβάστε την ανάλυσή μου που δημοσίευσε η Καθημερινή στις 4 Φεβρουαρίου, που δίνει την εικόνα της απαρχής της δύσκολης καμπής των σχέσεων Ισραήλ-ΗΠΑ ενόσω διαρκεί ένας πόλεμος, που φαίνεται πως θα αποδειχθει ως ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος του Ισραήλ από της συστάσεώς του.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube