Σι: Υποστηρίζουμε τη Σερβία στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της

«Η Κίνα υποστηρίζει τη Σερβία στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της, καθώς και στην ακολουθία της αναπτυξιακής πορείας που ταιριάζει στα εθνικά της συμφέροντα. Η Κίνα υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες της Σερβίας να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Σι.

Στο «στόχαστρο» της Σερβίας ΕΕ και ΗΠΑ για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου

Νωρίτερα, ο Σέρβος ηγέτης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε ότι το Βελιγράδι έχει συνειδητοποιήσει πλήρως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να μένουν αμέτοχες όσον αφορά την επιθετική πολιτική των αρχών του Κοσσυφοπεδίου έναντι του σερβικού πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Βούτσιτς, η Σερβία θα αναγκαστεί να αλλάξει την προσέγγισή της στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Οι συμφωνίες των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας συνήφθησαν στις 19 Απριλίου 2013.

Σύμφωνα με αυτές, στο Κοσσυφοπέδιο πρόκειται να συσταθεί η Κοινότητα Σερβικών Δήμων, ένα αυτοδιοικητικό όργανο για τους Σέρβους που ζουν στη μη αναγνωρισμένη δημοκρατία.

Ο Βούτσιτς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει το μέρος που της αναλογεί από τις συμφωνίες των Βρυξελλών, ενώ οι Κοσοβάροι μόλις άρχισαν να συντάσσουν το καταστατικό της Κοινότητας Σερβικών Δήμων και στη συνέχεια ανέστειλαν τη διαδικασία.

Πηγή: Tass