«Όταν μιλάτε για φαγητό και νερό, οι άνθρωποι δεν θέλουν λύση σε μία εβδομάδα από τώρα, σε ένα μήνα από τώρα. Η λύση πρέπει να είναι τώρα». Λόγια του Χοσέ Αντρές, του ιδρυτή της οργάνωσης World Central Kitchen χάρη στην οποία γίνεται κατορθωτό να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Η οργάνωση World Central Kitchen ιδρύθηκε το 2010 από τον σεφ José Andrés. Η WCK είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βρίσκεται πρώτος στην πρώτη γραμμή παρέχοντας φρέσκα γεύματα ως απάντηση σε κρίσεις. Εφαρμόζοντας το μοντέλο μας για γρήγορη δράση, αξιοποιώντας τους τοπικούς πόρους και προσαρμοζόμενοι σε πραγματικό χρόνο, η WCK έχει σερβίρει περισσότερα από 350 εκατομμύρια θρεπτικά γεύματα σε όλο τον κόσμο.

Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή πολέμου, η Ομάδα Αρωγής της οργάνωσης WCK κινητοποιείται με το επείγον τώρα να αρχίσει να μαγειρεύει και να σερβίρει γεύματα σε άτομα που έχουν ανάγκη. Συνεργαζόμενοι με οργανισμούς επί τόπου και ενεργοποιώντας ένα δίκτυο τοπικών εστιατορίων, φορτηγών τροφίμων ή κουζινών έκτακτης ανάγκης, η WCK σερβίρει ανακουφιστικά γεύματα στους επιζώντες από καταστροφές γρήγορα και αποτελεσματικά. Για να υποστηρίξει τις περιφερειακές οικονομίες, η WCK δίνει προτεραιότητα στην αγορά τοπικών υλικών για να μαγειρέψει ή να διανέμει απευθείας σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Στην ιστοσελίδα της WCK αναφέρεται πως: «Το φαγητό είναι απαραίτητο για τη ζωή κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο – και είναι πιο σημαντικό από ποτέ σε μια κρίση. Δεν είναι μόνο ένα προσεγμένο, φρεσκοπαρασκευασμένο γεύμα κάτι λιγότερο για το οποίο πρέπει να ανησυχεί κάποιος μετά από μια καταστροφή, αλλά είναι μια υπενθύμιση ότι δεν είστε μόνοι, κάποιος σας σκέφτεται και κάποιος νοιάζεται. Το φαγητό έχει τη δύναμη να είναι η τροφή και η ελπίδα που χρειαζόμαστε για να επανέλθουμε από πιο δύσκολες στιγμές».

Το 2010, ο σεφ Χοσέ Αντρές, έτοιμος να χρησιμοποιήσει τις μαγειρικές του γνώσεις και το ταλέντο του για να βοηθήσει, κατευθύνθηκε στην Αϊτή μετά από έναν καταστροφικό σεισμό. Μαγειρεύοντας μαζί με εκτοπισμένες οικογένειες σε έναν καταυλισμό, καθοδηγήθηκε στον σωστό τρόπο να μαγειρέψει τα μαύρα φασόλια όπως τους αρέσει να τα τρώνε οι Αϊτινοί: πολτοποιημένα και κοσκινισμένα σε μια κρεμώδη σάλτσα. «Δεν ήταν μόνο να ταΐζουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη – ήταν να ακούν, να μαθαίνουν και να μαγειρεύουν δίπλα-δίπλα με τους ανθρώπους που επλήγησαν από την κρίση», αναφέρει στην η WCK στην ιστοσελίδα της. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του comfort food και είναι η βασική αξία που ο Χοσέ, μαζί με τη σύζυγό του Πατρίτσια, προχώρησαν στην ίδρυσης της οργάνωσης World Central Kitchen.

Φιλελεύθερος