REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 28 Απριλίου 2024

Η ΕΕ ξεκινά έρευνα στην κινεζική αγορά προμήθειας ιατρικών συσκευών

Η ΕΕ ξεκινά έρευνα στην κινεζική αγορά προμήθειας ιατρικών συσκευών

Οι κινεζικές εξαγωγές ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς την Ευρώπη αυξήθηκαν περισσότερο από 100% μεταξύ 2015 και 2023, ενώ η αγορά της Κίνας έγινε πιο κλειστή για ευρωπαϊκές εταιρείες και προϊόντα. Το μπλοκ ενδέχεται να θέσει περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων που υποβάλλουν προσφορές στις αγορές δημοσίων προμηθειών της ΕΕ.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει έρευνα στην αγορά δημόσιων προμηθειών της Κίνας για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, υποπτευόμενη ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες και προϊόντα δεν έχουν δίκαιη πρόσβαση στην Κίνα.

Η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 αναφέρει ότι η Κίνα έχει εισαγάγει μέτρα ευνοϊκά για τις κινεζικές εταιρείες και προϊόντα. Λέει ότι οι προμηθευτές προϊόντων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων συσκευών ακτίνων Χ, συσκευών τεχνητής αναπνοής, γαζών και επιδέσμων, έχουν υποστεί άδικη μεταχείριση με μειωμένη πρόσβαση.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι κινεζικές εξαγωγές ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς την Ευρώπη αυξήθηκαν περισσότερο από 100% μεταξύ 2015 και 2023, ενώ η αγορά της Κίνας έγινε πιο κλειστή για ευρωπαϊκές εταιρείες και προϊόντα.

Εάν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στους ευρωπαίους προμηθευτές και προϊόντα δεν έχει παραχωρηθεί δίκαιη πρόσβαση στην Κίνα, το μπλοκ ενδέχεται να θέσει περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων που υποβάλλουν προσφορές στις αγορές δημοσίων προμηθειών της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα, καθώς και για κινέζους προμηθευτές ανεμογεννητριών στο μπλοκ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν επέκρινε την κίνηση της ΕΕ σε συνέντευξη Τύπου. Προέτρεψε το μπλοκ να τιμήσει τη δέσμευσή του για ανοιχτές αγορές και την αρχή του θεμιτού ανταγωνισμού. Είπε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει «να σταματήσει να κυνηγά και να περιορίζει τις κινεζικές εταιρείες με διάφορα προσχήματα».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube