Η πρωτοβουλία της Κύπρου για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα έθεσε τα θεμέλια για την ανάληψη κοινών προσπαθειών, τόνισε ο Κέρτις Ριντ, επαναλαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Λευκωσία για τον ηγετικό ρόλο που έδειξε όλη αυτή την περίοδο. Το μήνυμα της Ουάσιγκτον είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία μετέτρεψε της στρατηγική της θέση σε ανθρωπιστική λύση.

Ο προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Κέρτις Ριντ, βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Κύπρο σε διάστημα δύο μηνών, αυτή τη φορά για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη διεθνή συνάντηση αξιωματούχων από πέραν των 40 χωρών και διεθνών οργανισμών. Μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα και στόχευε πρωτίστως στο να συντονιστούν όλες αυτές οι χώρες και οργανισμοί προκειμένου να μπορέσει να μεταφερθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται οι κάτοικοι της Γάζας. Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Κ. Ριντ είχε συνάντηση με μικρή ομάδα δημοσιογράφων, στην οποία συμμετείχε και ο «Φ», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία Αμάλθεια.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν «καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης, ανάμεσα στους σχεδόν 40 εταίρους, των προκλήσεων αλλά και ευκαιριών που προσφέρονται με την ενεργοποίηση αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου».  Είπε ακόμα στηριζόμενοι στα όσα έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση της Λάρνακας θα προσπαθήσουν από κοινού να καλύψουν τόσο υλικά όσο και οικονομικά κενά που προκύπτουν. Πρόθεση μας, είπε ο Κέρτις Ριντ, είναι να συνεχίσουμε αυτό το διάλογο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι μεγιστοποιείται αυτό κοινό ανθρωπιστικό σχέδιο, αντί να προωθούνται χωριστές πρωτοβουλίες.

Ο Κέρτις Ριντ εξέφρασε και δημοσίως τις ευχαριστίες του προς την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας «όχι μόνο γιατί φιλοξένησε αυτή την κρίσιμη συνάντηση, αλλά και για το έργο της και τη δημιουργία της Αμάλθειας». Μια πρωτοβουλίας, όπως είπε, που έθεσε τα θεμέλια για τις κοινές προσπάθειες που συμφωνήθηκε να αναληφθούν. Τόνισε παράλληλα πως «η Κυπριακή Δημοκρατία μετέτρεψε τη στρατηγική της θέση σε ανθρωπιστική λύση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ευγνώμονες για τη συνεργασία και το ηγετικό πνεύμα που επιδείχθηκε».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι στη διάρκεια της συνόδου η ανώτερη συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών, Σίγκριντ Κάαγκ, ανέφερε πως υπάρχει πρόθεση να συσταθεί από πλευράς του διεθνούς οργανισμού μια γραμματεία, με έδρα την Κύπρο και σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να διασφαλιστεί ο καλός συντονισμός μεταξύ των δωρητών και την αντιμετώπιση των αναγκών που υπάρχουν στη Γάζα. «Και το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι σε θέση να βοηθήσουν στον καθορισμό αυτών των προτεραιοτήτων με βάση τα όσα καταγράφονται επί τόπου στη Γάζα, είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο προσωπάρχης του ΣΕΑ Λευκού Οίκου. ΟΗΕ και Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεργαστούν και για τη σύσταση του ταμείου Αμάλθεια του οποίου αποστολή είναι να συγκεντρώνει οικονομική βοήθεια από δωρητές. Η διανομή των χορηγιών θα αναληφθεί από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά συμφωνήθηκε να υπάρχει επίβλεψη κατά τρόπο που όλες οι πλευρές να αισθάνονται άνετα και να μην υπάρχει καχυποψία. 

Απ’ εκεί και πέρα ξεκαθάρισε πως «αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι ξαφνικά να εισρέει στη Γάζα λάθος βοήθεια, ή πράγματα που δεν είναι επείγουσας ανάγκης». Ενώ σημείωσε, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ότι ο μηχανισμός επιθεώρησης που εφαρμόστηκε «έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικός» όπως φάνηκε από το πρώτο φορτίο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης World Central Kitchen. Ανέφερε ότι υπάρχουν επιπλέον εμπορεύματα τα οποία προελέγχονται στο λιμάνι της Λάρνακας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι να είναι έτοιμη η προβλήματα που θα στήσουν οι ΗΠΑ, θα έχει προηγουμένως συγκεντρωθεί και ελεγχθεί βοήθεια έτοιμη για να μεταφερθεί προς τη Γάζα. Χαρακτήρισε ως αποτελεσματική τη διαδικασία ελέγχου των Κυπρίων και των Ισραηλινών.

Όσον αφορά την προβλήματα, ο Κέρτις Ριντ ανέφερε πως σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αυτή θα είναι έτοιμη μέχρι την 1η Μαΐου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το έργο να ολοκληρωθεί και νωρίτερα. Εξήγησε ότι με τη λειτουργία της προβλήτας θα μπορούν να προσεγγίζουν τη Γάζα και εμπορικά πλοία μεταφέροντας μεγαλύτερες ποσότητες βοήθειας.

«Ούτε κατά διάνοια αρκετή»

Η βοήθεια που ρέει προς τη Γάζα «δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετή και ούτε ρέει αρκετά γρήγορα», σημείωσε ο Κέρτις Ριντ στις δηλώσεις του. Διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται της διεθνούς ανθρωπιστικής προσπάθειας για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα «μεταξύ άλλων και μέσω αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου που είμαστε εδώ για και συζητάμε σήμερα, όπως και οι ρίψεις από αέρος από περιφερειακούς μας εταίρους». Υπογράμμισε και ότι χρειάζονται περισσότερες χερσαίες διαδρομές για να περνά βοήθεια με φορτηγά.

Ο Κέρτις Ριντ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπογραμμίζουν ότι επείγει «η επίτευξη εκεχειρίας η οποία θα διευκολύνει την απελευθέρωση των ομήρων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα». Είπε ότι στη συνάντηση της Λάρνακας ενημέρωσες του ξένους αξιωματούχους για την κατασκευή προβλήτας η οποία θα συμβάλει στη ροή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου.

Φιλελεύθερος