ΗΠΑ , Ρωσία 27 Απριλίου 2024

Ρωσία: H Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους

Ρωσία: H Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους

Μήνυμα στον απόηχο της επίσκεψης Μπλίνκεν στο Πεκίνο

Το Κρεμλίνο υποβάθμισε την επίσκεψη στην Κίνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη διάρκεια της οποίας ήγειρε ανησυχίες για την κινεζική στήριξη στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους.

Την Παρασκευή ο Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχία για τη στήριξη που παρέχει η Κίνα στο ρωσικό στρατό, ένα από τα πολλά ζητήματα που απειλούν να τορπιλίσουν την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Παρά την «άνευ ορίων» συνεργασία της με τη Μόσχα, η Κίνα έχει αποφύγει να προμηθεύσει όπλα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο Μπλίνκεν είπε ότι η παροχή αγαθών διπλής χρήσης, όπως αποκαλούνται, «έχει ουσιαστικές συνέπειες για την Ουκρανία».

Η Κίνα έχει πει ότι δεν έχει παράσχει όπλα σε καμία από τις δύο πλευρές και ούτε εμπλέκεται στην ουκρανική κρίση. Ωστόσο, όπως λέει, οι εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία δεν θα πρέπει να διακοπούν ούτε να περιοριστούν.

«Η Κίνα είναι ένα απολύτως κυρίαρχο κράτος, ένα ισχυρό κράτος που μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τα συμφέροντά της», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους ερωτηθείς για την επίσκεψη του Μπλίνκεν και τις αμερικανικές πιέσεις στην Κίνα.

«Ταυτόχρονα, η Κίνα είναι στενός μας εταίρος. Θα εξελίξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube