Weather Icon

Γάζα: “Εντός ημερών” θα σταλεί το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου

Γάζα: “Εντός ημερών” θα σταλεί το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου

Η Κύπρος στο επίκεντρο

Φρίξος Δαλίτης

Εντός των επόμενων 24ώρων, ίσως ακόμα και αύριο, αναμένεται να αναχωρήσει το πρώτο πλοίο από τη Λάρνακα για την Γάζα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Η άφιξη απόψε το βράδυ της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει, εκτός απροόπτου βέβαια, την έναρξη λειτουργίας του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Από πλευράς Λευκωσίας τηρείται σιγή ασυρμάτου, καθώς για λόγους ασφαλείας δεν διαρρέει οτιδήποτε για το θέμα ούτε για την ακριβή ημερομηνία αναχώρησης του πρώτου πλοίου. «Είμαστε πολύ κοντά», αρκούνται να αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Συγκλίνουσες ωστόσο πληροφορίες και από ξένα δημοσιεύματα, φέρουν την υλοποίηση της πρωτοβουλίας να είναι στο τελικό στάδιο. Δημοσίευμα μάλιστα του Reuters αναφέρει ως ότι η μεταφορά θα γίνει πριν το Ραμαζάνι το οποίο είναι την Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι αύριο, δηλαδή κατά την εδώ παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν, ή το αργότερο το Σάββατο, θα αναχωρήσει το πρώτο πλοίο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters tην Τετάρτη, πηγή με γνώση του θέματος είπε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποπλεύσει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα από την Κύπρο. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι δεν ήταν σαφές ποια χώρα παρείχε τη βοήθεια, πού θα προσγειωθεί ή πώς θα διανεμηθεί. Η πηγή είπε ότι η βοήθεια συντονίζεται με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Θέλουν να σταλεί η βοήθεια πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού» την Κυριακή, είπε η πηγή στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι η παροχή βοήθειας στη Γάζα έχει καταστεί επείγουσα καθώς βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην επίσκεψη της της Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν η οποία όπως σημειώνεται, θα επισκεφθεί το λιμάνι της Λάρνακας αύριο. Το λιμάνι έχει χαρακτηριστεί ως σημείο εκκίνησης για αποστολές βοήθειας.

Υποδεικνύεται επίσης στο δημοσίευμα πώς η Κύπρος βρίσκεται 370 χιλιόμετρα (230 μίλια) βορειοδυτικά της Γάζας στη Μεσόγειο και είναι το πλησιέστερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube