Ανώτεροι πολιτικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για απελευθέρωση 33 ισραηλινών ομήρων στην πρώτη φάση μιας πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Την είδηση μετέδωσε ο σαουδαραβικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Al Hadath, επικαλούμενος πηγές.

«Αύριο θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος»

Λίγο πριν από τις 9 μ.μ. τοπική ώρα, ανώτερη πηγή της Χαμάς, που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο δήλωσε στο AFP ότι δεν υπήρξε «καμία εξέλιξη» και ότι οι συνομιλίες της ημέρας «τελείωσαν».

«Αύριο θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος».

Διαπραγματευτές της Χαμάς φέρεται να έφτασαν νωρίτερα σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Κάιρο, για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους με το Ισραήλ.

Ωστόσο από την πλευρά του Ισραήλ αντιπροσωπεία δεν θα αναχωρήσει για τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο.

Μόνο μια αντιπροσωπεία επαγγελματικού επιπέδου θα φύγει αν υπάρξει απάντηση από τη Χαμάς που έχει ορίζοντα για διαπραγματεύσεις και πρόοδο.

Η αντιπροσωπεία είναι ήδη έτοιμη να φύγει και έχει λάβει εντολή να προωθήσει τη συμφωνία.

Το Ισραήλ ελπίζει ότι η απάντηση θα έρθει απόψε ή αύριο το πρωί.

Υπό πίεση ο Νετανιάχου

Παράλληλα, οι οικογένειες των απαχθέντων απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και έγραψαν σε μια καυστική επιστολή ότι «Αν δεν μπορείτε να διατάξετε τις IDF να νικήσουν – σηκωθείτε και παραιτηθείτε».

Οι οικογένειες έγραψαν ότι «Εδώ και πολλούς μήνες, οι γιοι μας περιμένουν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Ραφίχ, ειδικά για τη διάσωσή τους, όταν, δυστυχώς, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους υπανθρώπους που μας έσφαξαν».

Ναυτεμπορική