Θυμόμαστε πριν πεντέξι χρόνια, όταν είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ με το ΑΚΕΛ, έπεσαν τα τσιμέντα. Πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι λύθηκε το Κυπριακό και καλούσαν όλο τον κόσμο να τον ψηφίσει, παρόλο που το ΑΚΕΛ ήταν αμαρτωλό και μέρος του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας. Μάλιστα, όποιοι είχαμε αντίθετη άποψη, διότι ο Κιζίλγιουρεκ έπρεπε να ψηφιστεί για τις ιδέες και όχι την καταγωγή του, θεωρηθήκαμε εθνικιστές, ρατσιστές, εμμονικοί και αδιάλλακτοι. Όπως απεδείχθη δε, ο Κιζίλγιουρεκ είχε δική του ατζέντα, άσχετη πολλές φορές με την Κυπριακή Δημοκρατία και όσα έπρεπε να μεταφερθούν στο Ευρωκοινοβούλιο -δεν θα επιχειρηματολογήσουμε.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Την περασμένη εβδομάδα, η Ένωση Κυπρίων ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του προέδρου της Οζ Καραχάν για τις ευρωεκλογές, ως υποψήφιος του Κινήματος Οικολόγων. Στην ανακοίνωσή της, η Ένωσις Κυπρίων χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές σημαντικό βήμα προς την οργάνωση ενιαίας και δημοκρατικής ενότητας των Κυπρίων για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, που έχει εποικιστεί από παράνομους εποίκους υπό τουρκική κατοχή εδώ και 50 χρόνια. «Στόχος μας είναι να υποχρεώσουμε την Τουρκία να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη γη μας, η οποία λεηλατήθηκε από την εποικιστική αποικιοκρατία, και να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση των υφαρπαχθέντων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Οζ Καραχάν, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί και παλιότερα σε ψηφοδέλτιο με τον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ. «Ο κύριος στόχος μας είναι να απαλλάξουμε την Κύπρο, από τον Ακάμα μέχρι την Καρπασία, από εθνικές και περιφερειακές διακρίσεις και από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις. Το όραμα μιας ανεξάρτητης και πλουραλιστικής Κύπρου είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους Κύπριους, αλλά και για όλους τους γειτονικούς λαούς που είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας που πηγάζει από το νησί μας, το οποίο χρησιμοποιείται ως ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο λόγω του status quo και της γεωγραφικής του θέσης».

Για να συμπληρώσει, αφήνοντας ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους όσους θεωρούν ότι οι Τουρκοκύπριοι που θέλουν λύση είναι ο Ακιντζί, ο Ερχιουρμάν και το φιλοακελικό CTP, ότι «αυτό το βήμα που κάναμε μαζί με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για να αγωνιστούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, που έχουν ξεχαστεί εδώ και 50 χρόνια υπό την τουρκική κατοχή, είναι ιστορικό. Για να δείξουμε τη διαφορά μας από όλες τις λεγόμενες «λύσεις» που χωρίζουν τον κυπριακό λαό σε κοινότητες και την κυπριακή γη σε περιφέρειες βάσει εθνοτικών ταυτοτήτων, μπαίνουμε στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μια κοινή λίστα, όπου μπαίνουν οι Κύπριοι με έναν κοινό εκλογικό κατάλογο».

Αλλά όπως και τότε, όταν ο Καραχάν βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος «Γιασεμί» με τον Λεβέντ και άλλους Κύπριους, έτσι και σήμερα, οι επιλεκτικά διαλλακτικοί νεοκύπριοι δεν έβγαλαν άχνα. Βλέπετε, ο Οζ δεν είναι Νιαζί και η πραγματικά αντικατοχική του δράση δεν βολεύει το αφήγημα που επιμένει ότι οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται απομονωμένοι από τους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι θέλουν διακαώς να τους εξαφανίσουν. Ο Οζ επέλεξε να κατοικεί στις ελεύθερες περιοχές και δεν ζητά να αντιμετωπίζεται με διάκριση απέναντι στους συμπατριώτες του, σαν τον Κιζίλγιουρεκ, αλλά ως ένας νέος Κύπριος που δεν ανέχεται την τουρκική κατοχή. Και μαγκιά του.

Φιλελεύθερος