Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 10 Μαρτίου 2024

CNN: Οι ΗΠΑ είχαν προετοιμαστεί για ρωσικό πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

CNN: Οι ΗΠΑ είχαν προετοιμαστεί για ρωσικό πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχούσε

Στα τέλη του 2022 οι ΗΠΑ άρχισαν να προετοιμάζονται «αυστηρά» για το ενδεχόμενο η Ρωσία να πλήξει την Ουκρανία με πυρηνικό όπλο, κάτι που θα ήταν η πρώτη πυρηνική επίθεση σε πόλεμο από τότε που οι Αμερικανοί έριξαν ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σχεδόν 80 χρόνια πριν, σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται δύο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχούσε συγκεκριμένα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο ή ένα πυρηνικό όπλο πεδίου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει, ο δημοσιογράφος του CNN Τζιμ Σιούτο (Jim Sciutto) και συγγραφέας του βιβλίου «The Return of Great Powers» («Η επιστροφή των μεγάλων δυνάμεων»), που κυκλοφορεί στις 12 Μαρτίου, έρχονται στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το πρωτοφανές επίπεδο σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που πραγματοποιήθηκε καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχούσε όλο και περισσότερο από την κατάσταση.

«Σε αυτό μας ώθησε η κατάσταση του πολέμου εκείνη τη στιγμή, αυτό πιστέψαμε και νομίζω ότι ήταν δικαίωμά μας να προετοιμαστούμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουμε», είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Γιατί ο Μπάιντεν προσπάθησε να αποτρέψει το «αδιανόητο»

Αυτό που οδήγησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να φτάσει σε μια τέτοια αξιολόγηση της κατάστασης δεν ήταν κάποιες ενδείξεις, αναφέρει το CNN, αλλά μια συλλογή στοιχείων και αναλύσεων και κυρίως ορισμένων εξαιρετικά ευαίσθητων πληροφοριών.

Όπως αποκάλυψε έτερος ανώτερος αξιωματούχος, «δεν ήταν απλώς υποθετικός. Βασίστηκε σε κάποιες πληροφορίες που συλλέξαμε». Και αποκάλυψε: «Έπρεπε να προετοιμαστούμε ώστε να βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση σε περίπτωση που συμβεί ένα πλέον αδιανόητο γεγονός».

Από τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο του 2022, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε μια σειρά συνεδριάσεων για να θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης «σε περίπτωση είτε μίας πολύ σαφούς ένδειξης ότι επρόκειτο να κάνουν επίθεση με πυρηνικό όπλο ή, αν το έκαναν, πώς θα αντιδρούσαμε, πώς θα προσπαθούσαμε να το προλάβουμε ή να το αποτρέψουμε», σημειώνει ένας εκ των αξιωματούχων που μιλούν στο CNN, ενώ παραδέχτηκε:

«Δεν νομίζω ότι πολλοί από εμάς περιμέναμε να ξοδεύουμε σημαντικό χρόνο για να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο βγαλμένο από εποχές που έχουν παρέλθει».

Ήταν η περίοδος η οποία αποδεικνύονταν καταστροφική για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καθώς κινδύνευαν να χάσουν τη Χερσώνα και έβλεπαν τις ουκρανικές δυνάμεις να προελαύνουν. Η άποψη εντός της κυβέρνησης ήταν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικό έναυσμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο CNN, ανησυχούσαν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει στον ρωσικό λαό ότι η Χερσώνα ήταν πλέον μέρος της Ρωσίας και, επομένως, αντιλαμβανόταν μία ενδεχόμενη απώλειά της ως άμεση απειλή για τον ίδιο και το ρωσικό κράτος.

«Η εκτίμησή μας ήταν ότι, ένα από τα σενάρια στα οποία θα σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, ήταν οι απειλές για το ίδιο το ρωσικό κράτος και έδαφος», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Πότε σήμανε συναγερμός

Ήταν η ίδια εκείνη περίοδος, όπου η προπαγανδιστική μηχανή της Ρωσίας κατασκεύασε μία ψεύτικη ιστορία σχετικά με ένα πλάνο του Κιέβου να κάνει χρήση «βρώμικης βόμβας». Αυτό το σενάριο της Μόσχας, οι ΗΠΑ το εισέπραξαν ως ενδεχόμενη προσπάθεια αποπροσανατολισμού με ξεκάθαρο προσχηματικό τρόπο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις ρωσικές προειδοποιήσεις, αλλά φοβήθηκαν για το κίνητρο πίσω από αυτές. Το ακόμα πιο ανησυχητικό σημείο ήταν ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν λάβει πληροφορίες ότι υπήρχε επικοινωνία μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων που συζητούσαν για ένα δικό τους πυρηνικό χτύπημα.

«Το επίπεδο κινδύνου φαινόταν να ανεβαίνει περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή», είπε ένας άλλος αξιωματούχος. «Προφανώς δώσαμε υψηλή προτεραιότητα στην παρακολούθηση και είχαμε κάποια ικανότητα τουλάχιστον να παρακολουθούμε τέτοιες κινήσεις των πυρηνικών της δυνάμεων», σημείωσε.

Πηγή: CNN, liberal,gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube