REAL TIME |

Weather Icon

Βασίλης Κωνσταντινίδης: Η Σταυρωμένη ράτσα! Οικογενειακές ιστορίες Ποντίων

Βασίλης Κωνσταντινίδης: Η Σταυρωμένη ράτσα! Οικογενειακές ιστορίες Ποντίων

Η Μεγάλη Έξοδος. Οι Σταλινικές Διώξεις τα Θύματα τους και η Οδύσσεια των οικογενειών τους.

Του Βασίλη Κωνσταντινίδη

Α. Πρόλογος.

“Αρχή Σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις”. Ένα θαυμάσιο αρχαίο ρητό που έχει εφαρμογή και στην περίπτωση της μελέτης της ιστορίας του Πόντου. Ακριβώς Πόντος. Ωκεανός!!! Άπειρος!!! Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί πλήρως και όλες τις διαστάσεις της Ελληνικής παρουσίας στην Μαύρη Θάλασσα. Τον Άξενο Πόντο, από την αρχαιότητα έως σήμερα όσο και καλός παρατηρητής να είναι… Από τις προφορικές διηγήσεις που κατέγραψα καταδεικνύεται γιατί επικράτησε η ονομασία Μαύρη Θάλασσα έναντι του Εύξεινου Πόντου. Από τα βάσανα και τους κλαυθμούς των δύστυχων Ποντίων.

Για να μπορείς όμως να κατανοήσεις έστω ένα μέρος των γεγονότων πρέπει να τα παρατηρείς με τον σωστό τρόπο. Και αυτός είναι να ενταχθείς στο χρόνο, στον τόπο και να καταγράφεις τις συνθήκες που διαμορφώνουν το γεγονός, όπως ορίζει το διάγραμμα που προτείνω.

Ο Πλάτωνας θεωρούσε το τρίγωνο το τέλειο σχήμα από το οποίο προέκυπταν όλα τα υπόλοιπα. Όσο όμως και να μελετάς, να παρατηρείς και να καταγράφεις τις συνθήκες, είναι αδύνατον να φτάσεις στην ολότητά της κατανόησης. Καθόσον Πόντος. Ωκεανός!!! Υπάρχουν πολλοί άξιοι ιστορικοί που κατέθεσαν πολυετή έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη στις αρχές του 20ού αιώνα στον Πόντο, και που προκάλεσε εκτεταμένες μετοικεσίες. Μία από αυτές τις έρευνες είναι και η μελέτη των Παναγιώτη Τσατσανίδη και Κώστα Φωτιάδη: Η Ρωσοκρατία στον Πόντο 1916-1918, Εκδόσεις Κ&Μ Σταμούλη. Κάθε μέρα στην μελέτη αυτή περιγράφεται κυριολεκτικά και μία άλλη κατάσταση. Πολυπαραγοντική!!! Την διάβασα γιατί με ενδιέφερε πολύ. Αλλά νομίζω ότι αυτή η πολυπλοκότητα και η διαφορετικότητα αναδεικνύεται και από τις προφορικές διηγήσεις που ακολουθούν στο άρθρο.

Β. Τα ιστορικά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα στον Πόντο.

Η Μεγάλη Έξοδος από τον Τουρκοκρατούμενο Πόντο…

Ο μαρτυρικός Δυτικός Πόντος υφίστατο ποικίλες διώξεις διαχρονικά από τους Οθωμανούς. Έτσι το καταφύγιο των Ποντίων ήταν η έξοδος προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως της Ρωσίας. Ακόμα και σε ειρηνικά διαλείμματα της ιστορίας μεταναστεύει αρχικά μόνο ο ανδρικός πληθυσμός για ανεύρεση εργασίας, και αργότερα μετακινούνται και οι οικογένειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ VKONSTA.BLOGSPOT.COM

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube