«ΑΠΟΝ αντρέπεται ο κόσμος εν δικό του», αναφέρει μια παλιά κυπριακή παροιμία. Κι αυτή η παροιμία ταιριάζει «γάντι» στη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης. Το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς αναστολές, χωρίς ντροπή, επιζητεί ρόλο «προστάτη» και «υπερασπιστή» του διεθνούς δικαίου. Ποια; Η Τουρκία, που είναι ο μόνιμος ταραχοποιός, η οποία επιβάλλει την επεκτατική της πολιτική, δεν νομιμοποιείται να παρουσιάζεται «ειρηνοποιός».

Η ΑΓΚΥΡΑ, λοιπόν, διά του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Γιλντίζ, κατά την ακρόαση των επιχειρημάτων της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τις νομικές συνέπειες των πρακτικών του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, αξιώνει και απαιτεί. Τι; Σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, από το Ισραήλ. Υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, που πρέπει να αποκατασταθεί, ο Τούρκος υφυπουργός κατηγόρησε το ισραηλινό κράτος ότι, κατά τις δεκαετίες της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών, στερεί από τους Παλαιστίνιους βασικά δικαιώματα και, σε πολλές περιπτώσεις, οδηγεί στον εκτοπισμό τους σε άλλα κράτη. Τα αναφέρει τούτα ο εκπρόσωπος ενός κράτους- κατακτητή. Ενός κράτους- τρομοκράτη.

ΚΑΙ τι άλλο είπε; Κατάγγειλε το Ισραήλ για εποικισμό. Εποικισμός ασφαλώς γίνεται από το Ισραήλ, αλλά το ίδιο πράττει και η κατοχική Τουρκία. Αναφέρθηκε για ασέβεια και προσβολή χώρων θρησκευτικής λατρείας από μέρους των Ισραηλινών. Η Τουρκία τι κάνει στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου; Ούτε θρησκευτικούς χώρους σεβάστηκε, ούτε ιστορικούς, πολιτιστικούς. Αλλά και ούτε νεκροταφεία. Περαιτέρω, ο Αχμέτ Γιλντιζ κατήγγειλε ότι η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν αποτύχει στην αποστολή τους, για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αλλά και των αποφάσεων και ψηφισμάτων τους.

ΤΙ έκανε η Τουρκία στην Κύπρο; Δεν εφαρμόζει κανένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Καμία απόφαση για αποκατάσταση της ενότητας της Κύπρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν συμφωνεί, όπως αναφέρθηκε, με την αλλαγή των συνόρων διά του πολέμου. Τι έπραξε στην Κύπρο με την εισβολή και την κατοχή εδαφών

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ αξιωματούχος έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως αυτές οι απόψεις του δεν αφορούν τη νομική θέση της Τουρκίας σε άλλα θέματα, που δεν σχετίζονται με τις πρακτικές του Ισραήλ… Δηλαδή, για την Κύπρο, το Κουρδιστάν, τη Συρία δεν ισχύουν καθώς η Τουρκία κατέχει εδάφη τους παράνομα και διά της επιβολής της στρατιωτικής δύναμης επιβάλλει την επεκτατική, ιμπεριαλιστική της πολιτική.