Weather Icon

Financial Post: Η Κίνα πάτησε το κουμπί πανικού της Ουάσινγκτον! Αθέμιτος ανταγωνισμός στο εμπόριο – Πλημμυρίζει τις διεθνείς αγορές με φθηνά προϊόντα

Financial Post: Η Κίνα πάτησε το κουμπί πανικού της Ουάσινγκτον! Αθέμιτος ανταγωνισμός στο εμπόριο – Πλημμυρίζει τις διεθνείς αγορές με φθηνά προϊόντα

Ντάμπινγκ κινεζικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου στην αμερικανική αγορά. Ο Μπλίνκεν σε συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους της Κίνας,  εξέφρασε «ανησυχίες» για τις εμπορικές πολιτικές και τις μη οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου – Προβληματισμός για την κινεζική υπερπαραγωγή και την πλημμύρα της αμερικανικής αγοράς με προϊόντα υψηλής επιδότησης – Πρόταση Μπάιντεν για τριπλασιασμό των δασμών στην προμήθεια αυτών των προϊόντων από την Κίνα.

Καθώς η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν θα μειωθεί σύντομα, είναι στους εμπορικούς και οικονομικούς τομείς όπου οι δραστηριότητες του Πεκίνου φαίνεται να έχουν πατήσει περαιτέρω το κουμπί πανικού στην Ουάσιγκτον, όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, κατά την επίσκεψή του στις 24-26 Απριλίου στην ασιατική χώρα, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ντάμπινγκ* κινεζικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου στην αμερικανική αγορά.

*To Ντάμπινγκ (αγγλ.: Dumping), ή αλλιώς “πώληση με ζημία”ή αλλιώς “αθέμιτος ανταγωνισμός” αναφέρεται στην πρακτική της πώλησης προϊόντων κάτω από την κανονική τιμή της αγοράς ή σε τιμές κατώτερες του κόστους παραγωγής, με σκοπό την εξάλειψη του ανταγωνισμού και την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία μιας επιχείρησης σε μια αγορά. Η λέξη χρησιμοποιείται γενικά μόνο στο πλαίσιο των νόμων του διεθνούς εμπορίου, όπου ντάμπινγκ ορίζεται ως η πρακτική σύμφωνα με την οποία μια εταιρεία ορίζει χαμηλότερη τιμή για τα εξαγώμενα εμπορεύματα από ό,τι το κόστος παραγωγής των εκάστοτε προϊόντων στην χώρα που εισάγει, με αποτέλεσμα να εξουδετερώσει τον ανταγωνισμό στην τοπική αγορά. Ο όρος έχει ξεκάθαρα αρνητική χροιά, αλλά οι υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς βλέπουν την πώληση με ζημία ως κάτι ωφέλιμο για τους καταναλωτές και πιστεύουν ότι οι μηχανισμοί προστατευτισμού έχουν πιο αρνητικές συνέπειες συγκριτικά. Συνδικαλιστές και άλλοι υπέρμαχοι των εργαζομένων, ωστόσο, πιστεύουν ότι η προστασία των επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο και των καταχρηστικών πρακτικών τους, όπως το ντάμπινγκ, τις βοηθά να συνέλθουν και να αποφύγουν τις σοβαρές συνέπειες του ελεύθερου εμπορίου που προκύπτουν από τον ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ των οικονομιών που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το ντάμπινγκ είναι κατακριτέο (αλλά όχι απαγορευμένο) όταν προκαλεί ή απειλεί να προκαλέσει σοβαρή ζημία σε έναν εγχώριο κλάδο παραγωγής στη χώρα εισαγωγής.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ,  δήλωσε σύμφωνα με  το Reuters, ότι ο Μπλίνκεν σε συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους της Κίνας,  εξέφρασε «ανησυχίες» για τις εμπορικές πολιτικές και τις μη οικονομικές πρακτικές της Κίνας. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν έθεσε στο τραπέζι των κινεζικών αρχών το θέμα που σχετίζεται με το ντάμπινγκ.

Νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, κατά τη διάρκεια του επίσημου ταξιδιού της στην Κίνα από τις 3 έως τις 9 Απριλίου, εξέφρασε ανησυχία για την κινεζική υπερπαραγωγή και την πλημμύρα της αμερικανικής αγοράς με προϊόντα υψηλής επιδότησης. Οι ΗΠΑ θέλουν να χαλιναγωγήσουν τις αυξανόμενες εξαγωγές από την Κίνα με οποιοδήποτε κόστος, καθώς φοβούνται ότι απειλούν τις θέσεις εργασίας και τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Στις 17 Απριλίου, ανησυχώντας για το συνεχιζόμενο ντάμπινγκ της Κίνας σε χάλυβα και αλουμίνιο στην αμερικανική αγορά, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Αντιπρόσωπο του Εμπορίου των ΗΠΑ  (USTR) να εξετάσει το ενδεχόμενο τριπλασιασμού των δασμών για την προμήθεια αυτών των προϊόντων από την Κίνα.

Ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν πρότειναν την επιβολή βαρέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου στην αμερικανική αγορά. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Τζο συνέχισε σε μεγάλο βαθμό με όλους τους δασμούς που επιβλήθηκαν αρχικά υπό την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ κατά των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ. Επί του παρόντος, ο μέσος δασμός στις ΗΠΑ σε ορισμένα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου είναι 7,5%.

«Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι στις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση από τις κινεζικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, τα οποία είναι από τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ένταση εκπομπών στον κόσμο. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας και οι μη εμπορεύσιμες επενδύσεις στις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου σημαίνουν ότι τα προϊόντα υψηλής ποιότητας των ΗΠΑ πρέπει να ανταγωνίζονται με τεχνητά χαμηλές τιμές εναλλακτικές που παράγονται με υψηλότερες εκπομπές άνθρακα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις αθέμιτες πρακτικές της Κίνας σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο.  Τον Μάρτιο του 2024, οι εξαγωγές χάλυβα της Κίνας στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν 25,3% (σε 9,89 εκατομμύρια) σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023, ενώ οι εξαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου και προϊόντων αλουμινίου στις ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε περίπου 510.000 τόνους—μια αύξηση από έτος σε έτος 3,1%, στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας έδειξαν.

Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει ότι η Κίνα άνοιξε ξανά το παλιό της βιβλίο και επέλεξε να εξάγει τον δρόμο της για έξοδο από μια οικονομική ύφεση, κάτι που δεν είναι καλή πρακτική καθώς η υπερπροσφορά εμπορευμάτων οδηγεί σε μείωση των τιμών και αβεβαιότητα για τις βιομηχανίες σε άλλες χώρες, λένε οι αναλυτές . Σύμφωνα με το  Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων , μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης που ειδικεύεται στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ, το πλεόνασμα της Κίνας στο εμπόριο αγαθών έχει υπερδιπλασιαστεί από την πανδημία. Το 2019, η χώρα της Ανατολικής Ασίας εξήγαγε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα αγαθά από όσα εισήγαγε. Το 2023, οι εξαγωγές της εκτινάχθηκαν στα 900 δισεκατομμύρια δολάρια και φέτος αναμένεται να εκτιναχθούν πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Παρόλα αυτά, η Κίνα υπερασπίζεται αδιάφορα την προσέγγισή της στο εμπόριο και το εμπόριο, λέγοντας ότι όσοι λένε ότι το Πεκίνο ρίχνει τα προϊόντα του στην παγκόσμια αγορά, απλώς δικαιολογούν τον «προστατευτισμό». «Η ιδέα ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας βλάπτει την παγκόσμια αγορά είναι μια πλήρης πλάνη. Όσοι διαδίδουν αυτή την αφήγηση για να δικαιολογήσουν τον προστατευτισμό δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτό και μόνο θα αποσταθεροποιήσουν και θα διαταράξουν τις βιομηχανικές αλυσίδες και τις αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιαν.

Αυτό, ωστόσο, πυροδότησε εντάσεις στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς φοβούνται ότι η κίνηση της Κίνας θα μπορούσε να βλάψει το σχέδιό τους να μειώσουν την εξάρτησή τους από το Πεκίνο που θέλουν να κάνουν ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, μεταξύ άλλων μέσω του Net-Zero Industry. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η Κίνα φαίνεται να ανησυχεί λιγότερο για τον αντίκτυπο της πλημμύρας της διεθνούς αγοράς με τα φθηνά αγαθά της, στο βαθμό που τη βοηθά να κερδίσει κέρδη. Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,3% – σημειώνοντας αύξηση 1,6% από το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές το βλέπουν ως μια μη ισορροπημένη ανάκαμψη και για αυτό, κατηγορούν την Κίνα, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταποίηση και τις εξαγωγές για την ύφεση ματ στην οικονομία της.

Ωστόσο, είναι στην περίπτωση των «άδικων, μη εμπορικών πολιτικών και πρακτικών» της Κίνας να κυριαρχεί στις ναυπηγικές βιομηχανίες που βράζει στις ΗΠΑ και στον κόσμο. Ταραγμένα από τις «παράλογες και μεροληπτικές πράξεις, πολιτικές και πρακτικές» της Κίνας, πέντε αμερικανικά εργατικά συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του χάλυβα, υπέβαλαν στις 12 Μαρτίου αίτηση ενώπιον του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) για να ερευνήσουν τις πράξεις της χώρας της Ανατολικής Ασίας στη στρέβλωση των παγκόσμιων αγορών στη θάλασσα. στους τομείς της εφοδιαστικής και της ναυπηγικής.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε το μοναδικά επιθετικό σύνολο παρεμβάσεων της Κίνας σε αυτούς τους τομείς (ναυτιλιακά, logistics και ναυπηγική βιομηχανία) και να λάβουμε μέτρα που αντιμετωπίζουν στρεβλώσεις στην παγκόσμια αγορά για εμπορικά πλοία, θαλάσσια ναυτιλία και logistics που βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους και των ναυπηγών», δήλωσε ο Λευκός Οίκος στις 17 Απριλίου, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε την έρευνα για τις αθέμιτες ναυπηγικές πρακτικές του Πεκίνου από το USTR.

Οι Financial Times  ανέφεραν ότι αν και η υπόθεση σχετίζεται με τη ναυπηγική βιομηχανία, θα έχει «δραματικές παγκόσμιες επιπτώσεις». «Όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αναζωπυρώσει την εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, αλλά θα αυξήσει επίσης την εστίαση στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και στη μαζική εμπορική ναυτιλιακή βιομηχανία που τη στηρίζει»,  ανέφεραν οι Financial Times  . Πέρυσι, συνεχίζοντας την κυριαρχία της στον ναυπηγικό τομέα, η Κίνα παρήγαγε περισσότερα από 1.000 πλοία, ενώ η Αμερική μόλις 10, ανέφερε η βρετανική καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα. Αυτό, ωστόσο, που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι ότι οι κινεζικές εταιρείες, οι οποίες υποστηρίζονται από το κράτος, έχουν γίνει ηγέτες στη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και την ιδιοκτησία λιμενικών τερματικών σε όλο τον κόσμο.

Γράφοντας ένα άρθρο το 2022 στο ανερικανικό περιοδικό  International Security , οι συγγραφείς, ο Isaac B Kardon, Επίκουρος Καθηγητής στο China Maritime Studies Institute στο US Naval War College και η Wendy Leutert, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ανέφεραν ότι κινεζικές εταιρείες κατέχουν ή λειτουργούν ένα ή περισσότερα τερματικά σε 96 λιμάνια του εξωτερικού, 36 από τα οποία συγκαταλέγονται στα εκατό κορυφαία τερματικά στον κόσμο.

Αυτό το επίπεδο ελέγχου των logistics σε όλο τον κόσμο, δίνει στην Κίνα σαφή οικονομικά πλεονεκτήματα και πλεονεκτήματα ασφάλειας και αυτό είναι που ανησυχεί τους στρατηγικούς στοχαστές σε όλο τον κόσμο—όλα αυτά όταν η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αυξάνεται λόγω της επιθετικής στρατιωτικής δραστηριότητας του Πεκίνου στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

ΠΗΓΗ: Finacial Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube