Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προεδρική ασυλία και μπορεί να διωχθεί με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, αποφάνθηκε αμερικανικό δικαστήριο.

Ο Τραμπ είχε ισχυριστεί στη νομική υπόθεση-ορόσημο ότι έχει ασυλία από ποινικές διώξεις για πράξεις που, όπως είπε, εμπίπτουν στα καθήκοντά του ως προέδρου.

Αλλά η απόφαση της Τρίτης στην Ουάσινγκτον κατέρριψε τον ισχυρισμό αυτό.

Πρόκειται για πλήγμα για τον Τραμπ, ο οποίος επί χρόνια επικαλείται την προεδρική ασυλία, ενώ μάχεται εναντίον πολλαπλών υποθέσεων.

Ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση θα μπορούσε τελικά να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί διαθέτουν πλειοψηφία 6-3.

Ο ειδικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζακ Σμιθ κατηγόρησε τον 77χρονο Τραμπ ότι συνωμότησε για να ανατρέψει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 και ότι διέπραξε απάτη για να παραμείνει στο αξίωμα.

Η δίκη για την υπόθεση αυτή είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε εν αναμονή της απόφασης επί του αιτήματος ασυλίας.

Θα μπορούσε να καθυστερήσει για εβδομάδες, αν όχι μήνες, αν η υπόθεση καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα δικαστών εξέτασε την υπόθεση στο Εφετείο της Ουάσινγκτον.

Το επιχείρημα του δικηγόρου του Τραμπ στηρίχθηκε στην ιδέα ότι ένας πρόεδρος που δεν καταδικάζεται για παραπομπή από το Κογκρέσο δεν μπορεί να υπόκειται σε ποινική διαδικασία. Ο Τραμπ, σημείωσαν, παραπέμφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά δεν καταδικάστηκε ποτέ από τη Γερουσία.

Οι δικαστές, ωστόσο, ακούστηκαν επιφυλακτικοί. Η δικαστής Φλόρενς Παν πρότεινε ότι, με την ασυλία, ένας πρόεδρος θα μπορούσε να πουλήσει κρατικά μυστικά ή να διατάξει τη δολοφονία ενός πολιτικού αντιπάλου χωρίς να ανησυχεί για ποινική δίωξη.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από BBC