Weather Icon

Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν ο εκ των εμπνευστών της “Γαλάζιας Πατρίδας”: Οι ΗΠΑ έφεραν την Τουρκία εκεί που ήθελαν

Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν ο εκ των εμπνευστών της “Γαλάζιας Πατρίδας”: Οι ΗΠΑ έφεραν την Τουρκία εκεί που ήθελαν

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίστηκε ο απόστρατος αντιναύαρχος Γκιουρντενίζ, ο αποκαλούμενος και «πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας» όσον αφορά τις εξελίξεις με τα F-16 και την ανατ. Μεσόγειο.

«Λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης, οι ΗΠΑ έφεραν την Τουρκία εκεί που ήθελαν να είναι. Αν ζούσε σήμερα ο Ατατούρκ, θα τον έλεγαν και Ρώσο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα T24

«Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν αντιτάχθηκε στο πακέτο της κυβέρνησης Μπάιντεν για F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα. Ωστόσο, η παράδοση μπορεί να μην γίνει μέχρι το 2027, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με έναν τρόπο ανοιχτό σε μεγάλες και μικρές κρίσεις. Για όσους έχουν παρακολουθήσει από κοντά τα τελευταία 20 χρόνια τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ υπό την ηγεσία του AKP, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», αναφέρει.

«Οι ΗΠΑ γονατίζουν την Τουρκία»

Σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη στην Τουρκία, η συμφωνία για τα F-16 συμβολίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να ομαλοποιήσει την εξωτερική της πολιτική.

Σύμφωνα με τον απόστρατο αντιναύαρχο, είναι «κίνηση των ΗΠΑ να γονατίσουν την Τουρκία».

«Μετά την έγκριση της απόφασης για τα F-16 από το Κογκρέσο, οι φανατικοί φιλο-Αμερικάνοι ανάμεσά μας, που σιωπούσαν για πολλά χρόνια, παρουσιάστηκαν σαν να είχαν κερδίσει μια μεγάλη νίκη», είπε.

«Η Τουρκία δεν κέρδισε τίποτα με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ»

«Η Τουρκία δεν μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε η Ελλάδα. Η Ελλάδα έκανε την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντάλλαγμα την έγκριση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Έχουμε αποκομίσει παραχωρήσεις ή γεωπολιτικά οφέλη στις διευρύνσεις του ΝΑΤΟ μέχρι τώρα; Όχι», υποστηρίζει ο πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Όσο η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να επέμβει στρατιωτικά στο Αιγαίο»

«Μερικές φορές με ρωτούν: Πώς θα λυθούν τα προβλήματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου; Η απάντησή μου είναι πολύ σύντομη: η Τουρκία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου όσο παραμένει στο ΝΑΤΟ. Ξέχνα το. Τα προβλήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι προβλήματα κυριαρχίας. Και τα δύο είναι προβλήματα μηδενικού αθροίσματος. Είτε τελειώνει στο αστυνομικό τμήμα είτε τελειώνει στο δικαστήριο, επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι. Όσο είμαστε στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη για να λύσει αυτά τα προβλήματα, επειδή δεν της επιτρέπεται. Όταν έγινε η επέμβαση στην Κύπρο, τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη γεωπολιτική της οριακής ζώνης επέτρεψαν στην Τουρκία να επέμβει. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν μετά τη δεύτερη επιχείρηση. Ας το θυμόμαστε και αυτό», ανέφερε ο Γκιουρντενίζ, προβαίνοντας σε μία αντιδιαστολή με το σήμερα, όπου η Τουρκία αναγκάζεται να υποκύψει στις ΗΠΑ λόγω των οικονομικών της προβλημάτων.

«Η αδύναμη οικονομικά Τουρκία έπρεπε να υποκύψει στις ΗΠΑ»

«Αυτό σήμερα κατέστη δυνατό λόγω των ευαισθησιών της κυβέρνησής μας, ειδικά στον οικονομικό τομέα. Η Αμερική έπαιξε παιχνίδια εδώ λόγω των διαφόρων τρωτών σημείων της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα.

Αυτό συμβαίνει όταν η οικονομική επιβίωση εξαρτάται από το δυτικό σύστημα και όταν υπάρχει ένα αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα εδώ και 70 χρόνια. Και φυσικά υπάρχουν οι δικαστικές υποθέσεις (Halkbank) κατά της Τουρκίας στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube