Weather Icon

ΕΕ: Διοικητής Επιχειρήσεων στις «Ασπίδες» ο αρχιπλοίαρχος Β. Γρυπάρης

ΕΕ: Διοικητής Επιχειρήσεων στις «Ασπίδες» ο αρχιπλοίαρχος Β. Γρυπάρης

Το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» θα βρίσκεται στη Λάρισα

Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, διορίζεται Διοικητής Επιχειρήσεων ΕΕ στην ευρωπαϊκή επιχείρηση αντιμετώπισης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες», θα βρίσκεται στη Λάρισα.

Υπενθυμίζεται πως «θετικά δεκτή» έγινε στα τέλη Ιανουαρίου η πρόταση της Ελλάδας να προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., σήμερα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει τα εξής:

«Στο ‘Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι «καθαρά αμυντική» και δεν θα διεξάγει «κανενός είδους επίθεση», είχε δηλώσει ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με το Politico, επιδιώκοντας να διαφοροποιήσει το σχέδιο της ΕΕ από την εν εξελίξει αμερικανοβρετανική επιχείρηση «Φύλακας της Ευημερίας»  στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των Χούθι στην  Υεμένη, ο Μπορέλ επέμεινε ότι η μελλοντική αποστολή της ΕΕ θα επικεντρωθεί μόνο στην προστασία εμπορικών σκαφών και των περιουσιακών στοιχείων τους.

Η αποστολή «είναι μια ασπίδα, είναι καθαρά αμυντική», τόνισε και συμπλήρωσε πως «ο σκοπός μας δεν είναι να διεξάγουμε οποιοδήποτε είδος επίθεσης, αλλά απλώς να αμυνθούμε».

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή αποστολή «θα αναπτυχθεί στη θάλασσα … [και] δεν θα διεξάγει καμία επιχείρηση σε χερσαίο έδαφος», πρόσθεσε σε ομιλία του στο φόρουμ ΕΕ – Ινδοειρηνικού.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η αποστολή της ΕΕ δεν έχει ακόμη λάβει την τελική έγκριση, εν αναμονή της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 19 Φεβρουαρίου.

Οι «Ασπίδες» θα περιλαμβάνουν αρχικά τρία σκάφη υπό τη διοίκηση της ΕΕ. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη πολεμικά πλοία στην περιοχή, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να στείλει τη φρεγάτα Hesse, προσθέτει το πρακτορείο, επικαλούμενο διπλωμάτες.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube