Weather Icon
Eυρώπη , Ασία , Ευρωπαϊκή Ένωση , Ινδία 4 Φεβρουαρίου 2024

Business Standard: Ο διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης αλλάζει το παιχνίδι

Business Standard: Ο διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης αλλάζει το παιχνίδι
Η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Nirmala Sitharaman στην ενδιάμεση ομιλία της για τον προϋπολογισμό την Πέμπτη είπε ότι ο πρόσφατα ανακοινωθείς Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) θα ήταν μια στρατηγική και οικονομική «αλλαγή του παιχνιδιού» για την Ινδία και επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού Μόντι ότι ο διάδρομος θα γίνει βάση του παγκόσμιου εμπορίου για αιώνες.
“Ο πρόσφατος οικονομικός διάδρομος της Ινδίας Μέσης Ανατολής Ευρώπης αλλάζει το στρατηγικό και οικονομικό παιχνίδι για την Ινδία και άλλους. Σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού, ο διάδρομος και παραθέτω, ο διάδρομος θα γίνει η βάση του παγκόσμιου εμπορίου για εκατοντάδες χρόνια. και η ιστορία θα θυμάται ότι αυτός ο διάδρομος ξεκίνησε σε ινδικό έδαφος», είπε η υπουργός.
Απευθυνόμενος στη Lok Sabha, η Υπουργός Οικονομικών της Ένωσης στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό είπε: “Το όραμα για το Viksit Bharat είναι το εύπορο Bharat σε αρμονία με τη φύση με τις σύγχρονες υποδομές και την παροχή ευκαιριών σε όλους τους πολίτες και όλες τις περιοχές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Με την εμπιστοσύνη που προκύπτει από το ισχυρό και υποδειγματικό ιστορικό επιδόσεων και προόδου που κερδίζει η Sabka Vishwas, τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι χρόνια άνευ προηγουμένης ανάπτυξης και ένα χρυσό κίνημα για την υλοποίηση του ονείρου της ανάπτυξης της Ινδίας έως το 2047».
Ο Υπουργός της Ένωσης υπογράμμισε επίσης την επιτυχία της ινδικής προεδρίας της G20 και είπε ότι κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών που τυλίχθηκε από την πανδημία COVID-19, η Ινδία ακολούθησε τον δρόμο της και αντιμετώπισε τα παγκόσμια προβλήματα.
“Μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων αναδύεται μετά την πανδημία του COVID. Η Ινδία ανέλαβε την προεδρία της G20 σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κόσμο. Η παγκόσμια οικονομία περνούσε από υψηλό πληθωρισμό, υψηλά επιτόκια, χαμηλή ανάπτυξη, πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, χαμηλή ανάπτυξη του εμπορίου και η κλιματική αλλαγή. Η πανδημία οδήγησε σε κρίση τροφίμων, λιπασμάτων και οικονομικών για τον κόσμο, ενώ η Ινδία ακολούθησε με επιτυχία τον δρόμο της», είπε.
“Η χώρα έδειξε το δρόμο προς τα εμπρός και δημιούργησε συναίνεση για λύσεις για αυτά τα παγκόσμια προβλήματα. Ο πρόσφατος οικονομικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης αλλάζει στρατηγικό και οικονομικό παιχνίδι για την Ινδία και άλλους”, πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.
Στη σύνοδο κορυφής της G20 που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία στις 9-10 Σεπτεμβρίου, η Ινδία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) για τη δημιουργία του Οικονομικού Διαδρόμους Ινδίας-Μέσης Ανατολής- Ευρώπης (IMEC).
Ο διάδρομος θα ενθαρρύνει και θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη μέσω ενισχυμένης συνδεσιμότητας και οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Ασίας, της Δυτικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, σύμφωνα με πηγές.
Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ενώ μιλούσε στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επαίνεσε τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης και είπε ότι το έργο θα δώσει ώθηση σε ευκαιρίες για επενδύσεις σε δύο ηπείρους.
Ο Μπάιντεν είπε ότι το έργο του σιδηροδρομικού λιμανιού είναι μέρος μιας προσπάθειας για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης ολοκληρωμένης Μέσης Ανατολής.
“Σύνδεση της Ινδίας με την Ευρώπη μέσω των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας Η Ιορδανία και το Ισραήλ θα τονώσουν ευκαιρίες για επενδύσεις σε δύο ηπείρους. Αυτό είναι μέρος της προσπάθειάς μας να οικοδομήσουμε μια πιο βιώσιμη ολοκληρωμένη Μέση Ανατολή”, είπε ο Μπάιντεν.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε το φιλόδοξο σχέδιο και πλαισιώθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, τον πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τους ηγέτες της ΕΕ.
Πρόκειται για μια ιστορική και πρώτη στο είδος της πρωτοβουλία για τη συνεργασία στη συνδεσιμότητα και τις υποδομές, στην οποία συμμετέχουν η Ινδία, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, η ΕΕ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης θα αποτελείται από δύο χωριστούς διαδρόμους, τον ανατολικό διάδρομο που συνδέει την Ινδία με τη Δυτική Ασία/Μέση Ανατολή και τον βόρειο διάδρομο που συνδέει τη Δυτική Ασία/Μέση Ανατολή με την Ευρώπη.
Θα περιλαμβάνει μια σιδηροδρομική γραμμή, η οποία, μετά την ολοκλήρωσή της, θα παρέχει ένα αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό δίκτυο διασυνοριακής διαμετακόμισης από πλοίο σε σιδηρόδρομο για να συμπληρώσει τις υπάρχουσες πολυτροπικές διαδρομές μεταφοράς, ενισχύοντας τη μεταφόρτωση αγαθών και υπηρεσιών από τη Νοτιοανατολική Ασία μέσω Ινδία προς Δυτική Ασία/Μέση Ανατολή Ευρώπη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube