Οι ΗΠΑ διέψευσαν τις αναφορές των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι την Κυριακή δήλωσαν ότι βρέθηκαν στο στόχαστρο νέων επιθέσεων.

Προσκείμενα στους Χούθι μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο την Κυριακή για αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην πόλη αλ Χουντάιντα, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, υπογράμμισε ότι «κανένα χτύπημα των ΗΠΑ ή του συνασπισμού δεν σημειώθηκε σήμερα».

Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει την Παρασκευή ότι έπληξαν πολλούς στόχους ανταρτών Χούθι σε όλη την Υεμένη, ενισχύοντας τους φόβους ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσε να εξαπλωθεί την περιοχή.

Τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας ήρθαν ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι -που υποστηρίζονται από το Ιράν- σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία οι Χούθι συνδέουν με το Ισραήλ, με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα.

Ιράν: Στάση αρχής η στήριξη των Παλαιστινίων

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις αποκάλυψαν, όπως αποκάλεσε, την πραγματική επιθετική φύση των ΗΠΑ.

Η στήριξη των Παλαιστινίων αποτελεί στάση αρχής του Ιράν, τόνισε ο Ραΐσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι, Μαχντί αλ-Μάσα, σύμφωνα με το Reuter, που επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Χεζμπολάχ κατά ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σφάλλουν, αν νομίζουν πως οι Χούθι της Υεμένης θα σταματήσουν να αντιπαρατίθενται στο Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υποστήριξε επίσης ότι ενέργειες των ΗΠΑ έχουν θέσει σε κίνδυνο όλη τη ναυσιπλοΐα.

«Το πιο επικίνδυνο είναι ότι αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί στην Ερυθρά Θάλασσα θα βλάψει όλη τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα, ακόμη και τα πλοία που δεν πηγαίνουν στην Παλαιστίνη, ακόμη και τα πλοία που δεν είναι ισραηλινά, ακόμη και τα πλοία που δεν έχουν καμιά σχέση με την υπόθεση, επειδή η θάλασσα έχει γίνει ένα θέατρο μαχών, πυραύλων, drones και πολεμικών πλοίων», δήλωσε ο Νασράλα.

Τόνισε επίσης ότι οι Χούθι θα συνεχίσουν να στοχοθετούν πλοία που ανήκουν στο Ισραήλ και κατευθύνονται προς τα λιμάνια του.

Ναυτεμπορική