Μειώθηκαν τα εισοδήματα του Ουκρανού προέδρου  την διετία 2021-2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Κυριακή, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προώθηση της διαφάνειας και την εξάλειψη της διαφθοράς.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι δηλώνει δημοσίως τα εισοδήματά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, το 2021, το έτος πριν από την εισβολή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας  και η οικογένειά του δήλωσαν εισόδημα 10,8 εκατομμύρια γρίβνες (286.168 δολάρια), μειωμένο κατά 12 εκατομμύρια γρίβνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσό του 2021 περιλάμβανε εισόδημα από την πώληση κρατικών ομολόγων αξίας 142.000 δολαρίων.

Το 2022, το εισόδημα της οικογένειας Ζελένσκι έπεσε περαιτέρω στα 3,7 εκατομμύρια γρίβνα, καθώς μειώθηκαν τα έσοδα από ενοίκια από ακίνητα που είχε στην κατοχή του λόγω του ξεσπάσματος του πολέμου.

Ο Ζελένσκι κέρδιζε πολύ περισσότερα πριν μπει στην πολιτική, όταν ήταν δημοφιλής ηθοποιός και κωμικός ενώ διηύθυνε μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικού υλικού.

Το 2019 χρονιά που εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας δήλωσε εισοδήματα 28 εκατομμυρίων γρίβνα -κοντά στα 750.000 δολάρια.

Από τον Μάιο του 2019, μετά την εκλογή του, ο Ζελένσκι δεν ασχολείται με επιχειρηματικές δραστηριότητες .

Ο Ουκρανός πρόεδρος, έχει ζητήσει από τους δημόσιους υπαλλήλους να δημοσιοποιήσουν τα εισοδήματά τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών για αύξηση της διαφάνειας και την εξάλειψη της διαφθοράς, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυστηρές απαιτήσεις της ΕΕ,που θα την οδηγήσουν πιο κοντά στην ένταξη.

Εξάλλου, διαβεβαιώσεις για τις προσπάθειες εξάλειψης της διαφθοράς έχουν ζητήσει και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας που της παρέχουν όπλα και οικονομική βοήθεια, καθώς και διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

naftemporiki.gr