Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν μια νέα σειρά κοινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, τα πλήγματα της Δευτέρας έπληξαν οκτώ στόχους, συμπεριλαμβανομένου ενός υπόγειου χώρου αποθήκευσης, πυραύλων των Χούθι και εγκατάσταση επιτήρησης εναέριου χώρου.

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων που πιστεύουν ότι συνδέονται με το Ισραήλ και τη Δύση, τα οποία ταξιδεύουν μέσω της σημαντικής εμπορικής οδού της Ερυθράς Θάλασσας.

Η ανακοίνωση

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι προσπαθούν να προστατεύσουν την «ελεύθερη ροή του εμπορίου». Σε κοινή τους δήλωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο επιβεβαίωσαν «έναν επιπλέον γύρο αναλογικών και αναγκαίων χτυπημάτων» κατά των Χούθι.

«Στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά ας επαναλάβουμε την προειδοποίησή μας προς την ηγεσία των Χούθι: δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ανθρώπινες ζωές και την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο παγκόσμιες κρίσιμες πλωτές οδούς ενόψει των συνεχιζόμενων απειλών».

Πρόκειται για το όγδοο χτύπημα των ΗΠΑ εναντίον στόχων των ανταρτών στην Υεμένη και η δεύτερη κοινή επιχείρηση με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις κοινές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Ιανουαρίου.

Η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία παρείχαν υποστήριξη στη νέα στρατιωτική επιχείρηση, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός.

Στην τελευταία επιχείρηση συμμετείχαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη από το αεροπλανοφόρο USS Eisenhower. Επίσης, μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις επιχείρησαν τέσσερα RAF Typhoon, με την υποστήριξη ενός ζεύγους δεξαμενόπλοιων Voyager, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το αεροσκάφος μας χρησιμοποίησε κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας Paveway IV για να χτυπήσει πολλαπλούς στόχους σε δύο στρατιωτικές τοποθεσίες κοντά στο αεροδρόμιο της Σανάα. Αυτές οι τοποθεσίες χρησιμοποιούνταν για να επιτρέψουν τις συνεχιζόμενες ανυπόφορες επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.

Συνεχίζουν τις επιθέσεις οι Χούθι

Νωρίτερα, το υεμενίτικο πρακτορείο ειδήσεων SABA, που πρόσκειται στους Χούθι, έκανε λόγο για αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς «στην πρωτεύουσα Σανάα» και σε «επαρχίες» της χώρας. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, επίσης προσκείμενο στους Χούθι, έγιναν πλήγματα στις περιοχές Σαναά, Ταΐζ και Μπάιντα της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένου πλήγματος στην αεροπορική βάση Αλ Νταϊλάμι, βόρεια της πρωτεύουσας.

Δέκα ημέρες μετά την πρώτη κοινή αεροπορική και πυραυλική επίθεση από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Χούθι συνέχισαν την δράση τους εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον πλοίων που διέρχονται από την ακτογραμμή της Υεμένης, σε μια περίπτωση μάλιστα στοχεύοντας κατά λάθος πλοίο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο.

Νωρίτερα χθες, ανέλαβαν την ευθύνη για πλήγματα με πυραύλους εναντίον αμερικανικού φορτηγού πλοίου, του Ocean Jazz, στα ανοικτά του Κόλπου του Άντεν, κάτι που διέψευσε το Πεντάγωνο, κάνοντας λόγο για «ψευδή» πληροφορία.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων, που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις τους προκαλούν σοβαρό πρόβλημα σε θαλάσσια περιοχή-κλειδί για το παγκόσμιο εμπόριο. Οι ΗΠΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία, βομβάρδισαν επανειλημμένα εγκαταστάσεις των Χούθι, ενώ ενέταξαν ξανά το κίνημα των ανταρτών, που λένε πως υποστηρίζεται από το Ιράν, σε μαύρη λίστα «τρομοκρατικών» οργανώσεων.

Οι Χούθι επανέλαβαν χθες Δευτέρα πως θα συνεχίσουν να εμποδίζουν «ισραηλινά πλοία» να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα ωσότου τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και ότι θα «ανταποδίδουν κάθε επίθεση» εναντίον της Υεμένης.

Ναυτεμπορική