ΤΟ μεταναστευτικό παραμένει ένα ακανθώδη πρόβλημα για την Κύπρο αλλά κι άλλες χώρες της περιοχής. Όσο δε οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές θα υπάρχουν και θα αυξάνονται αναλόγως και της έκβασης των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων. Η Κυπριακή Δημοκρατία γειτνιάζει με περιοχές από τις οποίες αναχωρούν παράτυποι μετανάστες. Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται και ροές από τα κατεχόμενα, σε ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο της κατοχικής Τουρκίας.

ΤΗΝ τελευταία περίοδο σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα τούτο. Όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ενημερώνοντας την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κα Ylva Johansson, που επισκέφθηκε την Κύπρο, η κυβέρνηση διαμόρφωσε μια νέα προσέγγιση, η οποία επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες: τη μείωση των αφίξεων, την αναβάθμιση των υποδομών, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων και την αύξηση των επιστροφών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν παρουσιαστεί, υπήρξε υπερδιπλασιασμός του αριθμού των εξεταστών αιτήσεων ασύλου, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στον χρόνο που απαιτείται για έκδοση απόφασης από 9-21 μήνες σε 1-3 μήνες, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των αποφάσεων.

ΤΟ 2023 ο συνολικός αριθμός αφίξεων και αιτήσεων μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με το 2022, ενώ ο αριθμός των αφίξεων από αφρικανικές χώρες, μέσω της Πράσινης Γραμμής, μειώθηκε κατά 60%». Υπάρχει, βέβαια, η αύξηση των αφίξεων μεταναστών από την Συρία, γεγονός που ανησυχεί τη Λευκωσία. Κι αυτή την ανησυχία μετέφερε ο κ. Ιωάννου στην κα Johansson. Η Κύπρος, όπως συναφώς αναφέρθηκε, καλείται να διαχειριστεί έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων με καθεστώς διεθνούς προστασίας, αφού, λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας με την Συρία, η χώρα μας είναι εκτεθειμένη σε δυσανάλογα μεγάλους αριθμούς παράτυπων μεταναστών, το οποίο, κατ’ επέκταση, προκαλεί έντονες πιέσεις.

Η Ε.Ε.  διά της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, αναγνώρισε την πρόοδο που σημείωσε η διαχείριση του μεταναστευτικού από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τούτο αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα μας στο θέμα αυτό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, που δεν είναι κυπριακό αλλά πανευρωπαϊκό. Η Επιτροπή από όσα έχει πει και η  κα Ylva Johansson, συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη για το ζήτημα τούτο. Αν και κατά την εδώ παρουσία της περιορίστηκε βασικά στις διαπιστώσεις. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να υπάρχει και συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Κάποια από αυτά επειδή δεν είναι στην πρώτη γραμμή, δεν έχουν το ίδιο ενδιαφέρον. Κοντολογίς, επειδή δεν τους καίει δεν τους ενδιαφέρει στο βαθμό που θα έπρεπε. Η Κύπρος σηκώνει μεγάλο φορτίο και αναμένει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Φιλελεύθερος