Νωρίτερα το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, εναντίον τρομοκρατικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των «τόπων συγκέντρωσης διοικητών και κύριων στοιχείων που σχετίζονται με πρόσφατες τρομοκρατικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα του Ισλαμικού Κράτους.

Τα πλήγματα στη Συρία ήταν αντίποινα για τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Ιράν.

Η πιο πρόσφατη ήταν στις 3 Ιανουαρίου, στην πόλη Κερμάν, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κοντς του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ το 2020.Έχασαν τη ζωή τους πάνω από 90 άτομα.

Η δεύτερη ήταν τον Δεκέμβριο όταν τουλάχιστον 11 Ιρανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στο Ρασκ. Την ευθύνη για αυτή την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική ομάδα Jaish al-Adl (Στρατός της Δικαιοσύνης), η οποία ιδρύθηκε το 2012 και βρίσκεται στη μαύρη λίστα από το Ιράν ως «τρομοκρατική» ομάδα.

Παράλληλα, το επίλεκτο σώμα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο «αρχηγείο κατασκοπείας» του Ισραήλ στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι πύραυλοι που έφτασαν στη Συρία πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκαν από περιοχή στο νοτιοδυτικό Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι κάλυψαν μια σημαντική απόσταση περίπου 1.200 χιλιομέτρων (745 μίλια). Αυτή η πυραυλική επίθεση είχε το μεγαλύτερο βεληνεκές που έχει διεξαχθεί ποτέ από το Ιράν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο στον κρατικό ιστότοπο του Ιράν IRNA Μοχάμεντ Σαλτούκι.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, αυτό δεν είναι απλώς ένα εντυπωσιακό στοιχείο για την απόσταση που διένυσαν οι πύραυλοι. Όπως παρατήρησε, με τη σημειολογία των επιθέσεων το Ιράν στέλνει ένα μήνυμα και στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε αντίστοιχη απόσταση από το Ιράν.

«Οι πύραυλοι των Φρουρών της Επανάστασης στόχευσαν τις βάσεις της Ταχρίρ αλ-Σαμ και του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκιστάν στην Ιντλίμπ της Συρίας από απόσταση 1.200 χιλιομέτρων. Νομίζω ότι για πρώτη φορά γίναμε μάρτυρες της χρήσης των πυραύλων Kheibar Shekan σε μια επιχείρηση. Και προφανώς αυτό φέρει ένα σαφές μήνυμα για το Σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε σε ανάρτησή του.

«Σημαίνει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης επιδεικνύουν, για πρώτη φορά, στην πράξη τον ισχυρισμό τους ότι μπορούν να χτυπήσουν άμεσα στόχους βαθιά μέσα στο Ισραήλ με ακρίβεια», εξήγησε.

Ναυτεμπορική