Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε πως έγιναν παραδόσεις πυραύλων οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν, κατ’ αυτή, από τη Ρωσία στις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία. Η Πιονγκγιάνγκ υφίσταται επί χρόνια διεθνείς κυρώσεις για δραστηριότητές της στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών, κυρίως την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

50 ΥΠΕΞ καταδίκασαν την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ και ακόμη 47 υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία.

«Η μεταφορά αυτών των όπλων επιτείνει τα δεινά του ουκρανικού λαού, υποστηρίζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και υπονομεύει το παγκόσμιο σύστημα μη διάδοσης», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Παρακολουθούμε στενά τι θα δώσει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα»

Σύμφωνα με το κείμενο, η προμήθεια των πυραύλων αποτελεί «κατάφωρη» παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ρωσία είναι κράτος-μόνιμο μέλος.

«Παρακολουθούμε στενά τι θα δώσει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για αυτά τα όπλα», συνεχίζει η ανακοίνωση, που αξιώνει οι δυο χώρες να τηρήσουν τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και «να σταματήσουν αμέσως όλες τις δραστηριότητες που τις παραβιάζουν».

Στις 47 υπογραφές συγκαταλέγονται αυτές κρατών που είναι στενοί εταίροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που το ζήτημα τους αφορά άμεσα (Ουκρανία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία), αλλά και του Ισραήλ, στο οποίο η Ουάσιγκτον παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στον καταστροφικό πόλεμο που εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας και συνεχίζεται παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος