Την ανάγκη για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας επεσήμανε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρίγκιπας  Φαϊζάλ μπιν Φαράν, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας ότι η χώρα του και όλες οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να επιδιώξουν μία διπλωματική λύση για τον τερματισμό τόσο της κεντρικής διαμάχης όσο και των επιθέσεων των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια στην περιοχή. Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αντίκτυπο σε όλους μας. Πιστευουμε ότι η προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα και σε ολόκληρη την περιοχή» τόνισε.

Από τα μέσα Νοεμβρίου οι αντάρτες Χούθι, που συνδέονται στενά με το Ιράν, πραγματοποιούν συνεχείς επιθέσεις με πυραύλους και drones, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, όπως λένε, να στηρίξουν τη Χαμάς. Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν πυραυλικές επιθέσεις κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη. Αυτό όχι μόνο δεν σταμάτησε τους αντάρτες (που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προσθέσουν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων), αλλά ενέτειναν τις επιθέσεις τους. Μόλις χθες έπληξαν ένα ελληνοκτότητο πλοίο.

Η προϋπόθεση για αναγνώριση του Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος εξωγέας πετρελαίου στον κόσμο, συνορεύει με την Υεμένη και βρίσκεται για περισσότερο από έναν χρόνο σε διαπραγματεύσεις με τους Χούθι σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στον αιματηρό εμφύλιο που μαστίζει τη χώρα. Οι Σαουδάραβες δεν έχουν δει δικά τους πλοία να βρίσκονται στο στόχαστρο, αλλά κυβερνήσεις και ναυτιλιακές ανά τον κόσμο αποφεύγουν η μία μετά την άλλη την Ερυθρά Θάλασσα, επιλέγοντας εναλλακτικά δρομολόγια, που οδηγούν σε αύξηση των ναύλων.

Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ τόνισε ότι το βασίλειο είναι έτοιμο να αναγνωρίσει επισήμως το Ισραήλ παρά τον πόλεμο κατά της Χαμάς – θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση το να κινηθεί το Ισραήλ προς τη λύση των δύο κρατών με τους Παλαιστινίους. «Η ειρήνη και η ασφάλεια για το Ισραήλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ειρήνη και την ασφάλεια των Παλαιστινίων» είπε. «Συμφωνούμε ότι η περιφερειακή ειρήνη περιλαμβάνει ειρήνη με το Ισραήλ. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω ενός παλαιστινιακού κράτους» πρόσθεσε.

Σχολίασε επίσης ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να πετυχαίνει τους στόχους του ύστερα από πάνω από 100 ημέρες πολέμου. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει πως για να τελειώσει ο πόλεμος θα πρέπει να εξαλειφθεί από προσώπου γης η Χαμάς. «Ειλικρινά δεν βλέπουμε κάποια πραγματική ένδειξη ότι ο όποιος στρατηγικός στόχος του Ισραήλ έρχεται πιο κοντά» είπε ο Σαουδάραβας υπουργός. «Χρειαζόμαστε άμεσα κατάπαυση πυρός. Το να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, το να συνεχιστεί το δράμα στη Γάζα θα οδηγήσει σε διαρκείς κύκλους κλιμάκωσης» προειδοποίησε.

Ναυτεμπορική