Mission accomplished – Αποστολή εξετελέσθη. Με πολλά ευχαριστώ από τους Ευρωπαίους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ο κύριος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι δεν κινδυνεύουν να παγώσουν και αυτόν το χειμώνα καθώς οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες. Αφήστε που μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο χειμώνας μοιάζει περισσότερο με μια μακρά προσμονή της άνοιξης.

Αλλά για όσους σκέφτονται μακροπρόθεσμα και όχι σε ορίζοντα χειμώνα, αυτή η εξάρτηση από το πανάκριβο αμερικανικό LNG  μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης.

Παράδειγμα; Ο αμερικανικός κολοσσός παραγωγής LNG, Venture Global LNG αρνείται να προμηθεύσει σε ευρωπαικές εταιρείες φυσικό αέριο, ενώ εξάγει σε άλλους πελάτες της  υγροποιημένο αέριο αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την καταγγελία αυτή δεν την κάνει μάλιστα όποιος όποιος, αλλά η  Shell και η  BP, που προσέφυγαν ήδη στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Shell ισχυρίζεται ότι οι ενέργειες της Venture επέτρεψαν στην αμερικανική εταιρεία να αποκομίσει απροσδόκητα κέρδη 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Άρνηση εκπλήρωσης συμβάσεων

Η Venture Global παράγει και πουλά LNG για περισσότερους από 20 μήνες, αλλά λέει στη Shell, την BP και άλλους Ευρωπαίους πελάτες της ότι δεν μπορεί να τους παράσχει φορτία με προθεσμιακή σύμβασης με αποτέλεσμα οι εταιρείες ενέργειας της ΕΕ να χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένες πωλήσεις.
Η διαμάχη μεταξύ της Venture Global και των ευρωπαίων πελατών, αφορά επίσης την ισπανική Repsol και την ιταλική Edison.

Η Venture Global άρχισε να παράγει LNG στο εργοστάσιό της στη Λουιζιάνα το 2022. Ωστόσο, η εταιρεία επικαλέστηκε «ανωτέρα βία» στην άρνησή της να τηρήσει τις συμβατικές της δεσμεύσεις με το σκεπτικό ότι ο εξοπλισμός τροφοδοσίας της μονάδας χρειάζεται επισκευές.

Η αμερικανική εταιρεία είναι μια μόνο από τις ενεργειακές επιχειρήσεις του «μπάρμπα Σαμ» που έσπευσαν να μας μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Μόσχα.
Ανερυθρίαστα μάλιστα , ο Μάικ Σνάμπελ, διευθύνων σύμβουλος της Venture Global , δήλωσε ότι η αντίδραση από ορισμένους πελάτες οφείλεται στους φόβους τους για μια «ιστορική αλλαγή τιμής»  στην αγορά. «Είμαστε μια καταστροφή για αυτούς», παραδέχτηκε ο Σάμπελ μιλώνταςστους Financial Times. «Αλλά όπως σε κάθε αγορά – πρέπει να καταλάβουν πώς να είναι ανταγωνιστικοί» .

Πολιτική παρέμβαση

Τον περασμένο μήνα, οι ευρωπαϊκές ομάδες κάλεσαν την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να παρέμβουν, υποστηρίζοντας ότι η Venture Global είχε υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη βιομηχανία LNG των ΗΠΑ και είχε βλάψει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ο Σάμπελ  απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «παράλογους», σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου που είχε στείλει η εταιρεία είχε πάει στην Ευρώπη ούτως ή άλλως. Τόνισε μάλιστα ότι οι πελάτες της δεν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτή, όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα συμβόλαια που υπέγραψε η Venture με ομίλους όπως η ExxonMobil, η Chevron και η γερμανική κυβέρνηση.

Αυτή η εξέλιξη και μόνο δείχνει ότι ακόμη και ένας αφελής θα μπορούσε να σκεφτεί ότι από εδώ και πέρα ​​η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιεί διακοπές και καθυστερήσεις στην εξαγωγή LNG στην ΕΕ όλο και πιο συχνά, για να επιβάλλει – αν είναι δυνατόν με ακόμη πιο αλαζονικό και θρασύτατο τρόπο – τη δική της γεωπολιτική ατζέντα στην Ευρώπη. Αν φυσικά κάποιοι σοβαροί Ευτωπαίοι ηγέτες διαφωνήσουν με την Ουάσιγκτον στο μέλλον, ζητώντας ανεξάρτητη πολιτική της ΕΕ!

Φανταστείτε μάλιστα να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός για τη σκληρή του πολιτική έναντι της Ευρώπης! Καλή λοιπόν η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, αλλά όχι και στη θέση του Πούτιν να μπει ένας νέος εκβιαστής! Για την   Ευρώπη είναι απόλυτη προτεραιότητα η εξεύρεση πολλαπλών πηγών ενέργειας,στην προοπτική της πράσινης μετάβασης,  αν θέλει να συνεχίσει να αποτελεί παγκόσμια δύναμη. Αλλά και για το καλό των ευρωπαϊκών  νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr