Weather Icon
Ινδία 25 Ιανουαρίου 2024

Business World: Στο σταυροδρόμι πρόκλησης και ευκαιριών η Ινδία λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα! Ποιοι τομείς πλήττονται περισσότερο

Business World: Στο σταυροδρόμι πρόκλησης και ευκαιριών η Ινδία λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα! Ποιοι τομείς πλήττονται περισσότερο

Η Ινδία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας για τις εξαγωγές της, ιδιαίτερα προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.

Η τρέχουσα κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θέτει μια σημαντική πρόκληση στο παγκόσμιο εμπορικό μέτωπο, δημιουργώντας διαταραχές σε έναν από τους πιο κρίσιμους εμπορικούς δρόμους του κόσμου. Ωστόσο, μέσα στο χάος, η Ινδία αντιμετωπίζει θάλασσες ευκαιριών για να επιδείξει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα απέναντι στις αντιξοότητες. Το στενό της Ερυθράς Θάλασσας, που χρησιμεύει ως κρίκος για το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων και το 12 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου, υπογραμμίζει τη σημασία του στον διασυνδεδεμένο κόσμο του εμπορίου.

Η Ινδία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας για τις εξαγωγές της, ιδιαίτερα προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Περίπου το 80 τοις εκατό του εμπορευματικού εμπορίου της Ινδίας με την Ευρώπη διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα, καθιστώντας αυτή την κρίση αιτία ανησυχίας. Οι προκλήσεις που θέτει αυτή η κατάσταση δεν έχουν γλιτώσει τους Ινδούς εξαγωγείς, ιδίως αυτούς που ασχολούνται με κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ένδυση. Ορισμένοι αντιμετώπισαν αυξημένους χρόνους διέλευσης και αύξηση του κόστους μεταφοράς. Παρά αυτές τις προκλήσεις, η εμπιστοσύνη των ξένων αγοραστών στα ινδικά προϊόντα παραμένει άθικτη. Η ανθεκτικότητα των εξαγωγέων της Ινδίας είναι εμφανής καθώς συνεχίζουν να παραδίδουν αγαθά χωρίς να αντιμετωπίζουν απαιτήσεις για επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων ή εκπτώσεις.

Βασικές ανησυχίες προκύπτουν για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, όπως το ρύζι μπασμάτι και το τσάι, λόγω διαταραχών στην κρίσιμη εμπορική οδό της Ερυθράς Θάλασσας. Επιπλέον, η παγκόσμια μείωση των ροών πετρελαίου και πετρελαίου, που προκλήθηκε από τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες που αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, δεν έχει γλιτώσει την Ινδία. Ωστόσο, οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία παραμένουν ανεπηρέαστες, παρέχοντας μια ασημένια επένδυση εν μέσω των προκλήσεων.

Ο τομέας του πετρελαίου, που συνεισφέρει σημαντικά στο καλάθι των εξαγωγών της Ινδίας, έχει ξεπεράσει καλά την καταιγίδα. Η εξαγωγή προϊόντων πετρελαίου, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη λόγω των σταθερών εισαγωγών αργού της Ινδίας από τη Ρωσία. Αυτή η ανθεκτικότητα καταδεικνύει τη σημασία των διαφοροποιημένων εμπορικών εταιρικών σχέσεων, που διασφαλίζουν τη σταθερότητα ακόμη και ενόψει της γεωπολιτικής αναταραχής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι ζωτικός εμπορικός εταίρος για την Ινδία, συνεισφέροντας πάνω από 15 τοις εκατό στις συνολικές εξαγωγές αγαθών της χώρας. Η ναυτιλιακή κρίση της Ερυθράς Θάλασσας αποτελεί σημαντική απειλή για τις εξαγωγές της Ινδίας στην Ευρώπη, επηρεάζοντας περίπου το 80 τοις εκατό των εξερχόμενων αποστολών στην περιοχή. Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνουν το διυλισμένο πετρέλαιο, τα χημικά, τα πλαστικά και το ρύζι μπασμάτι. Η αλλαγή δρομολόγησης των αποστολών επηρεάζει το 20-25 τοις εκατό του συνολικού εμπορευματικού εμπορίου της Ινδίας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα φορτία με προορισμό την Ευρώπη, την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, τη Βόρεια Αφρική και τη Ρωσία.

Ενώ ο άμεσος αντίκτυπος της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στις ινδικές εξαγωγές και εισαγωγές μπορεί να φαίνεται περιορισμένος, οι σωρευτικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι πιο βαθιές. Οι μεγαλύτερες διαδρομές που επιλέγουν οι εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων για να αποφύγουν τα ταραγμένα νερά οδηγούν σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς, αυξημένα ασφάλιστρα και παρατεταμένους χρόνους διέλευσης. Αυτοί οι παράγοντες, όταν συνδυάζονται, έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά το κόστος των εισαγόμενων αγαθών, δημιουργώντας οικονομικές προκλήσεις τόσο για τους εξαγωγείς όσο και για τους εισαγωγείς.

Στην πλοήγηση στα ταραγμένα νερά της κρίσης της Ερυθράς Θάλασσας, η Ινδία βρίσκεται στο σταυροδρόμι πρόκλησης και ευκαιριών. Ενώ οι διακοπές σε κρίσιμους εμπορικούς δρόμους θέτουν προκλήσεις για τους εξαγωγείς, η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα της Ινδίας είναι εμφανείς μπροστά στις αντιξοότητες. Καθώς το έθνος συνεχίζει να παλεύει με τις πολύπλευρες επιπτώσεις της κρίσης της Ερυθράς Θάλασσας, πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνάμεις του, να εξερευνήσει εναλλακτικές διαδρομές και να δημιουργήσει νέες συνεργασίες για να διασφαλίσει την αδιάλειπτη ροή αγαθών και να διατηρήσει τη θέση του στην παγκόσμια εμπορική αρένα. Οι θάλασσες των ευκαιριών μπορεί να είναι προκλητικές, αλλά η Ινδία έχει την ικανότητα να τις περιηγηθεί και να αναδυθεί ισχυρότερη από την άλλη πλευρά, επιδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της στον περίπλοκο κόσμο του διεθνούς εμπορίου.

ΠΗΓΗ: Business World

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube