Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση 17 Ιανουαρίου 2024

Μπρετόν: Υπέρ ενός κοινού ταμείου 100 δισ. για την ευρωπαϊκή άμυνα

Μπρετόν: Υπέρ ενός κοινού ταμείου 100 δισ. για την ευρωπαϊκή άμυνα

Alexandros Michailidis / SOOC

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό άλμα, καθώς κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να το κάνει μόνο του», υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου

Στην ανάγκη σημαντικής αύξησης της ικανότητας παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού στην Ε.Ε. στάθηκε ο Γάλλος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου με πόρους ύψους 100 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Η ιδέα ενός νέου ταμείου 100 δισ. ευρώ για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα κατατέθηκε και σε συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας Renew του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όπου υποστηρίχθηκε πως εάν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη της Ε.Ε. έφταναν το όριο του 2% του αφιερωμένου στην άμυνα ΑΕΠ που απαιτείται από το ΝΑΤΟ, αυτό θα προσέθετε 143 δισ. ευρώ σε ένα συνολικό κονδύλι περίπου 200 δισ. ευρώ σήμερα.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό άλμα, καθώς κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να το κάνει μόνο του», υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι ο κ. Μπρετόν.

Επεσήμανε, δε, ότι στις 27 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική της και μέχρι τότε θα συναντήσει τους υπουργούς Άμυνας των «27» για να προσπαθήσει να τους συσπειρώσει στο σχέδιό του.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube